L’euro digital: una forma de pagament virtual per al 2021?

2021-11-01T12:10:10+01:00 1 de març de 2021|Entorn digital|

Una de les opcions més fàcils per a formalitzar tots els nostres pagaments és el mòbil, que ens permet comprar qualsevol producte de la nostra botiga en línia preferida amb el dit. Però també tenim alternatives com la targeta o Bizum, amb mitjans ideals per a comprovar la nostra identitat quan hem de formalitzar el pagament. El futur euro digital ens permetria conjuminar tots aquests mètodes per comptar amb els nostres propis diners en línia.

 

El Banc Central Europeu (BCE) va proposar la creació de l’euro digital a l’octubre del 2020, amb un comunicat oficial conjunt amb la Comissió Europea, en què afirmava que estaven estudiant i valorant la possibilitat de crear una moneda virtual perquè els ciutadans de la zona euro puguen tindre accés, sense cap cost, a un mitjà de pagament senzill, universalment acceptat, fiable i sense risc.

 

El procés no està exempt de problemes, per la qual cosa l’informe també recull els possibles problemes que podrien sorgir amb l’aparició d’aquest moneder virtual. Què és?, quines serien les conseqüències de la implantació?, i on es produeixen les proves pilot? Donarem resposta a totes aquestes preguntes a poc a poc.

 

(H2) EL SIGNIFICAT DE L’EURO DIGITAL

 

L’euro digital és un dels projectes més ambiciosos del Banc Central Europeu, que pretén crear una forma de diners virtuals “per a fer pagaments diaris de manera ràpida, fàcil i segura”, capaç d’incloure tots els ciutadans i de fer front a les temudes criptomonedes, governades per grans grups d’inversors.

 

L’euro digital es convertiria en un complement dels diners físics, en un moment en què tenim un gran recel per les monedes i els bitllets arran de la crisi provocada pel coronavirus. L’euro digital continuaria sent un euro, així que no hem de preocupar-nos, perquè podrem continuar canviant diners mà a mà en el futur.

 

Aquesta fórmula electrònica de diners seria gestionada i supervisada pel Banc Central Europeu, cosa que la dotaria d’una gran seguretat en el moment de fer les compres. A més, l’intercanvi de liquiditat es donaria de manera immediata, per la qual cosa els usuaris europeus no haurien d’esperar per a obtindre aquests productes que tant necessiten.

 

(H2) L’EURO DIGITAL: QUÈ PASSARÀ QUAN S’IMPLANTE?

 

Les conseqüències de l’euro digital serien molt positives, no sols per a l’economia europea, sinó també per a la butxaca dels ciutadans. El Banc Central Europeu vol crear un projecte ben lligat, per la qual cosa s’ha plantejat els avantatges següents:

 

  1. Els pagaments serien molt fàcils. Hi hauria un canal de comunicació constant entre el BCE i els usuaris, que podrien valdre’s d’un procediment digital i automatitzat que compta amb una gran garantia de seguretat. Les transaccions es farien al moment i els diners podrien traspassar-se d’una cartera a una altra sense dificultats.

 

  1. Seria un mecanisme legal davant dels fraus. Els usos il·legals que es donen als diners, com la llavada o el finançament del terrorisme, acabarien disminuint amb una forma de pagament virtual que estiguera controlada pel BCE. Així ho afirma la seua presidenta, Christine Lagarde, que confia en la legalitat de l’euro digital per acabar amb ciberdelictes i fraus.

 

  1. Augmentaria la competència davant dels ciberdelictes. Un altre avantatge que destaca Luis Garvía, professor d’ICADE Bussiness School en l’Agència EFE, és que l’euro digital permetria competir contra les criptomonedes. Aquestes operen de manera normal amb valors que estan per davall d’1 cèntim d’euro, per la qual cosa si un m’agrada és debades en una xarxa social com Facebook, una empresa de publicitat podria pagar 0,1 cèntims per cada m’agrada.

 

 

(H2) LES PROVES DE L’EURO DIGITAL: LA XINA AGAFA LA DAVANTERA

 

Curiosament, Europa no ha sigut el primer continent on s’han dut a terme proves pilot amb l’objectiu d’implantar una moneda digital. Ha sigut el Banc Popular de la Xina, al país asiàtic, el que ha començat les seues operacions per a fer que el iuan esdevinga una moneda digital líder en el mercat. Aquest sistema és conegut com a e-RMB o renminbi electrònic, i permetria competir de tu a tu amb el dòlar en el mercat físic, però també en el virtual. Finalment, el iuan permetria augmentar la sobirania, canviant i impulsant l’ús global del iuan.

 

La Xina és el primer país que ha pensat en això, però altres han seguit els seus passos i han aconseguit situar-se en la mateixa línia d’eixida. Les divises digitals han entrat en el punt de vista de Suècia, el Canadà, Suïssa, el Regne Unit o el Japó, que amb el Banc Central Europeu analitzen els avantatges i els riscos de crear diners virtuals regulats pels governs i amb suport en les monedes de cada nació.

 

Què et sembla l’euro digital? El futur passa per la digitalització de moltes activitats que fem de manera habitual en els supermercats o en les botigues, així que l’arribada de l’euro digital permetria combatre les criptomonedes i conjuminar totes les formes de pagament en un sol moneder digital. Encara queden uns mesos per a saber, a mitjan any, quines són les intencions del BCE per a convertir aquest euro digital en una realitat.

 

 

Deixeu un comentari

X