• Ayudas PAC

Com afecta la COVID-19 a la PAC? Al juny acaba el termini per a tramitar les ajudes

2020-06-03T09:44:08+02:00 3 de juny de 2020|A tu lado, Al teu costat|

Enguany, a causa de la situació de pandèmia que vivim, la tramitació de les ajudes de la política agrària comuna (PAC) s’ha prorrogat dues vegades. La data per al tràmit acaba el 15 de juny, excepte per als que sol·liciten un canvi en el pla de sembra i per a les cessions de drets de pagament bàsic, en què la data és el 30 de juny.

Des de l’1 de febrer passat ja s’han pogut anar presentant les sol·licituds per a les ajudes de la PAC. El termini va acabar, en principi, l’1 d’abril, però la situació originada per la COVID-19 ha generat unes quantes pròrrogues i la data definitiva és al juny. A més, durant aquesta campanya es limitaran i es moderaran els controls sobre el terreny, durant els quals serà clau respectar la distància de seguretat entre els implicats.

Dates clau per a les comunitats autònomes

A més, les comunitats autònomes també han vist modificades les dates per a presentar al Ministeri d’Agricultura la informació sobre les ajudes sol·licitades fins al 31 de juliol. La informació que ha de comunicar cada comunitat autònoma al Ministeri és:

  • Sol·licitants.
  • Superfícies i recintes declarats.
  • Règims d’ajuda sol·licitats.
  • Superfícies en altres comunitats autònomes.

Un mes abans, exactament el 30 de juny, les comunitats autònomes hauran d’informar el Ministeri d’Agricultura de les organitzacions interprofessionals autoritzades de cotó.

I el 31 d’agost acabarà el termini perquè les comunitats autònomes comuniquen al Ministeri les estadístiques de control.

No compleixes les condicions d’elegibilitat establides?

La realitat és que la crisi originada per la pandèmia ha provocat que alguns productors no complisquen les condicions d’elegibilitat establides per a rebre les ajudes de la política agrària comuna (PAC). En aquests casos, es valorarà la possible aplicació de casos de força major per no penalitzar l’agricultor.

El Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA) és el responsable de detallar com s’ha d’aplicar aquests casos de força major. Per exemple, les explotacions que han reduït la capacitat de comercialitzar la producció com a conseqüència de la COVID-19, és previsible que no complisquen el requisit de llindar mínim de producció. En aquests casos, si són ramaders que ja percebien aquestes ajudes associades a l’oví i al caprí, podrien ser considerats casos de força major.

Altres exemples de casos de força major derivats per la COVID-19 podrien ser els ramaders que no han pogut traslladar els animals per pasturar o els que han vist augmentar el cens ramader després de la dificultat de comercialitzar els jònecs, els corders o els cabrits.

Sempre que l’Administració comprove que aquests requisits no s’han complit a causa de la limitació de movimentper la COVID-19, es podran considerar casos de força major i no es penalitzarà el ramader pel que fa a les ajudes directes.

S’abonaran bestretes de la PAC a partir del mes d’octubre

El 16 d’octubre és la data establida per a poder abonar les bestretes de les ajudes de la política agrària comuna (PAC) a propde 700.000 llauradors i ramaders a Espanya. De fet, es podran fer aquestes bestretes de la PAC fins i tot abans d’haver acabat els controls sobre els terrenys, fet que afavoreix la disponibilitat de les ajudes per als llauradors i per als ramaders.

A més, la Comissió Europea també permet incrementar el percentatge de les bestretes, fins al 70% en les ajudes directes i fins al 85% en les mesures de desenvolupament rural. Això significa que es podran avançar al voltant de 3.421 milions d’euros en ajudes directes als llauradors i als ramaders d’Espanya que reben l’ajuda.

En Caixa Popular t’ajudem a tramitar la PAC

Caixa Popular et facilita la gestió de la sol·licitud d’ajudes de la política agrària comuna (PAC). Gràcies a la implicació del nostre equip de professionals especialistes els nostres clients tenen la possibilitat de tramitar aquesta ajuda de manera senzilla.

Si t’interessa, et recomanem que sol·licites una cita prèvia en la teua oficina per a analitzar les teues peculiaritats i tramitar la PAC.

Deixeu un comentari

X