Aconsegueix estalviar abans d’acabar l’any

2019-12-12T13:27:40+01:00 18 de novembre de 2019|Al teu costat|

Queden unes setmanes abans que ens acomiadem de l’any 2019 i ara és el moment d’avaluar si has aconseguit avançar pel que fa als teus propòsits. Has pogut fer augmentar els estalvis? Si la resposta és negativa, no patisques, encara ho pots aconseguir.

Primer de tot, analitza les teues finances personals

Per aconseguir millorar la capacitat d’estalvi has d’analitzar els teus ingressos i despeses, per saber quin objectiu et pots marcar. Recorda que tan important és conéixer bé les teues possibilitats com definir unes metes d’estalvi realistes.

Per exemple, una persona amb un sou mensual de 1.000 euros nets, amb unes despeses fixes de 300 euros, no s’ha de definir uns objectius d’estalvi de 500 € i plantejar-se viure la resta del mes amb 200 €.

La millor opció és reservar-se una quantitat més baixa per començar a estalviar mes a mes, encara que siguen 100 €. D’aquesta manera, no has de renunciar a tots els teus moments d’oci i pots aconseguir anar incrementant el teu fons d’emergència a poc a poc. Una vegada t’hi hages acostumat, tracta d’augmentar la quantitat que destines a estalviar i, gradualment, aconseguiràs augmentar progressivament els diners estalviats.

D’aquesta manera aconseguiràs anar creant un hàbit d’estalvi en la teua vida i et resultarà molt més senzill arribar a les teues metes financeres d’estalvi.

El mètode japonés Kakeibo, una tècnica d’estalvi efectiva  

Hi ha estratègies que et poden ajudar a millorar els estalvis de manera eficaç, siguen quins siguen els nivells d’ingressos i despeses.

Per mitjà del mètode japonés Kakeibo, pots aconseguir estalviar fins a un 35 per cent dels teus ingressos a final de mes. Abans de res, com et comentem, has de registrar totes les despeses fixes, els ingressos i, molt important, distribuir les despeses en blocs per veure d’on pots retallar i estalviar.

El primer dels quatre blocs de despeses es diu “Supervivència”. Ací has d’incloure les despeses relacionades amb la hipoteca, el lloguer, les factures, la cistella de la compra, préstecs…

D’altra banda, trobem les despeses de “Cultura”, en què es tenen en compte les despeses en llibres, teatre, concerts, museus, cine…

També cal afegir-hi un bloc sobre despeses “Opcionals”, per analitzar les despeses en roba, festes, dinars o sopars fora de casa…

I, finalment, les despeses “Extra”, que són els capritxos, regals, reparacions i altres tipus d’imprevistos que tots tenim…

Altres tècniques per a estalviar a final de mes

El mètode 50/20/30 es basa a treballar els ingressos i les despeses de la manera següent:

  • 50 % per a cobrir les despeses bàsiques
  • 20 % per a estalviar
  • 30 % per a les despeses personals

Si vols provar aquest mètode, el que és més important és distribuir i separar els ingressos en aquests percentatges quan cobres, per a evitar així gastar un percentatge més alt que l’estimat en alguna partida diferent.

També coneixem un altre mètode d’estalvi basat en percentatges. Es coneix com el mètode dels sis sobres i es basa a repartir els ingressos en els blocs següents:

  1. Despeses: destina-hi el 55 % dels ingressos
  2. Estalvi a llarg termini: destina-hi un 10 %
  3. Oci: destina-hi un 10 %
  4. Educació: destina-hi un 10 %
  5. Finances (opcions d’inversió o plans de pensions): destina-hi un 10 %
  6. Donacions: destina-hi un 5 %

Despeses formiga, l’error més comú

El que és més important per a obtindre èxit en els teus objectius d’estalvi és conéixer les petites fugues de diners que, si sumes al final de l’any, comporten una despesa rellevant. En diem despeses formiga i pots incloure ací els cafés que prens entre hores al bar del costat de la faena, per exemple.

Educació financera en els xiquets

Inclou tots els familiars en els teus objectius d’estalvi. Si tens fills, a més, és molt útil per a ells que els ajudes a incloure l’estalvi en la seua vida diària, tinguen l’edat que tinguen. De fet, si aconsegueixes crear l’hàbit d’estalvi en la seua vida des de la infantesa, quan arriben a l’etapa adulta no tindran tants problemes per a estalviar a final de mes.

Deixeu un comentari

X