8 maig 2020
Article elaborat per Gescooperativo, Societat Gestora d’Institucions d’Inversió Col·lectiva del Grup de Caixes Rurals.
En les últimes setmanes els mercats han recuperat una part de les caigudes experimentades al març i, quant a l’evolució de la Covid-19, s’ha començat a reobrir gradualment l’activitat en països del centre i del nord d’Europa. A més, com ja sabeu, s’ha anunciat terminis de desescalada cap a una “normalitat nova” a Itàlia i a Espanya.
Covid…
Com a resum de la situació actual, destaquem tres aspectes esperançadors:
- El laboratori nord-americà Gilead, companyia que tenim en la cartera d’uns quants dels nostres fons des de fa diversos anys, ha anunciat els primers resultats positius pel que fa als assajos de l’antiviral Remdesivir per a tractar els malalts de Covid-19.
- Es van destinant quantitats de recursos ben importants a la investigació en laboratoris i companyies farmacèutiques d’arreu del món; esperem, doncs, que aquests esforços donen resultats ben prompte.
- La corba de contagis s’ha aplanat, encara que amb un cost econòmic molt alt, ja que s’ha limitat la major part de l’activitat econòmica dels països. La clau en les pròximes setmanes serà evitar un repunt de contagis que obligue a retrocedir. Esperem avanços quant als tractaments que minoren la letalitat del virus, ja que, com hem dit abans, hi ha molts estudis centrats tant en el tractament com en la vacuna, que s’espera d’ací a 6-18 mesos; pel que fa a la segona, hi ha més de 90 estudis a tot el món. Pensem que el descobriment d’aquesta vacuna i la vacunació de la població són la clau per a tornar a la plena normalitat.
Economia…
Tant els governs com les autoritats monetàries estan fent un esforç sense precedents per a evitar el col·lapse de les economies amb injeccions de liquiditat i compra d’actius com no ho havíem vist mai i, en gran part, són els artífexs de la recuperació dels mercats de renda fixa, d’alt rendiment (high-yield), de deute públic i de renda variable. Les polítiques posades en marxa pels bancs centrals pel que fa a injeccions monetàries equivalen al 13 % del PIB global. La Reserva Federal ja ha anunciat que actuarà sense límits per donar suport a la seua economia. El BCE no ha sigut tan ferm, però les seues injeccions monetàries equivalen al 9 % del PIB de l’Eurozona i ha traslladat un missatge de suport mitjançant la compra de bons dels països més afectats, com Espanya o Itàlia.
A Espanya, malgrat que l’estat d’alarma va començar la segona quinzena de març, la caiguda del PIB en el primer trimestre ha sigut del 5,2 %. Per això s’espera que en el 2n trimestre les dades de les economies occidentals, també l’espanyola, recullen l’impacte més gran del Covid. En l’economia espanyola el sector serveis té un pes molt fort, en què destaca el turisme, sector que amb la pandèmia es veurà afectat seriosament i que tindrà una recuperació més lenta. Pel que fa a les dades per a la nostra economia, s’espera que siguen encara pitjors que les d’altres països d’Europa.
Mercats…
Els mercats, com és costum, van per davant dels esdeveniments i recullen en les seues fluctuacions les expectatives futures. Com a prova d’això, l’Ibex va arribar a mínims quan va començar l’estat d’alarma (16 de març). Amb les dades de final d’abril, les borses han recuperat prop d’un 30 % des dels mínims registrats a mitjan març, de manera que s’ha reduït significativament les caigudes experimentades durant l’any. Als EUA, l’S&P ha acumulat durant l’any un descens del 9 %, mentre que el Nasdaq 100 ha pujat un 3 % en el mateix període. El pes tan elevat de les companyies tecnològiques ha afavorit aquest bon comportament. A les primeries de març, com hem recollit en el nostre primer comentari, el mercat, dut pel pànic, va derivar en caigudes generalitzades, però pel que fa a la recuperació es va produint una discriminació a favor de certs sectors, com ara les farmacèutiques, el consum no cíclic i la tecnologia. En canvi, els sectors cíclics, com el turístic, l’oci, l’immobiliari o el financer, mostren recuperacions més tímides.
Considerem que, després de la recuperació de gran part de les caigudes inicials, toca ser prudents, ja que encara no tenim prou visibilitat per a saber com serà la recuperació de l’activitat econòmica.
En el llarg termini la nostra visió dels mercats de renda variable és positiva, tenim el suport dels bancs centrals i els tipus d’interés es mantindran en nivells baixos durant un període de temps llarg. A més, les notícies dels avanços mèdics, sobretot pel que fa a una potencial vacuna, poden servir com a catalitzadors de la recuperació del mercat.
Com es comporten els nostres fons?
Ateses les incerteses actuals, els nostres fons tenen un perfil una mica més conservador, amb nivells de liquiditat per damunt del que és habitual. En general, els fons mixtos (tant de renda fixa com de renda variable) i els fons de renda fixa se situen amb duracions lleugerament per davall de l’establida en els seus fullets. Quant a la renda variable, mantenim el seu pes lleugerament infraponderat respecte de l’índex de referència corresponent. Pel que fa als sectors, pensem que el tecnològic, el de la salut i el del consum no cíclic són sectors que es recuperaran abans que la resta i, per això, els nostres fons tenen més pes en aquesta mena de companyies.
Dins de la nostra gamma de fons sostenibles, un dels segments amb més creixement, destaquem la diversificació com una de les fortaleses principals. Les inversions en aquests fons es duen a terme majoritàriament a través de fons temàtics amb biaix salut, alimentació saludable, medi ambient o fons globals amb segell d’inversió socialment responsable.
Les mesures adoptades en la gestió dels nostres fons, en línies generals, segueixen les directrius de prudència que ens hem marcat. Continuem molt pendents dels resultats empresarials i, mitjançant una anàlisi ben minuciosa de les companyies, prenem a cada moment les decisions d’inversió més adequades per als nostres fons.
Destaquem la gestió duta a terme en els nostres fons mixtos conservadors, que aglutinen la major part del patrimoni de Gescooperativo. En una comparativa elaborada per una revista del sector ben prestigiosa es mostra com l’evolució d’aquests fons és superior a la d’altres fons espanyols amb un perfil semblant. Paga la pena destacar aquesta millor evolució en un entorn de mercat especialment complex, com l’actual, en què la gestió pren una gran rellevància per a defensar-se de l’evolució negativa del mercat.
La confiança i la maduresa dels nostres clients
Volem destacar la maduresa inversora dels nostres partícips a l’hora d’afrontar els vaivens que s’han produït en els mercats. Durant el 2020, fins ara, i a punt de tancar les dades del mes d’abril, Gescooperativo ha registrat captacions netes positives. Aquesta visió a llarg termini permetrà que afloren les oportunitats d’inversió que anem trobant i la confiança en la nostra gestió es veurà recompensada.
Finalment, no volem acabar aquestes línies sense donar un missatge de suport a totes les persones que estan patint els efectes tan terribles d’aquesta pandèmia i el nostre enorme agraïment a tots els professionals que estan posant en joc la seua vida perquè puguem tornar a la normalitat ben prompte.
Escrito el dv., 08/05/2020 - 09:05
Compartir este post
Artículos relacionados

