• Situación actual de los mercados financieros

Quines novetats trobem en els mercats?

2021-05-27T09:51:44+02:00 26 de maig de 2021|Els teus diners|

Article elaborat per Gescooperativo, Sociedad Gestora de Instituciones de Inversión Colectiva del Grupo de Cajas Rurales.

Ja comencem a albirar la reactivació econòmica que vindrà després de la superació d’aquesta pandèmia. Les economies que porten més avançat el procediment de vacunació, com passa als EUA i al Regne Unit, ja mostren dades d’activitat que permeten ser positius en les previsions. La resta dels països que, tot i que amb retard, estan duent a terme processos de vacunació massiva, veuran a poc a poc recuperar les seues economies, encara que aquesta recuperació es produirà de manera desigual.

L’economia xinesa, que ha demostrat ser un indicador avançat de com serà el món després del COVID, manté unes previsions de creixement el 2021 per damunt del 8,5%, encara que aquesta progressió gradualment es moderarà. El Banc Central del país asiàtic, Banc Popular de la Xina, està començant a retirar liquiditat i a endurir les condicions creditícies, per evitar un recalfament de l’economia del gegant asiàtic.

És important destacar les dues economies més grans, els EUA i la Xina, que representen el 40% del PIB mundial. Ambdues registraran creixements significatius el 2021 que seran seguits per les economies europees i la resta dels països emergents. Als EUA les dades d’activitat han sigut sorprenents, i mostren que estem davant un dels impulsos econòmics més grans de la història gràcies a la reobertura econòmica i a les ajudes de l’administració Biden.

A Europa, l’acceleració del procés de vacunació, permetrà que s’intensifique la reobertura de l’economia en la segona meitat de l’any.

L’entorn macroeconòmic és propici per al bon comportament dels actius de risc, i es veurà reforçat pel manteniment d’uns tipus d’interés molt baixos i per l’impuls dels beneficis empresarials, que probablement es continuen revisant a l’alça tant el 2021 com el 2022. L’experiència a la Xina ens serveix per a observar el que pot esperar-se pel que fa a la recuperació dels resultats empresarials després de superar-se la pandèmia.

 

Perspectives en la renda fixa

No podem esperar un bon comportament de la renda fixa sobirana, els rendiments de la qual tendiran a repuntar en el nou entorn econòmic. No seria estrany veure els tipus a 10 anys als Estats Units aproximar-se a nivells del 2% i les rendibilitats del deute alemany tornar a la zona del 0%. El bo del Tresor americà a 10 anys, referència en les expectatives d’evolució dels preus i política monetària, cotitza en nivells de l’1,63%, i per davall dels màxims del 1,77% de març.

Un punt sobre el qual cal posar en focus en els pròxims mesos és la por a un repunt de la inflació, davant una recuperació econòmica recolzada en estímuls monetaris i fiscals. De fet, les expectatives d’inflació als EUA estan en màxims. Si la inflació apuja, els tipus d’interés també ho faran i les inversions en actius de renda fixa es veurien perjudicades, ja que la inflació afecta negativament els bons. Ara bé, perquè la inflació siga persistent es necessita un mercat laboral fort, i hui dia no es preveu aquest escenari. En el mateix sentit, el president de la Reserva Federal, Jerome Powell, ha subratllat el seu compromís amb la política monetària actual, argumentant que el repunt de la inflació és temporal

En el llarg termini, tindrem un grau més alt de tolerància davant la volatilitat i podrem aprofitar les oportunitats que brinda el mercat en períodes de pessimisme elevat. Les accions poden estar subjectes a més volatilitat a curt termini, però no a llarg. Com més llarg és el termini que analitzem, la volatilitat disminueix progressivament. Està demostrat que les accions tenen un comportament extraordinari a llarg termini, amb rendibilitats molt superiors a actius més conservadors, com el deute públic.

 

Què passa amb les borses?

Amb l’activitat de l’economia més gran del món avançant amb passes de gegant cap a la normalitat, gràcies al ràpid procés de vacunació, i els plans d’inversió bilionaris del govern de Biden, el gegant nord-americà aspira a deixar arrere aquesta crisi, i a generar un creixement sòlid.

El que estem observant ara és que l’excés d’estalvi de les llars acumulat durant els confinaments i les restriccions d’activitat començarà a utilitzar-se per a reprendre els plans frenats per la pandèmia i donarà lloc a un increment significatiu del consum, fet que es traduirà en un augment de les vendes de les companyies.

En la publicació de resultats d’aquest primer trimestre, més de tres quartes parts de les companyies han publicat dades més bones del que s’esperava, amb creixements de beneficis superiors al 60%. Això s’ha traduït en avanços moderats en les borses europees, que es mantenen prop de màxims històrics per l’optimisme renovat sobre la recuperació econòmica.

Per acabar, com a conclusió, creiem que el mercat està preocupat excessivament per una pujada de tipus d’interés a conseqüència d’un augment de la inflació, però els bancs centrals seran més pacients del que el mercat espera, i només quan la recuperació estiga ben assentada iniciaran el camí de pujada dels tipus d’interés. De fet, els seus discursos cada vegada són més permissius amb una inflació superior al 2%, ja que això contribuiria a alleujar el deute públic dels països, perquè una inflació alta genera més impostos sense que els contribuents se n’alarmen. A més, les companyies amb molta exposició al retail es veuran molt beneficiades de l’augment d’estalvi de famílies generat a causa del confinament o a les limitacions imposades per la pandèmia. Les famílies han estalviat el 2020 més que altres anys, i aquest excés d’estalvi pot convertir-se en consum a curt termini, cosa que serà molt positiu per a empreses lligades al consum minorista, especialment oci, viatges i moda.

Deixeu un comentari

X