Marina, voluntària d’Amics de la Gent Major: “De tot el que portes damunt, la teua actitud és el més important”

2020-10-14T09:17:25+02:00 14 d'octubre de 2020|A tu lado, Deixant empremta, social|

Marina té 29 anys, viu a Carlet i treballa a Caixa Popular des de fa 5 anys. Va començar en la cooperativa en 2015, de pràctiques, quan encara estava en la universitat. En 2018 es va fer sòcia de Caixa Popular. És una apassionada de la lectura i li agrada col·laborar en projectes solidaris, per això, és voluntària de Amics de la gent major, una de les associacions amb les quals col·laborem en Caixa Popular.

 

1. Una frase que et definisca o siga important per a tu.

“De tot el que portes damunt, la teua actitud és el més important”, no sé on ni de qui l’he llegida, però en algun moment la vaig fer meua i la recorde diàriament.

 

2. Amb quina entitat o entitats col·labores com a voluntària?

Amb “Amics de la gent major”.

 

3. A què es dedica aquesta entitat?

A través del voluntariat, aquesta ONG es dedica a l’acompanyament de persones majors que se senten soles, bé per telèfon, a través de visites o organitzant activitats de socialització.

La missió d’aquesta ONG és combatre la soledat no volguda, garantir la inclusió social i millorar la salut emocional de la gent major.

La soledat és un fenomen social molt complex i divers, que afecta cada persona de manera diferent, però que incideix directament en la qualitat de vida, la salut i el benestar de les persones, especialment dels majors. A través de l’“Observatori de la soledat”, també fan projectes d’investigació social, per a comprendre millor aquest fenomen i facilitar la intervenció d’agents públics i privats.

Tenen un paper crucial pel que fa a la sensibilització de la societat en aquest problema, que a més s’ha agreujat amb la situació actual d’emergència sanitària.

 

4. Quan vas iniciar la teua col·laboració amb l’ONG?

Fa un any i mig aproximadament, quan des del Grup de Cooperació de *Caixa Popular ens van proposar assistir a una sessió informativa d’“Amics de la gent major”. Vaig eixir d’allí ja inscrita com a voluntària i al cap de pocs dies ja tenia assignada una persona major a qui acompanyar, amb la qual continue des de llavors.

Però va ser a partir del confinament que vaig decidir ser més activa acompanyant més persones. Unes més i altres menys, però crec que tots sentim en la nostra pell l’impacte emocional que suposa l’aïllament físic i la importància de les relacions socials per al nostre benestar, i si el problema de la soledat ja era greu, amb l’arribada de la pandèmia va ser molt pitjor… El paper de l’acompanyament emocional és més important que mai, ja que a la soledat se li ha sumat la por, la incertesa i el sentiment de vulnerabilitat davant una malaltia que també castiga els més majors.

 

5. En què consisteix aquesta col·laboració?

Principalment a través de les telefonades, ja que ara les visites i les activitats de socialització estan restringides per la pandèmia.

 

6. Què t’aporta fer aquest voluntariat?

A mi personalment m’aporta moltíssims aprenentatges. Principalment escoltar. Sembla senzill, però ens sorprendríem de saber les vegades que sentim paraules, però no escoltem de debò a qui ens parla… amb “escoltar” em referisc a la manera de bolcar-se en el que l’altre et vol dir, a deixar que s’expresse per arribar a comprendre i empatitzar amb l’altra persona, prestant-li tota l’atenció que mereix.

A més, també em permet xopar-me de la seua saviesa, de les seues experiències en la vida, dels seus consells… i a més, casualment sempre he acompanyat persones molt aficionades a la lectura, com jo, així que compartim històries, ens recomanem llibres… ens divertim parlant i compartint les nostres inquietuds.

Si haguera de resumir-ho, diria que m’aporta amistat, com el nom mateix de l’organització indica, realment es creen vincles importants amb les persones a qui acompanyes.

Marina, moltes gràcies per respondre a les nostres preguntes i per donar suport a les nostres causes i valors. Ens alegrem molt que associacions com AGM aconseguisquen generar vincles tan enriquidors amb els seus voluntaris. La solidaritat és un dels pilars fonamentals de la nostra filosofia com a empresa cooperativa, per això estem molt orgullosos de comptar amb persones solidàries en el nostre equip.

Deixeu un comentari

X