Els teus diners

Què està passant en els mercats?

28 set. 2020

Per fi arriben les notícies tan esperades sobre les vacunes

Comencem la setmana amb l’anunci dels resultats de l’assaig clínic de la vacuna de Moderna que informava d’un grau d’eficàcia per a la prevenció del Covid-19 del 94,5% i amb menys exigències per al magatzematge i el transport que la vacuna de la farmacèutica Pfizer, que la setmana anterior era la primera a anunciar que la seua vacuna era capaç d’immunitzar la població amb símptomes amb un nivell d’eficàcia superior al 90%. Han sigut els primers laboratoris a mostrar dades reeixides en un assaig clínic a gran escala i la notícia ha disparat les borses europees i americanes, que han registrat fortes alces. En un moment en què a Europa s’incrementen els confinaments i les restriccions i els Estats Units registren nivells rècord de contagis, es comença a albirar una llum al final del túnel.

«La possibilitat que les vacunes permeten la reobertura de les economies l’any vinent retorna l’esperança als mercats financers i podria continuar donant suport a la seua evolució en els pròxims mesos.»

El costat negatiu el mostren les xifres de la pandèmia que apunten a més de 50 milions de persones infectades en el planeta. Els EUA continuen sent el país més afectat, amb 10 milions de contagiats, seguit de l’Índia, el Brasil i Rússia. A Europa veiem que l’increment de contagis s’està produint a Itàlia, el nord d’Europa i els països de l’Est, mentre que el mes passat la situació més preocupant se situava a Espanya i França. Les actuacions que estan duent a terme els governs per frenar la corba de contagis, a més de perseguir doblegar la corba de contagis, tenen com a objectiu que la campanya nadalenca es visca amb una certa normalitat per evitar la paralització de l’activitat econòmica en l’època de l’any en què es concentra tradicionalment la despesa.

Un altre dels punts candents de l’actualitat han sigut els resultats de les eleccions americanes, amb Biden com a president electe. Després de jurar el càrrec el pròxim 20 de gener, s’espera un gir de 180 graus en la gestió de la pandèmia, en les relacions internacionals i la incorporació dels EUA en els acords climàtics de París, el retorn a l’OMS i reduir tensions comercials, especialment amb la Xina i els països emergents, cosa que seria molt positiva. Quant a la seua política interior, si finalment du a terme les mesures que anunciava durant la campanya, podrien tindre un gran impacte econòmic al país, ja que comporten un fort increment d’impostos, un programa inflat de despeses en infraestructures, la retallada en el preu dels medicaments i un programa ambiciós de transició a l’economia verda, la qual cosa es recolliria com a negatiu en els mercats financers. En tot cas, la majoria republicana al Senat dificultarà mesures de gran importància com ara pujades d’impostos importants. Tot això ha agradat al mercat, ja que es redueix la incertesa i la volatilitat que provocaven les decisions tan agressives de l’actual president, i Biden tindrà limitada la seua capacitat d’actuació per la majoria republicana al Senat.

Des del punt de vista macro

Als EUA les dades que hem conegut les últimes setmanes tenen un biaix positiu, el creixement del PIB del tercer trimestre suposa una reactivació notable de l’activitat, fet que mostra la capacitat de recuperació de l’economia americana. No obstant això, amb vista a la recta final de l’any, s’espera una desacceleració derivada d’un menor suport fiscal i de l’amenaça que suposa un alentiment econòmic global derivat de les restriccions que s’estan imposant en la major part dels països per afrontar aquesta segona onada.

A Europa el PIB del tercer trimestre mostrava una millora en l’activitat econòmica, recuperant gran part del terreny perdut en el 2n trimestre, encara que la taxa interanual continua mostrant una forta deterioració. A més, les mesures de confinament per la segona onada, juntament amb les ajudes per a pal·liar-ne els efectes en països com Alemanya o França, Àustria o Itàlia, condicionaran l’evolució de l’economia a final de l’any, per la qual cosa no podem descartar que en el quart trimestre hi haja una reculada moderada en el PIB europeu.

L’impacte econòmic difereix entre països; Espanya serà l’economia que més caurà el 2020 per l’impacte del Covid a causa del pes tan important del sector serveis i la dependència del turisme, que suposen un fre a la recuperació econòmica.

Entrant en política monetària, el BCE ha obert la possibilitat de llançar nous estímuls el mes de desembre, reforçant el suport constant de l’autoritat monetària a la recuperació. Quant a la Reserva Federal, ha decidit mantindre sense canvis la seua política monetària preocupada per l’evolució de la pandèmia i deixa la porta oberta a estímuls addicionals en el futur. Aquest escenari de feblesa econòmica, juntament amb l’absència de pressions inflacionistes, garanteix tipus baixos durant molt de temps; en principi als EUA ens portaria fins al 2023.

