• Nueva normalidad

Hola, normalitat nova! Coneix les mesures i les normes principals a la Comunitat Valenciana

2020-06-30T09:43:08+02:00 30 de juny de 2020|Al teu costat|

Des del 15 de març hem viscut en un estat d’alarma que es va acabar el 21 de juny. Han sigut quasi 100 dies durant els quals hem aprés a respectar una sèrie de mesures de seguretat i d’higiene per a evitar la propagació del COVID-19. Ara, en l’anomenada normalitat nova, haurem de seguir les normes, les mesures i les restriccions que marque la comunitat autònoma, i les mesures comunes a tot el país que determine el Govern central.

Normes establides des del Ministeri de Sanitat per a tot Espanya

La realitat és que, encara que visquem en una normalitat nova, el coronavirus continua circulant i hem d’estar-hi alerta per evitar-ne un rebrot. Durant aquests dies hem sentit casos com el de Pequín, Alemanya, el Marroc i unes quantes zones a Espanya.

Davant d’aquesta situació, des del Ministeri de Sanitat s’ha creat la regla DI-MA-MÀ: distància + màscara + mans.

 • Distància

S’ha de mantindre una distància social d’1,5 metres, com a mínim.

 • Màscara

Es manté l’obligatorietat d’utilitzar màscara en espais tancats amb accessos públics, en els transports públics i als espais i a les vies públiques on no es puga garantir la distància de seguretat entre persones d’1,5 metres.

Poden no fer servir la màscara els menors de 6 anys, persones amb dificultat respiratòria i les que facen exercici a l’aire lliure.

 • Mans

La higiene és una altra de les regles d’or per a evitar els contagis i la propagació del coronavirus. Cal llavar-se les mans amb aigua i sabó durant almenys 20 segons. Després, es poden usar gels hidroalcohòlics.

Si hem de tossir o esternudar, és important tapar-nos la boca amb un mocador o amb la part de dins del braç.

A més, per a tot el territori nacional, el Ministeri de Treball manté la recomanació d’afavorir el teletreball i, si no és possible, programar un retorn d’empleats progressiu en què s’asseguren les mesures d’higiene i seguretat. La roba de treball és recomanable llavar-la cada dia.

Mesures per a la normalitat nova a la Comunitat Valenciana

Una vegada acabat l’estat d’alarma, el Govern de la Comunitat Valenciana ha definit una sèrie de mesures per a minimitzar “el risc per a la salut pública que han d’anar acompanyades per la prudència i la responsabilitat individuals”, tal com ha declarat la vicepresidenta Mónica Oltra.

Com a resum, s’estableixen les mesures següents per als ciutadans a la Comunitat Valenciana:

 • Cal mantindre una distància mínima de seguretat d’1,5 metres entre persones. Si no es pot assegurar aquesta distància, és obligatori usar màscara i gels hidroalcohòlics per a desinfectar les mans.
 • L’aforament màxim permés en espais tancats és del 75% de la capacitat corresponent, en què s’inclou la celebració de casaments i assistència a cines, teatres, auditoris, museus i sales d’exposicions. En comerç minorista, a més, es manté l’atenció prioritària a majors de 65 anys. Els centres comercials han de disposar d’un sistema de recompte i de control d’afluència per respectar l’aforament màxim d’un 60 % a les zones comunes i d’un 75 % dins dels locals.
 • Es recomana netejar permanentment els locals i assegurar la ventilació constant de les instal·lacions. A més, en els negocis d’hostaleria i restauració s’ha d’assegurar una distància mínima entre taules de dos metres. A les terrasses, a més, es limita l’ocupació a un màxim de vint persones en cada taula.
 • Dins de les discoteques i dels locals d’oci nocturn es pot acollir un terç de l’aforament, a les terrasses es poden ocupar totes les taules, si n’hi haguera, i no es permet habilitar les zones de ball.
 • En hotels i allotjaments turístics hi ha una limitació per a les zones comunes del 75% de l’aforament i les activitats en grup estan limitades a 30 persones com a màxim.
 • Tots els negocis que desenvolupen activitats d’oci i temps lliure han de disposar d’un pla de contingència, i també d’un procediment de vigilància, identificació i sospita de casos de coronavirus. En el cas dels gimnasos i de les instal·lacions esportives, l’aforament màxim és d’un usuari per cada 4 metres quadrats; es poden utilitzar els vestuaris i els lavabos, i fer activitats físiques de vint persones dins i fins a trenta, fora.
 • Les vetles es poden fer amb un màxim de 50 persones en espais a l’aire lliure o de 25 en llocs tancats.
 • Els mercats ambulants o mercats a l’aire lliure poden instal·lar el 75 % de les parades habituals; es prioritza les que venen productes de primera necessitat. A més, els compradors no poden manipular els aliments.
 • En les atraccions que s’instal·len en les fires s’ha de respectar una ocupació del 50% de les files de seients, sempre que es mantinga l’1,5 metres entre els ocupants del seient.
 • Estan permesos els espectacles a l’aire lliure, com ara festivals de música, amb un límit d’aforament que pot arribar fins a un 75% de la capacitat de l’espai i un màxim de 800 assistents.
 • Es poden organitzar activitats de temps lliure per a xiquets i joves, amb la premissa del 75% d’aforament permés, i amb un màxim de 250 persones a l’aire lliure i de 100 en espais tancats, incloent-hi els monitors. Les activitats que es facen en grups poden incloure fins a 15 persones per grup com a màxim.
 • Les piscines poden obrir amb el 75% de l’aforament i és possible que se sol·licite cita prèvia per controlar que es compleix aquesta mesura. Es permet fer servir les dutxes i els vestuaris.
 • Les activitats nàutiques i la navegació d’esbarjo han de respectar l’aforament màxim del 75%, excepte en cas de persones que viuen al mateix domicili.
 • El Consell ha autoritzat el pagament d’1,2 milions d’euros per a adquirir passarel·les desmuntables per a les platges i tractar de garantir així la distància mínima de seguretat. És responsabilitat de cada municipi establir les mesures de seguretat i la normativa que cal seguir en cada platja.
 • De moment, les visites a residències de gent major, habitatges tutelats i centres de persones amb discapacitat es manté amb la limitació de dos familiars.

Deixeu un comentari

X