• Solidaridad Caixa Popular

La solidaritat és qüestió de gestos: aquests set t’ajudaran a canviar la teua vida

2021-08-31T09:41:45+02:00 31 d'agost de 2021|Deixant empremta, social|

En aquest món, no hi ha res millor que ser solidari. Ajudar als altres és qüestió de gestos menuts que contribueixen al seu benestar i ens fan sentir-nos bé amb nosaltres mateixos. Regalar un somriure a una taxista que ha tingut un mal dia, sostindre la porta al veí quan arriba carregat del supermercat o consolar un amic…

El més important és que et sentes còmode quan decidisques estar al costat dels altres. Tenint empatia i oferint comunicació és com podran explicar-te els seus problemes, donant-te peu perquè els ajudes sempre que ho necessiten.

Ajuda en Acció ha preparat set consells que t’ajudaran a canviar la teua vida, mentre ajudes els altres a ser més solidaris amb el seu entorn. En aquest Dia Internacional de la Solidaritat, l’objectiu és aprendre les rutines que et portaran a conéixer les persones i a oferir-los solucions fiables als seus problemes.

 

Comença a ser més solidari: incorpora aquests 7 hàbits

Pots començar el teu periple per la solidaritat fent donacions d’objectes a associacions, a través dels contenidors habilitats per a això. Fes una volta per casa i posa les coses en una bossa, des dels llibres que ja no lliges fins als joguets que ja no utilitzen els teus fills. Després només has de portar-los al lloc indicat perquè tinguen una segona vida a ca unes altres persones.

A vegades no cal donar una cosa física, sinó que pots posar l’orella perquè l’altra persona se senta còmoda amb tu. A Espanya, es calcula que 2,5 milions de persones majors se senten soles, així que pots acostar-te a cals teus avis per preguntar-los com els ha anat el dia o si han tingut cap problema en el supermercat. Si no coneixes ningú que et necessite, pots anar a una residència a preguntar, o compartir una vesprada de jocs de taula amb les persones ancianes. Veuràs com d’agraïdes que estan.

Un altre recurs molt important és el voluntariat. És potser una de les mostres de solidaritat més conegudes, però no per això deixa de ser efectiva. Si disposes d’una mica de temps, busca una causa i una ONG que et motive i col·labora-hi. En la web d’Ajuda en Acció o en les Nacions Unides tens algunes ofertes que et poden anar bé per a canviar d’aires durant un temps.

També pots oferir ajuda a algú que ho necessite, des d’un veí que necessita una mà per baixar el carro del xiquet per l’escala fins a la teua companya de faena, que no pot despertar-se i necessita que li regalen un café. Para atenció al teu entorn per entendre com reaccionen les persones en el dia a dia i anticipar-te a les seues preocupacions.

Si vols trobar un equilibri entre estalvi i benestar, també pots apostar pel consum responsable. Comença comprant en comerços locals, prioritza les fruites i les verdures fresques i oblida’t dels aperitius que no ajuden la teua salut. A casa, és millor que apliques tècniques com la cuina per lots (batch cooking), que et permet estalviar diners i salut mentre prepares el menjar per a tota la setmana.

La Creu Roja afirma que una donació de sang salva tres vides, per la qual cosa una bona opció és acostar-te a un punt d’extracció per ajudar les persones que realment ho necessiten. Pensa que cada vegada que es trau sang, se n’obtenen components bàsics, com ara hematies, plasma i plaquetes, que es destinen a curar malalties o experimentar per descobrir noves vacunes. La Generalitat Valenciana posa al teu abast uns quants llocs on pots anar a donar sang.

La col·laboració amb una ONG és una de les grans estreles en els hàbits de donació. Pots apadrinar un xiquet durant uns mesos, o fer una simple col·laboració en el centre que estiga habilitat a la teua ciutat. És millor que consultes els seus portals digitals i t’informes bé sobre les opcions que t’ofereix cadascuna, perquè pugues organitzar la teua pròpia iniciativa solidària i involucrar-hi els que viuen amb tu.

Com veus, ser solidari no és tan difícil com sembla. Les opcions són moltes, i la bona notícia és que no hem de prescindir de tots els nostres diners per fer una bona acció als nostres coneguts. Ves incorporant aquests hàbits a poc a poc i veuràs que acabes aquest 2021 dedicant el teu temps a fer bones accions al teu voltant. T’animes a fer del món un lloc millor?

 

 

 

 

Deixeu un comentari

X