• Entrevista voluntariado a Pilar Baselga Pérez, de Caixa Popular

Pilar Baselga Pérez: “Ajudar els altres et fa més feliç, més humà i et connecta amb una cosa més gran que nosaltres mateixos”

2020-06-16T13:21:56+02:00 20 de juny de 2020|Deixant empremta, social|

Pilar Baselga Pérez viu a Castellar-Oliveral i forma part de l’equip de Caixa Popular des de l’any 2003. Actualment, està destinada a l’oficina de Torrefiel, on fa quasi 7 anys que treballa amb grans companys.

Sempre que pot, aprofita el temps lliure per a anar a la natura, siga per a fer senderisme, una ruta amb bicicleta, veure les estreles en un cel net o collir bolets a la tardor. Conéixer llocs llunyans és una altra de les seues passions.

Una frase que et definisca o siga important per a tu.

Una frase, crec que és de Marilyn Monroe, que m’acompanya sempre és: “La vida és curta… Somriu a qui plora, ignora qui et critica i sigues feliç amb qui t’importa”.

Amb quina entitat o entitats col·labores com a voluntària?

Col·labore amb Amics de la Gent Major, a través d’acompanyament telefònic. D’altra banda, gràcies a Caixa Popular, vaig formar part del programa de voluntariat que es va dur a terme a l’Equador l’agost del 2019.

A què es dedica aquesta entitat?

Amics de la Gent Major és una organització de voluntariat que ofereix una alternativa a la soledat de les persones majors per mitjà de diferents programes d’acció social:

  • Acompanyaments afectius: presencial, amb visites setmanals i telefònic, en què el voluntari ofereix la seua companyia, amistat i ajuda a la persona major.
  • Activitats: perquè la gent major amplie el seu cercle d’amistats i, així, se senta part activa de la societat.
  • Sensibilització social: accions per a conscienciar la societat i les institucions públiques de la situació tan greu de soledat no desitjada que pateixen moltes persones majors.

D’altra banda, en el Voluntariat Caixa Popular vaig tindre l’oportunitat de participar de manera directa en un dels projectes duts a terme gràcies a la campanya “Un dia de salari” que promou anualment l’entitat.

És una iniciativa que parteix del Grup de Cooperació i en què l’equip humà de l’entitat dona voluntàriament un dia del seu salari per finançar projectes solidaris. D’altra banda, Caixa Popular hi aporta una quantitat equivalent al total donat pel seu col·lectiu de treball.

Aquest voluntariat internacional ha permés, des de l’any 2001, col·laborar amb diferents ONG i països. Els primers anys es va dur a terme a Nicaragua, amb l’ONG Pau i Solidaritat, i en l’última edició hi hagué dos projectes, l’un a Guatemala, amb Pau i Solidaritat, i l’altre a l’Equador, en col·laboració amb Perifèries del Món.

En el nostre cas, a l’Equador, vam treballar a través de l’Institut Quítxua de Biotecnologia Sacha Supai-IQBSS per al desenvolupament sostenible dels pobles indignes quítxues de la regió amazònica de Pastaza.

Amb l’objectiu de millorar l’alimentació dels habitants de la zona i tindre accés a recursos econòmics, es va introduir el cultiu del chicatzu muyu (cacauet inca) en els seus chacras o terrenys de cultiu.

Quan vas començar a col·laborar-hi?

L’any passat vaig emprendre tots dos projectes.

En què consisteix aquesta col·laboració?

En la primera, la meua tasca consisteix a parlar per telèfon amb una persona de 92 anys que viu sola i se sent oblidada. Les telefonades les faig, habitualment, des del cotxe durant el trajecte de tornada després de treballar i, a canvi, m’emporte l’alegria de Carmen, que té algú que l’escolta.

Convide a tothom a provar l’experiència, hi ha molta gent major que seria una miqueta més feliç amb aquesta telefonada mentre tornem a casa.

Mitjançant el voluntariat internacional, i dins d’un projecte més ampli, vam col·laborar per millorar la comercialització del chicatzu muyu. Amb aquest objectiu, en vam fer una anàlisi de la producció, vam conéixer productors locals i vam establir estratègies de posicionament basades en les característiques de la producció i de la qualitat-preu.

També vam conéixer com vivien les famílies del lloc, els costums que tenien, la seua manera de pensar i de veure el món; d’aquesta manera, hi vam poder col·laborar des de dins i entendre la realitat del país.

Els vam transmetre que hi ha moltes persones d’altres parts del món que es recorden d’ells i que els volen ajudar a tirar avant.

Què t’aporta a tu fer aquest voluntariat?

Tots dos projectes m’han ajudat al meu desenvolupament personal d’una manera exponencial, ja que m’han donat una altra perspectiva de la vida. El voluntariat internacional, però, ha sigut una de les experiències més enriquidores que he viscut.

Important, els llaços d’amistat creats; et fa la sensació de ser part d’una gran família, ens ajudem i ens donem suport en el dia a dia. A més, m’he adonat que ajudar els altres és una part essencial, que et fa més feliç, més humà i et connecta amb una cosa més gran que nosaltres mateixos.

“Només has de ser tu, donar el millor de tu i gaudir”, amb aquesta frase s’acomiada la nostra companya Pilar. Gràcies per haver compartit amb nosaltres una experiència tan enriquidora i per haver-nos acostat una mica més a la realitat del voluntariat. Des de Caixa Popular continuem fomentant aquests valors tan necessaris.

 

Deixeu un comentari

X