Pel que fa al comportament dels bons europeus, la tendència ha canviat arran de l’anunci de la vacuna i ha provocat una reducció de l’aversió al risc. Els inversors han eixit del deute públic buscant actius de més risc com la borsa o el crèdit, especialment el high yield.

Els actius amb grau d’inversió han tingut un comportament més estable, secundats per la publicació dels resultats empresarials que, en línies generals, estan sent millor del que s’esperava. Des del dilluns passat, hem vist una pujada important dels actius de baixa qualitat creditícia, especialment dels bons emesos per les empreses lligades al cicle econòmic i en els sectors que han estat més castigats per la pandèmia (hotels, petrolieres, sector financer…).

Moviments en la renda variable

En l’últim mes, les borses han passat per 2 fases, una segona quinzena a l’octubre amb caigudes significatives en les borses pel repunt de contagis i una primera quinzena de novembre en què el mercat ha iniciat una forta recuperació. L’escenari de tipus baixos, unit a les grans injeccions de liquiditat, està obligant a assumir més riscos per optar a rendibilitats positives.

A partir de l’anunci de la vacuna del dilluns passat, s’han produït fortes pujades, el sentiment que la vacuna pot estar més a prop ha impulsat els valors que s’havien quedat arrere. Aquesta notícia està provocant una rotació important cap a companyies més lligades al cicle econòmic (aerolínies, petrolieres, sector financer). Destaca el comportament de la borsa espanyola, que s’ha vist molt beneficiada pel pes que té en el sector financer, a més les negociacions de fusió entre bancs nacionals, han impulsat encara més les accions d’aquest sector.

Queden setmanes en què el mercat s’espera que continue movent-se per la publicació de noves notícies sobre les vacunes i, encara que no esperem pujades tan fortes, creiem que les perspectives són moderadament favorables per als actius de riscos.

Fons de Gescooperatiu.

En el context actual, la millor manera d’aprofitar els moviments del mercat passa per tindre unes carteres diversificades. La situació de baixos tipus d’interés, fins i tot negatius, està modificant el perfil d’inversor. Fins i tot l’estalviador més conservador sap que, per no perdre diners si considera el cost de la inflació, ha d’arriscar una part del seu patrimoni, i els fons d’inversió són el producte més adequat.

Per als inversors potencials que fins ara no havien fet el pas, la millor manera d’accedir als mercats de forma diversificada és invertir a través dels nostres fons. El nostre equip de gestors busca a cada moment les millors alternatives, en què preponderen sectors i actius d’empreses de qualitat, solvents i amb negocis recurrents, aprofitant les oportunitats que sorgeixen per la volatilitat del mercat.

Escrito el dl., 28/09/2020 - 13:56

Compartir este post

Artículos relacionados

La teua privacitat biomètrica: garantida en l’àmbit financer

La teua privacitat biomètrica: garantida en l’àmbit financer

La tecnologia biomètrica s’empra amb l’objectiu de resguardar la identitat dels clients i evitar qualsevol intent d’usurpació d’identitat o frau. 
El sector financer ha vist un augment en l’ús de dades biomètriques com a mesura de protecció d’identitat i prevenció de dades. Característiques úniques com les empremtes dactilars, el reconeixement facial o la veu s’utilitzen per a identificar i autenticar a cada individu de manera segura. Per aquesta raó, les entitats financeres han implementat aquest tipus de tecnologia amb la finalitat de salvaguardar les dades dels seus clients i previndre casos de suplantació d’identitat i frau. 
 

Descobreix la manera protegir les teues targetes bancàries del carding.

Descobreix la manera protegir les teues targetes bancàries del carding.

El carding és una activitat delictiva en ascens que implica l’adquisició i l’ús il·lícit de targetes bancàries. 


La preocupació pel frau amb targetes bancàries, particularment el carding, va en augment en l’entorn digital. Per a protegir-se d’aquesta amenaça, és essencial seguir directrius de seguretat i utilitzar les mesures aconsellades per Caixa Popular. Juntament amb això, també és important estar al dia de les últimes tendències en carding i les estratègies de prevenció mitjançant recursos en línia de confiança. 
 

Què significa i quina és la funció del SEPA?

Què significa i quina és la funció del SEPA?

El SEPA simplifica les operacions i les transferències internacionals en euros, eliminant obstacles i disminuint les despeses tant per als usuaris com per a les institucions financeres. 


La sigla SEPA significa Àrea Única de Pagaments en Euros en valencià i fa referència a una iniciativa impulsada per les autoritats i les institucions financeres de la Unió Europea. El seu propòsit principal és unificar i simplificar els pagaments en euros als països membres de la zona euro, així com en alguns països no pertanyents a la UE que han optat per adoptar aquest estàndard.