Quines novetats trobem en els mercats?

2021-11-05T16:37:56+01:00 5 de novembre de 2021|Deixant empremta, econòmica|

Article elaborat per Gescooperativo , Societat Gestora d’Institucions d’Inversió Col·lectiva del Grup Caixa Rural.

 

Cimera COP26

Fins al 12 de novembre els màxims dirigents mundials es reuneixen a Glasgow en la cimera internacional sobre el canvi climàtic, en què qual s’espera arribar a acords per a solucionar l’amenaça més gran a què ens hem enfrontat fins ara.

La celebració de la COP26 ha arrancat amb grans interrogants pel que fa a la manera com poden assolir governs i empreses l’objectiu de reduir el calfament global i en un moment en què la crisi energètica està en el punt més àlgid.

Els Estats Units i la Unió Europea lideren la cimera amb dos grans acords: nous aranzels a les emissions de CO₂ i la reducció de les emissions de metà.

·         Pacte contra l’emissió de metà

La presidenta de la Comissió Europea ha assegurat que la UE aplicarà un aranzel al CO2 que emeten productes com el ciment, l’acer, els fertilitzants… a partir del 2023. La mesura busca pressionar la comunitat internacional perquè també grave les emissions d’efecte d’hivernacle.

De la seua banda, els Estats Units han anunciat normes noves per a controlar les emissions de metà que resulten de la perforació de la terra per a l’obtenció de petroli i gas. La seua proposta ha aconseguit sumar més de 100 països, que representen en conjunt el 70% de l’economia mundial i la meitat de les emissions de gas metà, llevat de la Xina, l’Índia i Rússia.

·         Acord per a frenar la desforestació

A més, un centenar de països, que acullen el 85% dels boscos mundials, s’han compromés a revertir la desforestació i la degradació de la terra per al 2030. La proposta llançada per Boris Johnson comptarà amb 19.200 milions d’euros de finançament públic i privat a tot el món, fins al 2025.

Què ha passat en els mercats de renda fixa?

El mes d’octubre ha estat marcat per l’augment en les expectatives d’inflació i els dubtes sobre si aquesta acabarà sent més prolongada en el temps del que es preveia fa uns mesos, cosa que afectaria de manera negativa el creixement econòmic. La cadena de subministraments continua tensada per l’alt cost de l’energia i els colls de botella generats durant la pandèmia.

No obstant això, el BCE, malgrat que reconeix que la inflació està durant més del temps esperat, continua defensant la temporalitat del repunt d’inflació. A més, defensa mantindre els programes de compres d’actius de manera moderada i decreixent, mentre els tipus d’interés es mantinguen sense canvis.

I en les borses?

Malgrat la preocupació per les pressions inflacionistes, la falta d’alternatives d’inversió juntament amb la prudència dels bancs centrals i l’alta liquiditat existent, continuen donant impuls a les borses.

Octubre ha sigut un mes molt positiu per a les borses mundials, tret de les borses emergents, que van tindre un comportament pla, i de la borsa japonesa.

Hem entrat en període de presentació de resultats empresarials i fins hui estan batent les estimacions de consens. No obstant això, les guies que estan proporcionant les companyies sobre els seus resultats futurs reflecteixen en molts casos la incertesa i l’impacte que la inflació té en moltes companyies. Aquest és un dels principals riscos a què s’enfronten els mercats i, sens dubte, una de les principals variables que tindran en compte els bancs centrals davant la decisió imminent de retirada d’estímuls monetaris (més evident als EUA que a Europa).

Conseqüències de la cimera COP26 per als inversors

Des del punt de vista de les inversions, les decisions que es prenguen en la COP26 afectaran sectors com l’energia, la logística, el transport aeri i l’agricultura que, com que tots registren, nivells elevats d’emissions de carboni, fan un paper fonamental en la creació d’un futur més sostenible. Les empreses que adopten decisions encaminades a reduir emissions de CO2 aconseguiran posicionar-se millor estratègicament i captar l’interés dels inversors.

A més, el mitjà a través del qual els governs finançaran les inversions que es duguen a terme per mitigar l’impacte en el clima serà, de manera majoritària, l’emissió de bons verds. Com a dada a destacar, l’emissió de bons verds, socials i sostenibles ha crescut de manera significativa en els últims anys i han superat els 700.000 milions de dòlars el 2020.

En Gescooperativo disposem d’una gamma de fons sostenibles que suma actualment més de 1.300 milions d’euros en patrimoni gestionat i mostra el nostre compromís amb la inversió socialment responsable.

 

Deixeu un comentari

X