‘Lean’ i ‘agile’, dues de les metodologies de treball més eficaces

2020-02-26T20:24:17+01:00 26 de febrer de 2020|Deixant empremta, econòmica|

En els últims anys, i gràcies a la revolució tecnològica i a les noves necessitats que han sorgit en els negocis, s’ha començat a parlar de noves metodologies de treball i a implantar-les. Hui, des de Caixa Popular, us en parlarem de dues en concret: lean manufacturing i agile project management.

‘Lean manufacturing’, minimitzar pèrdues i crear valor afegit

 Aquesta metodologia de treball es coneix com a lean, lean manufacturing o lean production (producció ajustada) i, en definitiva, la seua essència és crear el màxim valor afegit per al públic amb sistemes de producció que minimitzen les pèrdues. El Japó es pot considerar el bressol d’aquest model, encara que, per a ser més específics, podem dir que va ser l’empresa Toyota.

Sakichi Toyoda, fundador de la companyia, va introduir un dispositiu en les màquines perquè avisaren els seus empleats sempre que hi haguera algun problema. Gràcies a aquestes alertes, es reduïen les produccions defectuoses i, com a conseqüència, les pèrdues.

A més, Toyota va començar a aplicar la tècnica de treballar només a demanda, és a dir, a produir només el que el client ja ha demanat. L’any 1973, el Govern va reconéixer l’estratègia de Toyota, companyia que no tenia por del seu futur, malgrat la gran crisi del petroli, i va implantar aquesta metodologia de treball en altres companyies japoneses.

Els principis de la metodologia lean són:

 • Combinar efectivitat, eficiència i innovació.
 • Fer-ho bé des del començament per eliminar desaprofitaments o pèrdues.
 • Oferir un valor afegit al client.
 • Buscar una millora contínua que reduïsca costos i millore la productivitat.
 • Producció a demanda del client.
 • Cuidar els proveïdors i construir relacions a llarg termini.
 • Diversitat de productes.

 

‘Agile project management’, la gestió àgil dels projectes

L’altra metodologia de treball que es va instaurant en les empreses espanyoles és l’anomenada agile project management, que, traduïda, equival a “gestió àgil dels projectes”. La filosofia d’aquesta modalitat és aconseguir desenvolupar projectes d’una manera flexible i ràpida gràcies a procediments innovadors i amb fases.

El sector del programari va ser el primer que va començar a explotar la metodologia agile per evitar que, quan s’havia aconseguit arribar al final del circuit de treball, el producte llançat fora obsolet. Com a resposta s’hi va començar a aplicar la metodologia agile, en què es treballa la gestió de cada projecte en diferents fases i per part de diferents equips. D’aquesta manera, a cada moment i per a cada fase, hi ha equips d’especialistes diferents i es van testant els resultats amb els clients, per veure si cobreixen les seues necessitats.

Entre els beneficis principals de la metodologia agile destaquen:

 • Augmenta la qualitat del producte final.
 • Ofereix un valor afegit al client, que disposa de solucions a mida per a diferents necessitats.
 • Redueix els costos finals del producte o solució.
 • Impulsa el treball en equip i col·laboratiu.

Per a posar en pràctica la metodologia agile en un negoci, és imprescindible tindre flexibilitat i capacitat d’adaptació, perquè els productes o les solucions tecnològiques es van modulant en funció de la resposta del client.

Caixa Popular es posiciona al costat de les empreses

En Caixa Popular som conscients de com pot ser de difícil mantindre i desenvolupar un negoci i, per això, des del nostre equip d’especialistes oferim ajuda i assessorament a tots els negocis de la regió.

Si ets autònom, empresari o penses emprendre un negoci, acosta’t a una oficina de Caixa Popular i consulta les opcions disponibles per a tu i el teu negoci.

Deixeu un comentari

X