La Unió de Petits Agricultors i Ramaders (UPA) ha organitzat diverses jornades per fer valorar totes les iniciatives i els projectes que tenen en marxa per a contribuir a lluitar contra el canvi climàtic.
En la Cimera del Clima COP25, l’UPA ha defensat l’aportació del sector de l’agricultura i de la ramaderia familiars a la sostenibilitat del nostre medi ambient.
“Que els agricultors i els ramaders participen en la Cimera del Clima de l’ONU, i se’ls escolte, és un fet històric molt important”, s’ha assenyalat des de l’UPA.
Gestió intel·ligent per a una demanda cada vegada més alta d’aliments
Els agricultors i els ramaders se situen a l’avantguarda de la gestió dels recursos naturals. Des de l’UPA es defensen sistemes basats en petites i mitjanes explotacions, amb persones que residisquen en les zones.
La Unió de Petits Agricultors i Ramaders aposta per un decàleg molt senzill:
- L’agricultura i la ramaderia familiars són activitats clau en la gestió sostenible dels recursos naturals i en la producció responsable d’aliments.
- Segons l’inventari d’emissions del Ministeri per a la Transició Ecològica, l’agricultura i la ramaderia suposen l’11,6 per cent de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle d’Espanya, molt per davall del transport (26 %), la generació d’electricitat (20 %) o la indústria (19 %).
- Aquest 11,6 % del total es reparteix en un 7,6 per cent pel que fa a la ramaderia i en un 4 per cent pel que fa a l’agricultura, i en els últims 12 anys no hi ha hagut cap augment.
- El conjunt del sector primari té una característica especial davant de la resta de les activitats: els nostres sòls són embornals de carboni.
- Segons l’inventari d’emissions del Ministeri per a la Transició Ecològica, actualment els sòls gestionats pel sector primari n’emmagatzemen pràcticament la mateixa quantitat que el total de les emissions que produeix aquest sector.
- Volem ser clarament negatius en termes de balanç d’emissions i pel que fa a les millores per a reduir-les, volem sumar una gestió millor dels sòls per a emmagatzemar-hi més carboni encara.
- La ramaderia, i en particular el consum de carn, ha estat sent el focus d’atacs injustos en els últims mesos i, fins i tot, anys. Una gran part de la ramaderia espanyola, i també europea, es gestiona en sistemes extensius que, a més de produir aliments, suposen un fre als grans incendis forestals i al despoblament.
- L’existència d’un ramat de vaques o d’ovelles pot evitar la quantitat d’emissions tan enorme que suposa un incendi forestal. En l’incendi de la Gudiña es van cremar 1.500 hectàrees el 2017; el mateix any, a Tabazoa, en un incendi de característiques semblants, només es van cremar 100 hectàrees. La diferència: a la Gudiña no hi havia bestiar i a Tabazoa pasturaven 400 vaques per la muntanya. En el primer cas les emissions de CO₂ a l’atmosfera es van calcular en 61.500 t de CO₂; en el segon cas, 4.100 t de CO₂. D’aquestes dades podríem concloure que les 400 vaques van aconseguir evitar l’emissió a l’atmosfera de 57.400 t de CO₂. Això suposa l’emissió equivalent a 31.888 vaques.
- No podem ser ostatges de modes que suposen molt per a hui i molt poc per a demà. Cal afegir sensatesa al debat i introduir-hi una perspectiva de futur. Davant del no consum, l’UPA proposa un consum responsable i racional de la carn, en el context d’una dieta mediterrània i amb un respecte escrupolós al benestar animal.
- Davant de les proclames que diuen que el calfament global desapareixeria si es deixara de menjar carn, l’UPA defensa que a Espanya n’agreujaria les emissions i, per tant, el problema.
Deixeu un comentari