Nevenka, el documental de Netflix, amb Ana Pastor i Maribel Sánchez-Maroto, en Dona la veu

2021-05-20T10:27:46+02:00 20 de maig de 2021|Caixa Popular Dona, Deixant empremta|

El dijous dia 13, les periodistes Ana Pastor i Maribel Sánchez Maroto, van presentar el que ambdues van destacar com “el treball més important que hem fet en tota la nostra vida periodística”. Este assoliment, del qual més orgullosa se senten es diu Nevenka i és una docu sèrie de tres episodis de Netflix que conta, amb la veu pròpia de la pròpia Nevenka Fernández, la seua història d’assetjament sexual, succeïda 20 anys arrere. La conversa va tindre lloc en el Auditori de Torrent, sota una nova cita de Dona la veu, esta iniciativa de Caixa Popular que reivindica la igualtat de drets d’homes i dones, l’educació i la cultura com a motor i la necessitat de donar veu a històries vitals de dones (i d’homes també) que encara es conten poc, però que són imprescindibles per al moment actual.

Fa 20 anys, Nevenka Fernández, regidora de l’Ajuntament de Ponferrada, a León, va concedir una sonada roda de premsa comptant el demolidor assetjament sexual al qual l’alcalde, Ismael Álvarez (el primer polític condemnat per assetjament sexual a Espanya) l’havia sotmesa durant diversos anys. La seua història es va recollir, malament que bé, en la televisió, en els mitjans d’aquells anys.

El públic que va assistir a la xarrada el dijous va poder saber els detalls d’aquesta història lamentable del nostre passat polític i audiovisual i conèixer de primera mà el que va portar a Ana Pastor com a productora de la sèrie, a convèncer a Nevenka primer i a Netflix després.

El resultat es va desgranar el dijous en aqueix auditori, durant un Dona la veu franc i fructífer, que va posar sobre l’escenari assumptes que ens concerneixen a tots: que el silenci, quan es tracta de denunciar el denunciable, no és una opció, que hi ha molts homes bons, que la sororitat és imprescindible, i que la bona televisió és una cosa que sempre hauríem de perseguir com a espectadors.

Nevenka, que va marxar trista i trencada a viure a un altre país, després d’aquell calvari, va renàixer en l’escenari, a través de la docu sèrie i de les periodistes, comptant amb fermesa el que va succeir i com va succeir. I per què, tant de temps després, ha volgut ser ací, en una plataforma televisiva que ha arribat a 192 països. Sota la producció de Newtral, d’Ana Pastor, i la direcció de la periodista Maribel Sánchez-Maroto, Nevenka va funcionar el dijous com un centelleig.

Totes dues periodistes van relatar com van ser les llargues i intenses hores de rodatge i van destacar la serenitat, la intel·ligència i la calma de Nevenka. “Sempre li vam dir que faríem només el que ella volguera, que pararíem quan ella ho marcara, que si es decidia i després es penedia, ho deixaríem córrer”, va comptar Sánchez Maroto. Esta honestedat és present en el relat i va esguitar també la xarrada.

Es va repassar amb moments concrets del documental, que bona part del públic veia per primera vegada, el que va passar aquells anys adversos, en la societat, en la política, en la televisió i en la judicatura. La conversa va ser assossegada, cordial, digna d’este relat rotund, elegant i honest. Un relat audiovisual que li devíem a Nevenka i a totes les nevenkas del món.

Va ser una vesprada de dones excepcionals: Nevenka, Pastor, Maroto, Charo Velasco, (la regidora de l’oposició que la va secundar sense treva en aquells dies infaustos), la doctora Molla, que li va donar el primer i definitiu diagnòstic d’assetjament, quan encara no teníem aqueixa paraula en el nostre vocabulari, de la pròpia mare de Nevenka, que va fer tot el que va ser a la seua mà per a traure a la seua filla d’aquell infern…

També va quedar clar en aquesta trobada la bona televisió, que aconsegueix coses bones, cal sembrar-la. Probablement si Ana Pastor no tinguera bona reputació com a periodista, Nevenka, que mai va voler donar entrevistes, ni contar aquesta història, no hauria confiat en ella, no s’hauria posat a les seues mans i no hauria decidit obrir-se en canal. Però ho va fer, va confiar en Pastor i en Maroto, en les seues paraules, en el seu bon fer. Maroto va destacar que només van actuar amb “l’única cosa amb el que  sabem fer periodisme, amb honestedat”. Durant la xarrada també es va remarcar la importància que el documental estiga arribant a 192 països, alguns d’ells profundament patriarcals, masclistes, violents amb les dones. Dones que estan podent veure aquesta història dolorosa, que va succeir en un país avançat com el nostre, fa NOMÉS vint anys. I detectar els senyals.

En aquell moment, sense el MeToo, sense la sororitat que ja està instal·lada, “Nevenka no sols va ser valenta. Nevenka va fer una cosa heroica”, tal com va apuntar Ana Pastor. Des de Dona la veu, Caixa Popular es va unir a este crit amb aquesta xarrada.

 

Fotogaleria completa en Valencia Plaza.

Crònica escrita per Mariola Cubells.

Deixeu un comentari

X