Aprén a exercir el teu dret a l’oblit i esborrar la teua empremta digital

2021-01-28T08:58:06+01:00 28 de gener de 2021|Entorn digital|

Quan busquem el nostre nom en Internet, és possible que trobem certes dades que no voldríem tindre en la xarxa. És normal, perquè al llarg dels anys s’hi puja molta informació personal que no està reconeguda pels propietaris originals. Per a ells està ideat el dret a l’oblit.

Es tracta d’un dret que s’exerceix des del 2014. Al llarg dels anys, Google, Yahoo o Bing han tractat milions de dades i n’han apartat uns quants milers més relacionades amb historials delictius o amb passats polítics una mica qüestionables.

No obstant això, els usuaris també poden sol·licitar el seu dret a l’oblit a través d’una sèrie de passos, que t’explicarem en aquest article. Estàs a punt per a esborrar la teua empremta digital? Primer de tot t’explicarem l’origen i després detallarem el procés. Anem-hi!

Quan va aparéixer el dret a l’oblit? Ens remuntem a maig del 2014

El 13 de maig de 2014 va aparéixer una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que canviava per complet la manera de pensar en la privacitat de la xarxa. S’hi indicava que els usuaris havien de tindre una opció per a sol·licitar la desindexació d’un contingut personal en els cercadors. Les raons estaven, per exemple, en la informació desactualitzada o en les errades que pogueren estar mal documentades o ser de caràcter maliciós.

Des de llavors, els motors de cerca han fet un gran esforç processant de manera manual milers de sol·licituds anuals. Els usuaris comencen el procés emplenant un formulari, i han d’esperar que l’empresa decidisca sobre el seu cas. Aquests són els documents digitals que cal emplenar:

Com ja sabem, Google és el motor més important del món, i podem trobar-hi més informació sobre com podem sol·licitar el nostre dret a l’oblit amb un qüestionari de preguntes freqüents i un informe amb totes les estadístiques d’URL retirades fins ara.

 

Una guia detallada per a exercir el teu dret a l’oblit

Abans d’exercir el nostre dret a l’oblit, és important que entenguem per què hem de responsabilitzar-nos per tot el que busquem en Internet. Al cap i a la fi, tot el que hi pugem, des dels nostres textos fins a imatges o fotos, està sotmés a escrutini i pot ser utilitzat en la nostra contra. Hem d’educar els nostres fills perquè puguen usar Internet amb seguretat i fer compres en línia amb seguretat. Aquests són els passos perquè pugues exercir el teu dret a l’oblit:

  1. Para atenció al formulari. En la informació de la introducció pots trobar dades molt importants, com la guia per a sol·licitar que s’elimine la informació sobre els xiquets, o les condicions específiques perquè acaben sent esborrats a la Unió Europea.
  2. Introdueix tota la teua informació. A més dels buits comuns que estan marcats amb un asterisc, on has de posar nom, cognoms, edat o país, has d’assegurar-te que tots els apartats estan emplenats. La raó és que el motor de cerca agrairà que li indiques amb tots els pèls i senyals què necessita esborrar.
  3. El tercer pas consisteix a copiar i apegar les URL assenyalades. Ara que ja has arribat a mitjan formulari, és el moment d’indicar els enllaços on es troben les teues dades personals. Inclou una descripció detallada amb dades personals com l’edat, la nacionalitat o una fotografia indexada en el cercador, i introdueix el motiu molt ben explicat.Si et preguntes quant de temps hauràs d’esperar fins que Google, Bing o Yahoo resolguen el teu cas, la resposta és que no ho sabem. Aquestes empreses prioritzen els casos més greus, que poden suposar un perjudici directe per a l’internauta, per la qual cosa és possible que hages d’esperar uns quants mesos.
  4. Finalitza el procés amb la signatura digital. És molt important que revises tot el formulari de dalt a baix, a la recerca de qualsevol errada que hages pogut cometre. Quan veges que tot està bé, només has de posar el teu nom complet en la signatura, completar el CAPTCHA de seguretat i prémer el botó “Envia”.

En qualsevol cas, no tingues por, perquè els motors de cerca acabaran contactant amb tu i et donaran una solució perquè no et preocupes per les teues dades. Serà clau que especifiques les raons molt bé, indicant la urgència perquè quede ben clara.

Una font d’informació molt valuosa per a exercir el teu dret a l’oblit amb dignitat és l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD), un organisme que posa a la disposició del públic una explicació del funcionament d’aquest dret, així com guies i eines que t’ayuden a protegir les teues dades en Internet.

Has de tindre en compte que, quan exerceixes el teu dret a l’oblit, no estàs esborrant les teues dades de la xarxa. Si vols que desapareguen, hauràs de posar-te en contacte amb els webmasters dels portals en què estiguen disseminades, deixant clar que vols sol·licitar-ne l’eliminació. Quan et responguen, podràs respirar tranquil, perquè hauràs completat el procés amb èxit.

Deixeu un comentari

X