• Consejos para evitar ciberataques

Millora la teua protecció davant dels ciberdelictes

2020-09-07T15:30:20+02:00 17 de setembre de 2020|A tu lado, Al teu costat|

Les dades són determinants. A Espanya, segons el Centre Criptològic Nacional, l’any passat es van registrar 38.000 incidents de ciberseguretat. Entre els motius principals de l’increment d’aquests ciberdelictes s’ha detectat la falta de seguretat en els dispositius que utilitzem tots els ciutadans per a accedir als nostres comptes. Per exemple, es fan servir contrasenyes poc segures, no s’actualitzen periòdicament o es reben i s’obrin correus electrònics d’usuaris desconeguts.

Guia de bones pràctiques contra els ciberdelictes 

Malgrat que sembla impossible estar protegital 100%, l’opció més eficaç és posar en pràctica les recomanacions que ens faciliten des de l’Oficina de Seguretat de l’Internauta (OSI) de  l’Institut Nacional de Ciberseguretat.

1. Utilitza contrasenyes difícils, segures i robustes

La fórmula per a crear una contrasenya segura és combinar xifres, lletres majúscules, minúscules i símbols. És molt important usar diferents contrasenyes per als diferents serveis que utilitzes, ja que si un delinqüent aconseguirasaber la teua contrasenya, podria accedir a tots els teus comptes, mentre que si hi fas servir contrasenyes diferents no ho podrà fer.

Encara que és obvi, volem recordar que no s’han de compartir les contrasenyes amb ningú ni publicar-les en cap lloc web, encara que t’ho reclamen. Tingues en compte que cap empresa, com ara Caixa Popular, no et demanarà mai les contrasenyes per correu electrònic o per telèfon, i només les hauràs d’utilitzar en el nostre servei de Ruralvía web o en l’aplicació Ruralvía mòbil.

Abans d’introduir la contrasenya en qualsevol pàgina web, has de tindre la seguretat que és la pàgina correcta i no una suplantació d’identitat, també anomenada pesca.

2. No compartisques les teues dades privades

Abans de facilitar les dades personals i privades, analitza bé amb qui les comparteixes. La nostra recomanació és que utilitzes només les claus per a accedir a Ruralvía, el nostre servei de banca digital, des de la nostra pàgina web oficial o des de la nostra aplicació Ruralvía mòbil.

A més, evita enviar a cap contacte les teues claus a través d’imatges, ja que hi ha maneres de llegir-les i podrien arribar a identificar les teues contrasenyes.

3. Actualitza l’ordinador, els dispositius i el navegador

Els virus aprofiten els forats de seguretat dels sistemes operatius i dels navegadors per a infectar els dispositius. Per això, cal actualitzar el sistema operatiu dels ordinadors, dels mòbils i de les tauletes per estar protegitsrealment. Per aquest motiu, periòdicament se’n publica una actualització que hi hauràs d’instal·lar per a disposar de l’última versió i evitar els possibles forats de seguretat de les versions anteriors.

4. Antivirus en tots els dispositius i els ordinadors 

És clau que disposes d’un antivirus instal·lat en els teus dispositius i equips informàtics, perquè puga fer una anàlisi permanent del sistema, reconega el nombremés gran de virus i els elimine i, molt important també, perquè puga analitzar qualsevol descàrrega abans de fer-la.

5. Les còpies de seguretat són necessàries

És important, també, que faces còpies de seguretat de manera periòdica. D’aquesta manera, si patim cap atac o robatori, sempre tindrem l’opció de recuperar tota la informació.

6. Desconfia d’enllaços i perfils desconeguts

La precaució ha de ser sempre la teua millor aliada. Per tant, si un enllaç et sembla sospitós, val més que no hi faces clic. Tant és si trobes l’enllaç en una pàgina web, en una xarxa social, t’arriba per correu electrònic o a través d’un SMS o WhatsApp.

7. No baixes continguts i aplicacions d’origen desconegut

El contingut que descarreguem en els dispositius i en els ordinadors és un dels accessos principals dels ciberdelinqüents. No et precipites ni baixes tot el que hi veges, recorda que hi ha virus nous diàriament.

Els canals socials en el punt de mira

És una realitat que les xarxes socials són els canals més utilitzats per a buscar la informació que publiquen els usuaris de manera voluntària sense ser conscients de l’exposició que poden arribar a tindre. Per això, des de Caixa Popular us recomanem no publicar mai dades dels vostres comptes i serveis de banca, per a evitar facilitar una via d’accés als delinqüents.

Caixa Popular maximitza els esforços en seguretat

La nostra entitat financera, com totes les del Grup Caixa Rural, té molt en compte la seguretat dels clients. Per aquest motiu, disposem de mesures que garanteixen la confidencialitat de les comunicacions dels nostres clients i protegeixen les seues dades en totes les transaccions que efectuen a través de Ruralvía, el nostre servei de banca en línia.

Deixeu un comentari

X