Davant d’un Brexit dur, quin impacte podria tindre al nostre país?

2020-01-10T11:52:09+01:00 29 d'octubre de 2019|Al teu costat|

Si la situació no es capgira, l’1 de novembre el Regne Unit es retirarà oficialment com a membre de la Unió Europea. A més, que siga una retirada sense acord, allò que comunament es denomina Brexit dur, és l’opció més probable, segons els últims esdeveniments. Tots els ciutadans i els negocis de la Comunitat Valenciana hauran d’assumir les conseqüències directes per al comerç, les inversions i la contractació de personal que comportarà el Brexit dur.

Davant d’aquesta incertesa, i amb vista a preparar tant els ciutadans com les empreses, a més de diferents jornades informatives, la Generalitat ha creat una pàgina web amb informació d’interés i enllaços a llocs oficials i formularis per a dubtes. Igualment, el Govern nacional també té a la disposició del públic una altra pàgina en línia amb informació rellevant per als ciutadans i per als operadors econòmics.

Si analitzem les opinions i les declaracions de persones més pròximes a aquest procés de retirada del Regne Unit de la Unió Europea, podem llegir que Christopher Dottie, president de la Cambra de Comerç britànica a Espanya, assegura que el nostre seria un dels països més afectats davant d’un Brexit dur. Una afirmació que no sorprén, ja que la inversió britànica anual al nostre país arriba als 3.000 milions d’euros. Aquesta inversió del Regne Unit a Espanya, el primer inversor estranger al nostre país, quedarà en l’aire davant d’un Brexit dur.

D’altra banda, el Banc d’Espanya ja va vaticinar, al març, l’impacte que un Brexit dur tindria en la nostra economia. La falta d’acord provocaria una caiguda de 0,8 punts percentuals del PIB, durant els pròxims cinc anys. El cost econòmic per a Espanya s’acostaria als 10.000 milions d’euros. 

Ruptura d’acords comercials amb el Regne Unit

Una de les primera conseqüències del Brexit dur seria la suspensió dels llaços comercials entre Europa i el Regne Unit. Això, a la pràctica, a les empreses de la Comunitat Valenciana els afectaria pel sorgiment de nous aranzels tant per a les importacions com per a les exportacions.

A escala nacional, més del 4 % de les importacions són béns i serveis produïts al Regne Unit; és a dir, 11.000 milions d’euros, i les exportacions a aquesta destinació representen més del 7 per cent de les vendes d’Espanya a l’exterior. Després d’una retirada sense acord del Regne Unit, s’ha estimat que un 20 % de totes les exportacions a l’exmembre de la Unió Europea es veurien afectades per aquests aranzels.

Ocupació a Espanya i al Regne Unit

Si hi ha incertesa econòmica, també podem parlar d’una inquietud elevada davant de la situació legal dels ciutadans europeus al Regne Unit, i a l’inrevés. De fet, aquest punt concret afectarà els residents, el turisme, l’ocupació i el producte interior brut.

La Universitat Catòlica de Leuven va publicar un estudi, l’estiu passat, en què va xifrar en 70.410 les ocupacions que desapareixerien a Espanya per un Brexit dur, mentre que davant d’una possible eixida amb acord del Regne Unit aquesta xifra es reduiria a 15.840 ocupacions menys.

Residents espanyols al Regne Unit

També està en l’aire la situació dels ciutadans espanyols que resideixen al Regne Unit i la dels britànics que viuen al nostre país. Siga bla o dur el Brexit, el que arribarà segur són els visats o passaports per a tots, tant per als espanyols com per als ciutadans del Regne Unit.

En aquests moments, el consolat d’Espanya a Londres, per exemple, està tan col·lapsat que sol·licitar una cita implica haver d’esperar almenys 10 mesos. Però la realitat dels ciutadans espanyols allí és que haurien de sol·licitar un document anomenat “settlement estatus” i que tenen de temps fins al 31 de desembre de 2020 si finalment hi ha un Brexit dur. En cas que es produïra una eixida del Regne Unit amb acord, la data per a aplicar aquest permís seria el 30 de juny de 2021.

Turisme britànic a València, un altre dels grans afectats

Els turistes britànics són els que més visiten Espanya i a la Comunitat Valenciana també suposen un volum important de turisme. Per exemple, en el primer semestre del 2019 van arribar a la nostra regió més de 4 milions de britànics, més fins i tot que l’any anterior.

Fa poc, el director de la Fundació Turisme València, Antonio Bernabé, va explicar les mesures que estan duent a terme en la comunitat autònoma per tractar de minimitzar el mal que produeixen les decisions externes. Tal com llegim en Europapress, Bernabé ressalta que “el turisme va creixent especialment en l’àmbit internacional, i això va permetent diversificar els mercats i ser menys dependents de problemes externs. Treballem en turisme més segmentat, amb turisme de negoci, congressos o esportius i culturals. D’una manera més segmentada i diversificada amb una gran aposta per la connectivitat”

Caldrà esperar per veure què passarà finalment el pròxim 31 d’octubre.

Deixeu un comentari

X