Així pots cobrar un xec bancari en Caixa Popular

2019-12-12T13:36:41+01:00 6 de novembre de 2019|Al teu costat|

El xec bancari és un mitjà de pagament comú que pot generar dubtes. En Caixa Popular et detallem què és, quin tipus de xecs hi ha i com es pot emetre o cobrar un xec.

Xec bancari, una ordre de pagament

Si ens agafem a la definició específica de xec bancari que facilita el Banc d’Espanya, un xec és un document que permet donar una ordre al banc perquè pague una quantitat determinada de diners a una altra persona.

Gràcies als xecs, qualsevol titular d’un compte ordena a la seua entitat financera que pague una quantitat determinada de diners a una altra persona o empresa, sense la necessitat d’utilitzar diners en efectiu.

Un xec es fa efectiu sempre que hi haja diners en el compte, encara que es presente abans de la data d’emissió. Els terminis per a pagar un xec són:

  • 15 dies des de la data d’emissió, per als emesos i pagables a Espanya.
  • 20 dies per als emesos a la resta d’Europa.
  • 60 dies per als emesos a la resta del món.

Si se’n passa el termini, l’entitat analitza les circumstàncies i pot, si ho estima oportú, pagar el xec que es presente al cobrament. Aquesta situació és impossible quan el xec ha sigut revocat; és a dir, el titular emissor del document comunica a l’entitat que anul·le el xec.

Com a curiositat has de saber que, quan et lliuren un xec o tu vols lliurar-ne un, perquè siga vàlid és imprescindible que incloga la paraula “xec”, l’ordre de pagar la suma que s’hi indica, el nom de l’entitat de crèdit que ha de pagar i la signatura de qui ho ha expedit.

Com es pot cobrar un xec sense pagar comissió

Has de fixar-te, en primer lloc, en el termini per a cobrar-lo. Aquest termini està regulat per la Llei Canviària i del Xec, i ací s’estableix un termini de 15 dies des de la data d’emissió. Per aquest motiu, quan cobres el xec, Caixa Popular et donarà un justificant en què figuraran les dades més rellevants, com el número, l’import i l’entitat bancària que paga.

Pots retirar la quantitat del xec en efectiu, sense haver d’abonar cap cost, sempre que et dirigisques a l’oficina de l’emissor del xec, on figura el compte d’on han d’eixir els diners. En cas contrari, és possible que hages d’assumir una comissió.

 

El xec bancari sí que prescriu

Tal com estableix el Banc d’Espanya, el termini de prescripció d’un xec és de 6 mesos a partir de l’expiració del termini de la presentació.

Com que és un dels dubtes principals que ens traslladen els clients de Caixa Popular, ens agradaria remarcar que qualsevol xec prescriu al cap de sis mesos i quinze dies des de la data d’emissió del document.

 

En Caixa Popular gaudeix d’una Gestió de Fitxers en línia

Caixa Popular, igual que les entitats del Grup Caixa Rural, posa a la disposició dels clients el servei de Gestió de Fitxers. Una eina molt útil per a les empreses, que poden simplificar la gestió administrativa de cobraments i pagaments, a més de reduir els costos operatius i de gestió.

Aquest instrument digital permet la confecció, la gestió i l’enviament dels fitxers relacionats amb els cobraments i els pagaments d’una empresa, a través de Ruralvía. Entre aquests documents hi ha els xecs, i també rebuts, transferències, nòmines, acomptes de crèdit, pagaments domiciliats i confirmació de pagaments.

Tots els clients de Caixa Popular tenen la possibilitat d’utilitzar aquesta funcionalitat. Han d’accedir al seu compte en Ruralvía, servei de banca digital de totes les entitats del Grup Caixa Rural, i tindre contractat el servei d’enviament de fitxers a la seua oficina. Si tens dubtes o no trobes aquesta funcionalitat, posa’t en contacte amb nosaltres i et facilitarem tota la informació necessària.

 

Deixeu un comentari

X