La teua privacitat biomètrica: garantida en l’àmbit financer
La tecnologia biomètrica s’empra amb l’objectiu de resguardar la identitat dels clients i evitar qualsevol intent d’usurpació d’identitat o frau.
El sector financer ha vist un augment en l’ús de dades biomètriques com a mesura de protecció d’identitat i prevenció de dades. Característiques úniques com les empremtes dactilars, el reconeixement facial o la veu s’utilitzen per a identificar i autenticar a cada individu de manera segura. Per aquesta raó, les entitats financeres han implementat aquest tipus de tecnologia amb la finalitat de salvaguardar les dades dels seus clients i previndre casos de suplantació d’identitat i frau.

Descobreix la manera protegir les teues targetes bancàries del carding.
El carding és una activitat delictiva en ascens que implica l’adquisició i l’ús il·lícit de targetes bancàries.
La preocupació pel frau amb targetes bancàries, particularment el carding, va en augment en l’entorn digital. Per a protegir-se d’aquesta amenaça, és essencial seguir directrius de seguretat i utilitzar les mesures aconsellades per Caixa Popular. Juntament amb això, també és important estar al dia de les últimes tendències en carding i les estratègies de prevenció mitjançant recursos en línia de confiança.

Què significa i quina és la funció del SEPA?
El SEPA simplifica les operacions i les transferències internacionals en euros, eliminant obstacles i disminuint les despeses tant per als usuaris com per a les institucions financeres.
La sigla SEPA significa Àrea Única de Pagaments en Euros en valencià i fa referència a una iniciativa impulsada per les autoritats i les institucions financeres de la Unió Europea. El seu propòsit principal és unificar i simplificar els pagaments en euros als països membres de la zona euro, així com en alguns països no pertanyents a la UE que han optat per adoptar aquest estàndard.