Què són i com interpretar el TIN i la TAE quan vols sol·licitar un préstec

2020-12-09T09:17:56+01:00 9 de desembre de 2020|Els teus diners|

En Caixa Popular ens hem proposat ajudar els nostres lectors, siguen clients o no clients de l’entitat, a millorar els seus coneixements financers. Hui ens ocupem de dues dades molt rellevants a l’hora de sol·licitar un préstec: el TIN i la TAE.

 

TIN i TAE, la clau per a triar un préstec a la teua mesura

La primera cosa que desxifrarem és a què es refereixen aquests termes, ja que són acrònims de:

  • Tipus d’interés nominal: TIN
  • Taxa anual equivalent: TAE

Tal com especifica el Banc d’Espanya, el TIN es pot entendre com “el preu que l’entitat cobra per prestar o que paga per depositar”. És a dir, la xifra representa l’import que el banc cobrarà per prestar una quantitat específica de diners durant un temps determinat. En aquest punt és rellevant que el ciutadà tinga present que el TIN no inclou altres despeses associades a l’operació, per tant, no podem prendre aquesta xifra com l’indicador del cost total del préstec.

Per a tindre clar quant ens costaria un préstec, en què a més del TIN s’incloguen altres despeses, hem de fixar-nos en la taxa anual equivalent, TAE. Aquest valor percentual sí que pot servir d’utilitat a qualsevol ciutadà que vulga fer comptes i comparar ofertes entre diferents entitats financeres, ja que la TAE inclou tant el tipus d’interés nominal, TIN, com les despeses associades, les comissions per cancel·lació o amortització i la freqüència dels pagaments, que poden tindre una periodicitat mensual, trimestral o semestral.

 

 

Si ja tinc un préstec, el puc canviar a un altre banc amb millor oferta?

Exacte, aquesta pràctica és possible. Si s’està pensant a canviar un préstec ja existent a una altra entitat financera, per calcular quina oferta t’interessa més, el valor que hauràs de buscar i comparar es diu cost efectiu romanent, CER.

Aquesta dada, en realitat, segons defineix el Banc d’Espanya mateix, “representarà el cost efectiu del temps que ens queda per a l’amortització total o devolució del préstec, de manera que en el seu càlcul únicament es tenen en compte els pagaments pendents fins al venciment”.

Per a prendre la decisió de canviar el teu préstec a una altra entitat financera i a quina, hauràs de buscar i comparar el CER de cada oferta per saber quina t’interessa més.

 

La comunicació correcta d’un préstec

La legislació vigent hui dia exigeix a totes les entitats financeres la identificació clara de la TAE en les seues comunicacions amb clients i en qualsevol suport publicitari. Gràcies a aquesta transparència, el ciutadà tindrà més senzill comparar les ofertes entre diferents entitats financeres i saber quina li resulta de més interés.

En Caixa Popular sempre podràs trobar tota la informació sobre la TAE aplicada als préstecs disponibles. A més, adeqüem l’oferta per a comprar un cotxe o per a destinar el capital a altres objectius més personals. Siga com siga la teua necessitat, en Caixa Popular busquem el préstec que s’adapte més a tu!

Si vols informació més específica o detallada sobre les nostres ofertes disponibles, pots sol·licitar informació des de la nostra pàgina web o en qualsevol de les nostres oficines. T’esperem!

Deixeu un comentari

X