Què està passant en els mercats?

2020-09-28T13:56:57+02:00 28 de setembre de 2020|econòmica, Els teus diners, Uncategorized @ca|

Situació actual de la pandèmia

La majoria dels països han anat relaxant les seues mesures de confinament, en un esforç per tornar a posar en marxa les seues economies, cosa que ha portat un increment de contagis amb incidència desigual per països. En l’últim mes, hem assistit a un augment de casos a Europa, amb Espanya i França al capdavant, mentre que els EUA i els països emergents registren una millora, encara que s’hi mantenen xifres elevades, sobretot al Brasil i l’Índia.

No obstant això, malgrat l’augment dels contagis, la situació difereix de la viscuda al març. D’una banda, s’ha incrementat el nombre de tests a la població com a mesura de contenció del virus i, de l’altra, s’ha reduït de manera considerable el nombre d’hospitalitzacions i la taxa de mortalitat, que se situa molt per davall de la registrada en la primera ona. El que sembla evident és que, fins que no s’aconseguisca una vacuna o un tractament efectiu accessible a escala mundial, resultarà difícil arribar als nivells de creixement previs a aquesta crisi. Per tot això que creiem que aquesta segona onada no serà tan intensa, però probablement serà més duradora.

Quant a la situació actual de la vacuna, dels 33 projectes de desenvolupament que a escala mundial estan en fase clínica, set, encapçalats per la Universitat d’Oxford, estan en la fase final. També hem sabut els últims dies notícies molt positives per part dels principals laboratoris sobre nous tests d’antígens, amb resultats ràpids i efectivitat elevada, que fitarien el risc d’expansió del virus durant el període d’espera a la vacuna. Alguns governs es mostren optimistes en l’obtenció d’una vacuna efectiva abans de finals d’enguany, no obstant això, les previsions parlen de finals del 2021 per a la vacunació massiva de la població.

 

La tornada a la nova normalitat

En els últims mesos hem assistit a una millora de les dades econòmiques gràcies a la reobertura de les economies i al suport dels bancs centrals i governs. Tant les economies avançades com les emergents han registrat un fort impuls del comerç minorista després del període de confinament. No obstant això, després de l’eufòria que ha suposat la tornada a la nova normalitat, s’obri una etapa en què toca conviure amb l’amenaça de més rebrots, un augment progressiu de la desocupació i una moderació en el consum. Per situar-nos en context, el PIB global contínua un 4% per davall dels nivells anteriors a març, la demanda de petroli està un 10% per davall i la desocupació als Estats Units duplica la xifra anterior a aquesta situació.

Als EUA hem vist una certa desacceleració en la recuperació i, encara que queda pendent l’aprovació del nou paquet d’ajudes fiscals que tractarà de reimpulsar l’economia, serà difícil traure’l abans de les eleccions.

A Espanya les dades no conviden a l’optimisme, les previsions del PIB del 3r trimestre parlen d’una pujada del 10%, encara que no acompanyarà tant la creació d’ocupació, ja que es veurà llastrat pel sector serveis, que continuarà sent el més afectat.

Com a resum, i malgrat l’eufòria dels mercats vista en els últims mesos, les previsions de creixement tant per als EUA com per a Europa continuen sent una incògnita, pel fet que qualsevol previsió és alterada ràpidament per l’evolució de la pandèmia. Per això, creiem que la tornada a nivells anteriors a la covid no arribarà fins al 2022, i les expectatives de recuperació en forma de V ens semblen massa optimistes.

Les últimes actuacions dels bancs centrals

Hem assistit a un canvi en el marc d’actuació de la Reserva Federal que parla d’un objectiu d’inflació mitjana en el 2%. Això, que pot semblar un canvi poc cridaner, té un gran impacte, ja que permet que la inflació supere temporalment la barrera del 2% i amb això retardar la pujada dels tipus d’interés als EUA, segurament fins a finals del 2023 o el 2024.

Quant a la zona Euro, no hi ha hagut canvis en la seua política monetària, només en les seues previsions econòmiques per a aquest exercici, que estimen un descens del PIB del 8% i un creixement del 5% el 2021. Creiem que la recuperació de l’economia de l’eurozona, fins a nivells previs a la covid, serà el 2022, i en alguns països es retardarà al 2023.

