Enfronta’t al ‘SIM swapping’, el delicte que roba les teues dades duplicant la targeta SIM

2021-06-13T12:19:43+02:00 13 de juny de 2021|Entorn digital|

Els ciberdelinqüents són cada vegada més sofisticats a l’hora de robar les dades dels espanyols. Les estafes com la pesca (phishing) o el cryptojaking estan a l’ordre del dia, però n’hi ha d’altres, com el SIM swapping, que poden fer-se amb relativa comoditat i en qüestió de minuts.

El SIM swapping és el robatori d’informació personal a través d’un duplicat de targeta SIM. La víctima és aliena al procés, però en algun punt descobreix que un delinqüent té accés a les seues dades bancàries i li ha robat milers d’euros mitjançant un simple sistema de traspàs entre comptes.

Els problemes comencen quan no arriba la cobertura o no es reben telefonades en el dispositiu. Aquests símptomes indiquen que una altra persona podria estar emprant la SIM nova i que, per tant, s’ha perdut el control sobre aquestes activitats tan comunes. En aquest article sabràs com pots actuar si has sigut víctima del SIM swapping, i entendràs de quina manera et protegeix la banca digital de Ruralvía perquè només tu pugues fer operacions en nom teu.

 

Les fases del ‘SIM swapping’

 

Vivim en una societat dominada pel telèfon mòbil, un dispositiu en què guardem tota mena de material personal i tenim accés a totes les nostres apps bancàries. Aquesta és la raó principal per la qual tants ciberdelinqüents decideixen burlar la seguretat de les empreses per aprofitar-se d’un mètode senzill i pràctic que els permet robar dades amb molta facilitat.

El procés comença quan el responsable busca informació personal sobre la víctima a través d’una cerca en els navegadors, o amb mètodes més avançats com el programari maliciós o la pesca. Una vegada acabades les operacions, ja té tot el que necessita per a respondre a les preguntes que li farà l’operadora quan procedisca al duplicat de la targeta SIM.

El pas següent serà telefonar a la companyia de telèfon, o personar-se en una oficina. Ensenyant un DNI fals, pot aconseguir que el número de telèfon de l’usuari acabe en una SIM nova, de manera que aquest ja no pot fer operacions bàsiques amb el seu mòbil, com connectar-se a Internet o atendre telefonades.

Però el vertader problema rau en el fet que el client de l’entitat tampoc pot accedir als SMS de verificació que li permeten formalitzar operacions en la seua banca digital. El ciberdelinqüent sí, per la qual cosa ja té tot el que necessita per a obrir un segon compte i fer traspassos de diners en diferents períodes, de manera que no cride massa l’atenció de la víctima.

 

Com cal defensar-se davant del ‘SIM swapping’?

En qüestió de dies, el SIM swapping permet als ciberdelinqüents obtindre les dades d’un usuari i robar-li tots els diners sense que se n’adone. La prevenció no ho és tot, perquè les mateixes operadores no tenen mètodes segurs per a evitar aquesta mena de fraus, per la qual cosa l’única cosa que es pot fer és actuar abans que siga massa tard.

És important telefonar a l’empresa de telefonia per cerciorar-se si s’ha produït el duplicat de la targeta SIM. Si ha sigut així, la clau rau a posar-se en contacte amb l’entitat perquè aquesta procedisca al reintegrament dels diners fins que es resolga el problema per la via legal.

En el cas que la víctima haja patit una suplantació d’identitat en Google o en xarxes socials, també és convenient actuar amb rapidesa. El CEO de Twitter, Jack Dorsey, va haver de parar la funcionalitat de tuitar amb SMS després que algú es fera passar per ell per publicar milers de tuits en el seu compte. La solució consisteix a parlar amb l’empresa responsable i sol·licitar que es bloquegen tots els accessos al perfil, a més que s’esborre tot el contingut inapropiat.

L’avantatge principal de Ruralvía, la banca digital de Caixa Popular, és que permet als clients de l’entitat gaudir d’una navegació totalment segura, amb un sistema de doble autenticació que els permet verificar la seua identitat quan fan operacions o compren en internet. L’aliança entre Ruralvía i els sistemes biomètrics del seu dispositiu, com l’empremta dactilar o el rostre, li permeten respirar amb tranquil·litat sempre que opera amb ella.

Si no eres client de Caixa Popular i t’agradaria formar part d’una entitat que cuida la teua seguretat per evitar ciberdelictes com el SIM swapping, només has de seguir els passos que t’indiquem a continuació. Descarrega’t l’app Ruralvía mòbil, prem el botó ‘Fes-te’n Client’ i segueix els passos que t’anirà marcant el procés.

 

  1. Tria ‘Caixa Popular’ com l’entitat de què vols fer-te client.
  2. Emplena les teues dades en el formulari que t’ensenyem en la pantalla.
  3. Assegura’t de tindre el DNI a prop per poder enviar-ho a l’instant.
  4. Rebràs una videotelefonada per confirmar la teua identitat.
  5. El procés acabarà quan signes els documents de manera digital.

Eres més de seguir el mètode tradicional? Telefona al número 913 346 780 en horari de 8.00 a 22.00 hores de dilluns a dissabte o acosta’t a la teua entitat de confiança per completar els tràmits al més prompte possible.

 

 

 

 

 

 

 

Deixeu un comentari

X