Pilar Baselga Pérez: “Ajudar els altres et fa més feliç, més humà i et connecta amb una cosa més gran que nosaltres mateixos”

3 des. 2021

Pilar Baselga Pérez viu a Castellar-Oliveral i forma part de l’equip de Caixa Popular des de l’any 2003. Actualment, està destinada a l’oficina de Torrefiel, on fa quasi 7 anys que treballa amb grans companys.

Sempre que pot, aprofita el temps lliure per a anar a la natura, siga per a fer senderisme, una ruta amb bicicleta, veure les estreles en un cel net o collir bolets a la tardor. Conéixer llocs llunyans és una altra de les seues passions.

Una frase que et definisca o siga important per a tu.

Una frase, crec que és de Marilyn Monroe, que m’acompanya sempre és: “La vida és curta... Somriu a qui plora, ignora qui et critica i sigues feliç amb qui t’importa”.

Amb quina entitat o entitats col·labores com a voluntària?

Col·labore amb Amics de la Gent Major, a través d’acompanyament telefònic. D’altra banda, gràcies a Caixa Popular, vaig formar part del programa de voluntariat que es va dur a terme a l’Equador l’agost del 2019.

A què es dedica aquesta entitat?

Amics de la Gent Major és una organització de voluntariat que ofereix una alternativa a la soledat de les persones majors per mitjà de diferents programes d’acció social:

  • Acompanyaments afectius: presencial, amb visites setmanals i telefònic, en què el voluntari ofereix la seua companyia, amistat i ajuda a la persona major.
  • Activitats: perquè la gent major amplie el seu cercle d’amistats i, així, se senta part activa de la societat.
  • Sensibilització social: accions per a conscienciar la societat i les institucions públiques de la situació tan greu de soledat no desitjada que pateixen moltes persones majors.

D’altra banda, en el Voluntariat Caixa Popular vaig tindre l’oportunitat de participar de manera directa en un dels projectes duts a terme gràcies a la campanya “Un dia de salari” que promou anualment l’entitat.

És una iniciativa que parteix del Grup de Cooperació i en què l’equip humà de l’entitat dona voluntàriament un dia del seu salari per finançar projectes solidaris. D’altra banda, Caixa Popular hi aporta una quantitat equivalent al total donat pel seu col·lectiu de treball.

Aquest voluntariat internacional ha permés, des de l’any 2001, col·laborar amb diferents ONG i països. Els primers anys es va dur a terme a Nicaragua, amb l’ONG Pau i Solidaritat, i en l’última edició hi hagué dos projectes, l’un a Guatemala, amb Pau i Solidaritat, i l’altre a l’Equador, en col·laboració amb Perifèries del Món.

En el nostre cas, a l’Equador, vam treballar a través de l’Institut Quítxua de Biotecnologia Sacha Supai-IQBSS per al desenvolupament sostenible dels pobles indignes quítxues de la regió amazònica de Pastaza.

Amb l’objectiu de millorar l’alimentació dels habitants de la zona i tindre accés a recursos econòmics, es va introduir el cultiu del chicatzu muyu (cacauet inca) en els seus chacras o terrenys de cultiu.

Quan vas començar a col·laborar-hi?

L’any passat vaig emprendre tots dos projectes.

En què consisteix aquesta col·laboració?

En la primera, la meua tasca consisteix a parlar per telèfon amb una persona de 92 anys que viu sola i se sent oblidada. Les telefonades les faig, habitualment, des del cotxe durant el trajecte de tornada després de treballar i, a canvi, m’emporte l’alegria de Carmen, que té algú que l’escolta.

Convide a tothom a provar l’experiència, hi ha molta gent major que seria una miqueta més feliç amb aquesta telefonada mentre tornem a casa.

Mitjançant el voluntariat internacional, i dins d’un projecte més ampli, vam col·laborar per millorar la comercialització del chicatzu muyu. Amb aquest objectiu, en vam fer una anàlisi de la producció, vam conéixer productors locals i vam establir estratègies de posicionament basades en les característiques de la producció i de la qualitat-preu.

També vam conéixer com vivien les famílies del lloc, els costums que tenien, la seua manera de pensar i de veure el món; d’aquesta manera, hi vam poder col·laborar des de dins i entendre la realitat del país.

Els vam transmetre que hi ha moltes persones d’altres parts del món que es recorden d’ells i que els volen ajudar a tirar avant.

Què t’aporta a tu fer aquest voluntariat?

Tots dos projectes m’han ajudat al meu desenvolupament personal d’una manera exponencial, ja que m’han donat una altra perspectiva de la vida. El voluntariat internacional, però, ha sigut una de les experiències més enriquidores que he viscut.

Important, els llaços d’amistat creats; et fa la sensació de ser part d’una gran família, ens ajudem i ens donem suport en el dia a dia. A més, m’he adonat que ajudar els altres és una part essencial, que et fa més feliç, més humà i et connecta amb una cosa més gran que nosaltres mateixos.

“Només has de ser tu, donar el millor de tu i gaudir”, amb aquesta frase s’acomiada la nostra companya Pilar. Gràcies per haver compartit amb nosaltres una experiència tan enriquidora i per haver-nos acostat una mica més a la realitat del voluntariat. Des de Caixa Popular continuem fomentant aquests valors tan necessaris.

 

Escrito el dv., 03/12/2021 - 14:09

Compartir este post

Artículos relacionados

La teua privacitat biomètrica: garantida en l’àmbit financer

La teua privacitat biomètrica: garantida en l’àmbit financer

La tecnologia biomètrica s’empra amb l’objectiu de resguardar la identitat dels clients i evitar qualsevol intent d’usurpació d’identitat o frau. 
El sector financer ha vist un augment en l’ús de dades biomètriques com a mesura de protecció d’identitat i prevenció de dades. Característiques úniques com les empremtes dactilars, el reconeixement facial o la veu s’utilitzen per a identificar i autenticar a cada individu de manera segura. Per aquesta raó, les entitats financeres han implementat aquest tipus de tecnologia amb la finalitat de salvaguardar les dades dels seus clients i previndre casos de suplantació d’identitat i frau. 
 

Descobreix la manera protegir les teues targetes bancàries del carding.

Descobreix la manera protegir les teues targetes bancàries del carding.

El carding és una activitat delictiva en ascens que implica l’adquisició i l’ús il·lícit de targetes bancàries. 


La preocupació pel frau amb targetes bancàries, particularment el carding, va en augment en l’entorn digital. Per a protegir-se d’aquesta amenaça, és essencial seguir directrius de seguretat i utilitzar les mesures aconsellades per Caixa Popular. Juntament amb això, també és important estar al dia de les últimes tendències en carding i les estratègies de prevenció mitjançant recursos en línia de confiança. 
 

Què significa i quina és la funció del SEPA?

Què significa i quina és la funció del SEPA?

El SEPA simplifica les operacions i les transferències internacionals en euros, eliminant obstacles i disminuint les despeses tant per als usuaris com per a les institucions financeres. 


La sigla SEPA significa Àrea Única de Pagaments en Euros en valencià i fa referència a una iniciativa impulsada per les autoritats i les institucions financeres de la Unió Europea. El seu propòsit principal és unificar i simplificar els pagaments en euros als països membres de la zona euro, així com en alguns països no pertanyents a la UE que han optat per adoptar aquest estàndard.