Davant l’escenari actual, la rendibilitat del deute sobirà és molt baixa. Pel que fa al crèdit, el mercat primari de bons corporatius ha incrementat l’activitat i és previsible que les companyies aprofiten aquest entorn de tipus baixos per a continuar fent emissions en els pròxims mesos, assegurant-se d’aquesta manera finançament a llarg termini amb un cost financer molt baix. Quant als inversors, la necessitat d’aconseguir una rendibilitat superior a la del deute públic o els bons corporatius d’alta qualitat provoca una relaxació dels criteris de risc, i facilita així la inversió en bons sense grau d’inversió, i també els moviments cap als mercats de renda variable.

 

Què està passant amb les borses?

En l’últim mes les bosses han pujat, obviant les notícies sobre l’augment de contagis i centrant-se en les expectatives de recuperació econòmica, i en l’esperança d’una vacuna en el curt termini. Ens sembla que el mercat ha descomptat massa prompte tots dos esdeveniments, ja que encara hi ha molta incertesa al voltant de l’economia i en l’efectivitat de les potencials vacunes.

El comportament de les borses està sent asimètric, amb valors de creixement, com són els lligats a la tecnologia, amb una evolució molt positiva, mentre que en el costat oposat trobem valors més lligats al cicle econòmic, com el sector financer o la indústria pesant.

Quant a distribució geogràfica, observem diferències. Destaquen els EUA amb els seus índexs S&P 500 i Nasdaq recuperant tot el que havien perdut per la covid, i marcant nous màxims històrics durant l’estiu. I això ha portat les valoracions dels seus actius a nivells molt exigents. De fet, en aquests primers dies de setembre, estem veient correccions que, de moment, estem considerant-les com a moviments de recollida de beneficis després de les fortes pujades.

A Europa, el moviment registrat en l’estiu ha sigut molt lateral, amb l’Eurostoxx en un rang del 3.200-3.400. A priori, i encara que veiem una valoració més atractiva dels índexs europeus, és difícil veure un comportament millor de la borsa europea si no hi acompanya l’evolució del sector financer; veiem moviments corporatius a Espanya, i el BCE també intenta empényer cap a fusions bancàries en la zona euro, però és difícil predir que aquests moviments es concreten en el curt termini.

Els resultats empresarials en el 2n trimestre als EUA han resultat millor del que s’esperava; la seua activitat econòmica es va parar menys, mentre que a Europa han resultat en línia amb el que es preveia.

Les valoracions de les borses són exigents en termes absoluts i també respecte a les seues mitjanes històriques, i una cosa que cal tindre en compte: està produint-se una dissociació entre la valoració de les empreses, l’economia real i les previsions de beneficis dels pròxims anys. En aquest context, és molt rellevant la selecció de companyies; seguim centrats en empreses amb forta generació de caixa i visibilitat de resultats, i evitem les empreses molt endeutades, les quals es puguen veure molt afectades en cas que la pandèmia s’allargue més en el temps.

A Espanya, les companyies, en general, esperen que els beneficis milloren de manera significativa el 2021, encara que probablement no arriben als beneficis de l’any passat, i en sectors com ara oci i viatges s’haurà d’esperar al 2022-2023 per recuperar els nivells del 2019.

Amb vista als pròxims mesos, veiem uns quants factors que poden generar incertesa i afectar els mercats, produint un augment de la volatilitat. Com, per exemple, la proximitat de les eleccions als Estats Units o l’evolució de la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina. Quant a Europa, un tema que reprén el protagonisme, després d’haver passat a un segon pla durant els últims mesos, són les negociacions sobre el Brexit. Creiem que la negociació apurarà els terminis marcats i, encara que esperem algun tipus d’acord, les relacions s’han tensionat per les pretensions de Regne Unit d’incomplir l’acord d’eixida amb la Unió Europea.

Veiem raons positives que donen suport a una recuperació gradual de les economies, encara que no es produirà de la mateixa manera en tots els països, mercats, actius o sectors, però ací és on és clau continuar posant el focus a mantindre les carteres diversificades. És, sens dubte, la millor manera de reduir el risc i beneficiar-se de la rendibilitat dels diferents actius.

Deixeu un comentari

X