Com ha afectat la pandèmia el mercat de divises fins a desembre

2020-12-31T13:16:31+01:00 31 de desembre de 2020|Deixant empremta, econòmica, Els teus diners|

El mercat de divises ha experimentat un vaivé constant al llarg d’aquests mesos. La crisi del 2020 provocada pel coronavirus ha afectat la nostra percepció social i econòmica per molts esdeveniments, com les eleccions americanes, el possible acord del Brexit que no arriba mai, les ajudes dels bancs centrals i les contínues injeccions de diners a l’economia continental. En aquest context, veurem com s’han comportat les divises dels diferents mercats segons la influència de la covid-19

A l’inici de l’any véiem que la malaltia estava encara concentrada a la Xina, però obria les ales i afectava el sector exterior de les economies europees. L’euro va experimentar una ¨tempesta perfecta¨ i va caure a mínims del 2017 contra el dòlar, mentre que l’economia dels EUA continuava ferma, entre altres raons, per l’escassa acumulació de casos i la falta de tests entre els habitants.

La moneda del ien japonés ha evolucionat de manera positiva davant l’euro, encara que en menys quantitat, i ha arribat a un màxim de sis mesos. El mes de desembre, el ministre de Finances del Japó, Taro Aso, adverteix els inversors que el govern observarà de prop el repunt de la moneda, i l’examinarà “de manera acurada” durant un temps prudencial

La lliura va viure una sort completament diferent, i va caure a mínims del 1985, fins i tot per davall dels nivells que van portar el referèndum del Brexit del 2016. La futura recessió econòmica vindrà unida a la incertesa de les negociacions sobre el Brexit, i portarà un panorama desolador a l’economia de les illes.

Al març vam començar a viure l’expansió del coronavirus, que arribava a continents tan distants com les Amèriques, Europa o Àfrica. En el procés, amenaçava l’economia global i portava perspectives negatives a moltes empreses, que havien de parar l’activitat per precaució. Aquesta és l’evolució del mercat de divises fins hui:

 

MAIG

A la primavera, les dades de maig del 2020 amb l’euro van millorar. França i Alemanya, les dues economies més actives del continent, van dur a terme un pacte simbòlic amb un fons de 500.000 milions d’euros no reemborsables per a beneficiar els països més afectats per la crisi. Amb això no sols s’aconseguia un repunt de l’euro per primera vegada des de principis d’abril, sinó que se suavitzava la polèmica que va provocar la decisió del Tribunal Constitucional alemany de qüestionar el programa de compres de deute del BCE.

La lliura, al contrari del que es pot pensar, va començar un procés d’escalada davant la incertesa, de manera que aquesta divisa va recuperar màxims de quatre mesos i mig.

 

SETEMBRE

Setembre va ser un mes marcat per l’eufòria de la desescalada en molts països europeus, que van portar l’euro a arribar màxims de setembre del 2018. La caiguda de la rendibilitat del deute del Tresor nord-americà assenyalava que el mercat preveia una lenta recuperació dels EUA, per la qual cosa es reduïen les expectatives que la Reserva Federal (Fed) continuara donant via lliure a nous estímuls positius per a l’economia.

En termes generals, el dòlar nord-americà ha perdut el valor de moneda refugi, de divisa robusta que venia detenint des de fa anys. Els inversors són més previnguts durant aquest mes, a pesar que el parell EUR/USD demostraria bastant estabilitat en els mesos següents.

Mentre que al setembre el ien japonés i el iuan xinés també van sucumbir a la fortalesa de l’euro, la lliura britànica aconseguiria un bon avanç, arran dels estímuls aprovats pel Banc d’Anglaterra per reflotar l’activitat del país.

 

DESEMBRE

Desembre és el mes en què el dòlar comença a mostrar símptomes de feblesa constants respecte de la resta de l’any. L’índex d’aquesta divisa en el mercat cotitza a mínims de dos anys i mig, si el comparem amb els seus homòlegs d’altres continents.

La resta de les divises, l’euro, la lliura, el iuan i sobretot el ien, han aconseguit fortes pujades davant del dòlar. La moneda comunitària, l’euro, ha reaccionat a la feblesa del dòlar amb màxims que arriben fins a xifres del 2018. La lliura ha continuat el seu ascens constant, la qual cosa demostra que la falta d’acord per al Brexit no és un factor determinant per a aturar la solidesa que demostren els operadors en aquest mercat de divises.

Deixeu un comentari

X