La Comunitat Valenciana trau múscul davant el comerç exterior

2020-12-17T08:39:53+01:00 25 de desembre de 2020|econòmica, Els teus diners|

La Comunitat Valenciana ha registrat el primer creixement interanual des de l’inici de la pandèmia en les dades registrades d’exportacions publicades mensualment pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme. A l’agost d’enguany, després de mesos negatius, la Comunitat Valenciana creix un 1,7% interanual quant a exportacions. En canvi, les importacions mantenen el decreixement i baixen un 11% interanual.

Les exportacions de la Comunitat Valenciana s’han concentrat en els sectors següents:

  • Semimanufactures no químiques: representen el 18,5% del total i experimenten un increment interanual del 14,1%.
  • Alimentació, begudes i tabac: representen el 18,4% del total i mostren un augment del 17,7% interanual.
  • Automòbil: representa el 16% del total de les exportacions a la Comunitat Valenciana i el seu increment va ser el més alt per a la regió amb un 23,1% més amb comparació a l’agost del 2019.

 

L’evolució del comerç exterior al nostre país fins al mes d’agost del 2020

Durant els tres primers mesos de l’any 2020 encara no s’havia considerat el COVID-19 una pandèmia, però les dades de comerç exterior ja es van començar a mostrar negatives. De fet, durant el primer trimestre de l’any les exportacions a escala nacional van caure un 7,5% interanual, i les importacions es van desplomar un 5,5% amb comparació al primer trimestre del 2019.

A la Comunitat Valenciana, durant el primer trimestre del 2020, les exportacions van representar un 11,5% del total nacional i es van reduir un 0,9% interanual. Les importacions, ja en aquests moments també van començar a ressentir-se i, malgrat ser una de les CA amb més pes a escala nacional, amb un 9,4% del total d’importacions d’Espanya, creix un 0,1% interanual. 

Durant els mesos següents, les dades sobre el comerç exterior a Espanya continuen negatives, excepte en les exportacions amb destinació a la Xina, on es registra un increment del 14,5% interanual. Malgrat això, a Espanya s’acumula una pèrdua interanual del 19,9% en exportacions i del 28% en importacions.

A la Comunitat Valenciana, durant abril, maig i juny les dades també són negatives. De fet, es registra un decreixement interanual del 7,6% en exportacions i del 15,2% en importacions.

Ja en els mesos de juliol i agost les dades comencen a donar signes de recuperació. Al juliol, per exemple, les dades amb comparació al mes previ mostren un creixement del 3,3% en exportacions i del 12% en importacions. En canvi, les dades interanuals estan lluny de créixer o mantindre’s, i el decreixement en exportacions supera el 7,5% i en importacions cauen un 14,7% amb comparació al mateix mes de l’any passat. A la Comunitat Valenciana, de la seua banda, les exportacions decreixen un 7,6% interanual i les importacions baixen un 15,2% amb comparació a juliol del 2019.

Durant l’agost del 2020 les exportacions a escala nacional cauen un 9,1% interanual i les importacions van decréixer un 17,2% interanual. A la Comunitat Valenciana, per contra, a l’agost aconsegueixen registrar un increment de les exportacions interanuals de l’1,7%, mentre que les importacions, de la seua banda, mantenen un decreixement del 7,5% interanual.

Segons declaracions de la secretària d’Estat de Comerç, Xiana Méndez, a pesar que es manté una reducció del dèficit comercial, “hi ha indicis esperançadors en l’exportació”. Segons les dades de l’informe acumulat des de gener fins a agost, un dels factors més rellevants per a la recuperació del comerç exterior nacional i regional són les exportacions a la Xina, als països de la zona euro. A més, també serà important tindre en el punt de mira la recuperació del sector de l’automòbil per valorar la situació i el futur del comerç exterior nacional.

 

Exporta el teu negoci amb Caixa Popular

Caixa Popular vol que tots els autònoms, pimes i grans empreses compten amb opcions fàcils per a aconseguir que la internacionalització del seu negoci siga un èxit. Amb aquest objectiu, posem a la seua disposició diferents solucions per a impulsar la venda dins i fora de les fronteres espanyoles.

Necessites més informació sobre quines opcions financeres estan a l’abast del teu negoci? Completa aquest formulari en el web de Caixa Popular i un especialista es posarà en contacte amb tu  per ajudar-te a conéixer els productes, els serveis i les eines útils per a internacionalitzar la teua empresa.

Deixeu un comentari

X