• Medidas aprobadas frente al coronavirus

Mesures d’emergència aprovades pel Govern per a pal·liar les conseqüències del coronavirus

2020-03-20T11:14:20+01:00 20 de març de 2020|Al teu costat|

La crisi del coronavirus ha afectat tots els nivells, el sector sanitari, l’econòmic i el social. Per aquest motiu, des del Govern central s’ha donat llum verda a una sèrie de mesures per a “eixir de l’emergència econòmica en què estem immersos”, segons el mateix president, Pedro Sánchez.

Durant la compareixença de Sánchez, després del Consell de Ministres, va manifestar la intenció del Govern de no deixar que ningú es quede arrere i d’“eixir de l’emergència econòmica en què estem immersos”. Amb aquesta finalitat s’ha posat en marxa un paquet d’iniciatives dotades amb 200.000 milions d’euros, xifra que representa el 20% del producte interior brut (PIB) nacional.

1. Moratòria pel que fa al pagament de les hipoteques per al primer habitatge per a les persones que hagen reduït els ingressos o hagen quedat en situació de desocupació pel coronavirus COVID-19.

2. Els subministradors d’energia, gas natural i aigua no podran suspendre’n el subministrament als consumidors que tinguen la condició de consumidor vulnerable o en risc d’exclusió social.

3. Es destinaran 600 milions d’euros a finançar les prestacions bàsiques dels serveis socials de les comunitats autònomes i dels ens locals, amb atenció especial a l’assistència sanitària de persones majors, dependents i col·lectius vulnerables.

4. Els treballadors tindran dret a reduir o reorganitzar la jornada laboral per tindre cura de familiars, gent major o xiquets a causa del tancament dels centres educatius i dels serveis socials.

5. Les persones afectades per un ERTO es podran beneficiar de la prestació per desocupació, fins i tot sense tindre’n dret per no haver-hi cotitzat prou de temps.

6. Les empreses que presenten un ERTO estaran exemptes de pagar les quotes a la Seguretat Social.

7. Amb l’objectiu de facilitar la liquiditat a les empreses, s’estableix una línia d’avals de garanties públiques de 100.000 milions d’euros.

8. Les empreses exportadores disposaran d’una línia dotada de 2.000 milions d’euros.

9. Els autònoms amb pèrdues severes, també els societaris i els ocupadors, podran accedir a la prestació extraordinària per cessament d’activitat i no hauran de pagar les quotes a la Seguretat Social.

10. Les prestacions per desocupació que es cobren durant l’estat d’alarma no computaran per a la desocupació posterior. D’aquesta manera, si el treballador és despatxat en el futur, podrà començar a cobrar-la des de zero.

11. Es prohibeixen les ofertes públiques d’adquisició (OPA) per a impedir que empreses de països de fora de la Unió Europea (UE) puguen obtindre el control d’entitats espanyoles de sectors estratègics aprofitant-ne la caiguda en borsa.

12. Les empreses hauran de fomentar el teletreball, per això s’aproven iniciatives de suport a la digitalització de les pimes.

13. Es destinarà una dotació de 30 milions d’euros perquè el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i l’Institut de Salut Carles III avancen en la cerca d’una vacuna contra el coronavirus.

Des de Caixa Popular us volem recordar que aquest virus el pararem tots units.

Deixeu un comentari

X