L’agricultura i la ramaderia: els problemes d’un sector necessari i estratègic

2020-07-27T18:18:47+02:00 28 de juliol de 2020|Al teu costat|

Els agricultors i els ramaders sempre han demostrat compromís amb el seu entorn, però ara, durant els mesos de confinament per la pandèmia del COVID-19, ha quedat més palés que mai. Perquè, gràcies al seu esforç, la població ha pogut proveir-se sense problemes d’aliments bàsics i necessaris. No obstant això, des del Consell Europeu de Joves Agricultors (CEJA) es recorda que tenim un problema ben seriós i que necessita atenció i solucions: l’envelliment del sector a Espanya.

Les xifres parlen per si mateixes. A Europa, cinc de cada 100 llauradors i ramaders tenen menys 35 anys. Des de la Comissió Europea s’ha posat en marxa un pla de recuperació, ‘Next Generation EU’, dotat amb 750.000 milions d’euros. La resposta ha sigut ràpida, Jannes Maes, president del CEJA, ha declarat que el pla no té mesures específiques per a garantir el relleu generacional. Hui dia, per cada jove que arriba al sector de l’agricultura o de la ramaderia a Espanya, n’hi ha cinc que tenen edat per a retirar-se.

A més, una altra de les grans reclamacions del Consell Europeu de Joves Agricultors (CEJA) té a veure amb la producció d’aliments i la sostenibilitat del camp. “Indiquen xifres, però no marquen el camí per a arribar a aquesta agricultura més sostenible i ni tan sols anomenen el relleu generacional”, ha declarat Jannes Maes en referència a l’estratègia ‘De la granja a la taula’ impulsada pel Pacte Verd de la Comissió Europea.

Mesures de la Comissió Europea a debat

  • Ingressos dignes en risc. L’estratègia promoguda per Brussel·les ha limitat un 50 % l’ús de plaguicides, un 20 per cent l’ús de fertilitzants i un 50 per cent les vendes dels antimicrobians utilitzats en la ramaderia i en l’aqüicultura. A més, es proposa arribar a un 25 per cent de terres agrícoles dedicades a l’agricultura ecològica. Des de CEJA consideren que aquestes mesures no s’estan valorant ni es té en compte que l’activitat dels llauradors i dels ramaders se centra en la demanda real dels consumidors i en la necessitat de crear prou ingressos per a viure amb dignitat. I el president de CEJA insisteix que “si bé la necessitat d’un ingrés decent es reconeix en l’estratègia, no inclou vies adequades perquè això arribe a passar”.
  • Accés limitat a la terra. Des del Consell Europeu de Joves Agricultors també adverteixen que la reclamació oblidada en l’estratègia ‘De la granja a la taula’ serà contraproduent per a mantindre el gremi i atraure llauradors joves. El problema prové del fet que el document no recull cap esment a les limitacions de terreny i a la manera com afrontar aquestes necessitats i ambicions.
  • Sense solucions contra el canvi climàtic. Els gremis de l’agricultura i de la ramaderia s’enfronten a una estratègia que implica canvis profunds en la cadena de producció i noves restriccions. Això sí, no s’hi ha abordat un dels problemes més pertorbadors i irremeiables per al sector: el canvi climàtic.

Caixa Popular fa costat als llauradors i als ramaders

Des de Caixa Popular tractem d’estar a prop dels nostres llauradors i ramaders, i oferim suport financer per a impulsar un sector estratègic per a la Comunitat Valenciana i per a tot el país. Per això, facilitem accés al finançament per atraure joves als nostres camps, per invertir en tecnologia i innovació o, fins i tot, per començar a exportar la producció a mercats nous.

Siga quin siga el teu interés o necessitat, posa’t en contacte amb nosaltres i t’explicarem les opcions disponibles per a cada cas. T’hi esperem!

 

 

Deixeu un comentari

X