Principals punts de l’acord Brexit de lliure comerç per a les empreses

2021-11-01T11:50:23+01:00 3 de gener de 2021|Empren|

Després de 47 anys de relació, la Unió Europea i el Regne Unit s’han dit l’adeu definitiu amb l’acord Brexit. Queden arrere anys de negociacions, marcats per les abraçades entre els eurodiputats i les retirades de les banderes en l’edifici del Consell d’Europa. A partir d’ara, els ciutadans, les empreses i les institucions tindran un marc segur per a començar a planificar les seues noves relacions amb el país britànic.

El 24 de novembre vam conéixer el contingut de les 2.000 pàgines que formen l’acord, en què s’estableixen els termes de les relacions comercials que marcaran el curs de les exportacions cap al futur.

La Unió Europea té un volum d’exportació de 700.000 milions cap al Regne Unit, mentre que Espanya va arribar a 20.000 milions d’euros el 2019, cosa que significa el 7% del total de les seues exportacions. Això converteix el Regne Unit en el cinqué país de destinació dels productes i serveis espanyols, només per darrere d’Alemanya, França, Itàlia i Portugal. Aquesta és la mateixa posició que ocupa el país britànic pel que fa a les exportacions valencianes, per darrere de mercats com Itàlia o els Estats Units. Entre gener i octubre del 2020, per exemple, aquestes exportacions van descendir un 11,9% respecte de la mateixa sèrie amb una xifra de 23.232 milions.

 

En aquest article et contem tres aspectes claus que definiran com es relacionaran l’economia i la societat amb el Regne Unit d’ara en avant: els aranzels, la càrrega impositiva i la restricció de mobilitat per a les persones.

 

ARANZELS: L’ALLIBERAMENT PER AL REGNE UNIT

La preocupació va ser màxima per part de les empreses espanyoles i britàniques quan finalment es va arribar a l’acord del Brexit. Després d’anys de llibertat impositiva i aranzelària, no hi havia molta certesa sobre quina posició adaptarien la Unió Europea i l’executiu del país per al futur. Al capdavall, els aranzels de l’Organització Mundial del Comerç (OMS), que regularien la relació amb la Gran Bretanya, podien arribar al 3% en diversos sectors i al 30% en alguns productes frescos.

Tot s’ha resolt de manera favorable, perquè l’acord preveu el lliure intercanvi de béns i serveis sense tarifes (aranzels) i sense quotes (volum màxim de cada producte). En el cas de les empreses valencianes, això suposa un estalvi anual de 600 milions d’euros, que els permetrà aprofitar grans nínxols de mercat relacionats amb l’alimentació sostenible, la moda, la digitalització, la mobilitat elèctrica, l’energia sostenible o les semimanufactures.

 

LA CÀRREGA ADMINISTRATIVA: MÉS DOCUMENTS LEGALS

La patronal empresarial CEOE s’ha posicionat a favor d’aquesta supressió dels aranzels, però no veu amb bons ulls l’augment en la càrrega administrativa dins de les duanes. La presidenta de CEOE Internacional, Marta Blanco, explica en Cinco Días que fins ara “les empreses espanyoles només havien d’emetre una factura i una ordre de transport” perquè la seua mercaderia arribara sense dificultats a territori britànic.

 

La Comunitat Valenciana ha preparat un portal web perquè les empreses i els ciutadans coneguen la situació del Brexit i puguen planificar les seues exportacions i els seus viatges per endavant. La pàgina té un document tipus checklist o llista de tasques que les empreses han de complir a partir d’enguany perquè la seua internacionalització o les seues exportacions al Regne Unit siguen un èxit.

 

RESTRICCIÓ DE LA MOBILITAT EN L’ACORD BREXIT

 

L’apartat que s’ha ressentit més en l’acord Brexit és el trànsit de les persones. Podem afirmar que ja no existeix la lliure circulació de ciutadans, així que els que vinguen des del Regne Unit ja no podran tindre llibertat per a treballar, estudiar, iniciar un negoci o viure a la UE, i al contrari.

Els habitants del Regne Unit que vulguen viatjar a la UE necessiten un passaport vàlid, juntament amb un visat per a estades de més de 90 dies en un període de 180 dies, a més de passar pels controls fronterers reforçats. Els que tinguen mascotes es trobaran que els seus passaports de viatge per a la UE ja no són vàlids per al nou període.

Llig atentament les recomanacions de viatge del Govern britànic, on s’especifica que els ciutadans espanyols o de la UE poden viatjar al Regne Unit només amb el seu DNI o passaport fins a l’1 d’octubre de 2021. Després d’aquesta data, caldrà portar el passaport en regla quan haja de caducar més de sis mesos després de la seua arribada. D’aquesta regla estan exceptuades les persones que tinguen permís de residència o els que posseïsquen un permís de treballador transfronterer, que podran continuar usant només DNI fins almenys el 31 de desembre de 2025.

Els espanyols residents en aquest país tenen més possibilitats per a declarar la seua permanència. Els que anaren al país abans del 31 de desembre de 2020 tindran drets de residència, treball i accés a la sanitat garantits, però hauran d’inscriure’s com a residents en el Sistema d’Assentament abans del 30 de juny de 2021. Els ciutadans espanyols que fa més de cinc anys que resideixen en sòl britànic seran assentats, mentre que els que no hagen arribat a aquesta xifra necessitaran esperar i tindran l’estatus de preassentat.

Segons les dades de l’INE, hi ha 82.000 britànics vivint a la província de València. La nova situació de l’acord Brexit pretén facilitar-los la vida, però encara queden caps per lligar per a un segment poblacional que se sent desemparat per les autoritats britàniques.

En el costat de les empreses valencianes, veurem quines mesures es proposen des de l’executiu autonòmic per establir les normes que regularan la seua relació amb el Regne Unit. Eines com el portal web són necessàries, però també és important saber quins àmbits d’actuació promouran les activitats per aconseguir que les exportacions de tots els sectors vagen en augment durant el 2021.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deixeu un comentari

X