Europa avança pel que fa a les tendències tecnològiques per al 2020

2020-01-07T15:06:11+01:00 7 de gener de 2020|Entorn digital|

S’acosten reptes nous i és important que la Unió Europea es pose les piles per a poder afrontar-los amb les garanties més altes. L’any que ve culminarà l’estratègia de creixement prevista per al període 2010-2020, que buscarà crear un model de creixement nou que salve les crisis de les economies continentals.

Per a aconseguir-ho, és imprescindible invertir en R+D. L’objectiu del 3 per cent d’inversió del PIB de la UE permetrà fixar, desenvolupar i explotar oportunitats imprescindibles que ens proposa el desenvolupament exponencial de les TIC. Els beneficiats, des de ciutadans fins a empreses o comunitats científiques, es veuran beneficiats l’any 2020 amb l’arrancada de grans tecnologies que s’han anat implementant aquests anys a la Unió Europea.

Línies estratègiques principals

Donem una ullada a les línies estratègiques que s’han proposat:

  • Una nova generació de components i sistemes. Parlem d’electrònica orgànica, integració de gran superfície, tecnologies subjacents en la «Internet dels objectes» (activitat transversal) i també posem el focus en els sistemes «micro-nano-biotecnològics», que inclouen les plataformes de suport a la prestació de serveis avançats, els sistemes integrats intel·ligents, els sistemes de sistemes i l’enginyeria de sistemes complexos.
  • Computació avançada i tecnologies cloud o en núvol, que permetran aprofitar al màxim les tecnologies de la interconnexió i la localització de dades, a través d’informàtica en núvol, informàtica paral·lela i programari de simulació amb tots els segments de mercat de la informàtica. Tot això gràcies als actius europeus d’arquitectures de processadors i sistemes.
  • Internet del futur. Parlem de tecnologies que tenen a veure amb el contingut multimèdia interactiu i d’immersió i l’empresa connectada del futur (a través de xarxes òptiques). Però també suporta I+I en xarxes, programari i serveis, seguretat cibernètica, privacitat, confiança i la comunicació sense fil.
  • Tecnologies dels continguts i gestió de la informació, de manera que el contingut digital es puga preservar per part de professionals i d’usuaris amb eines noves en el seu propi idioma.
  • Robòtica i sistemes autònoms. La robòtica industrial i els serveis, els sistemes cognitius, les interfícies avançades i els espais i les màquines intel·ligents han fet sort, perquè es vol reforçar el lideratge europeu científic i industrial en aquestes àrees.
  • Microelectrònica, nanoelectrònica i fotònica. Aquest R+D+I també anirà acompanyat d’un augment pel que fa a la investigació i la innovació en disseny, els processos avançats, les tecnologies de producció, les línies de fabricació… També es duran a terme accions de demostració per a validar els desenvolupaments tecnològics i els models empresarials.
  • Internet de les coses (IdT), que fomentarà la implantació d’aquestes tecnologies i el sorgiment d’ecosistemes d’innovació sobre tecnologies i plataformes obertes.
  • Ciberseguretat, imprescindible per a evitar que terceres parts i ciberhackers exploten la feblesa de les grans infraestructures i els serveis digitals.

En la infografia següent tens un resum concret de quines són les tendències tecnològiques del 2020.

 

Deixeu un comentari

X