Quines novetats trobem en els mercats?

2021-12-09T15:31:15+01:00 9 de desembre de 2021|Deixant empremta, econòmica|

Article elaborat per Gescooperativo, Sociedad Gestora de Instituciones de Inversión Colectiva del Grup Caixa Rural.

 

Òmicron

A un mes perquè acabe el 2021, l’aparició de la nova variant del Covid ha causat una gran confusió, que ha provocat una correcció dels mercats que, d’altra banda, havien pujat amb força des del mes d’octubre.

En les últimes jornades, els dubtes sobre la recuperació econòmica i la possible imposició de noves restriccions per part dels governs s’han apoderat dels mercats. Ara mateix, és prompte per a dissipar les incerteses, passaran uns dies fins que coneguem la virulència i, sobretot, l’efectivitat de les vacunes. Encara que les informacions sobre els casos detectats semblen confirmar que, en general, no mostra símptomes més greus que les variants anteriors.

Les empreses farmacèutiques parlen que tardarien 2 o 3 mesos a desenvolupar una vacuna mRNA eficaç, ja que aquestes són molt més fàcils de modificar que les vacunes convencionals. Per tant, amb la informació que tenim fins al moment i, tenint en compte el nivell elevat de vacunació del món desenvolupat i els avanços des del punt de vista sanitari, en el pitjor dels casos estaríem davant un retard d’uns mesos de la recuperació de les economies.

En tot cas, la situació actual, dista molt de la que es va viure l’any passat, per la qual cosa creiem que la correcció dels mercats seria passatgera.

Les dades macro als EUA mostren una recuperació econòmica sòlida que, juntament amb la reelecció de Powell al capdavant de la Fed, dissipen en certa manera la incertesa davant un canvi en la seua política monetària.

Encara que el vigor inicial de la recuperació econòmica ha perdut força, les taxes de creixement per als pròxims anys continuen sent atractives.

Què hem vist en els mercats de renda fixa?

Les pors a més restriccions han irromput en uns mercats que, afrontaven amb esperança un dels períodes de més consum de l’any. Les previsions de beneficis empresarials podrien veure’s alterades, especialment, en els sectors cíclics, com ara empreses turístiques i aerolínies. Els diners que han eixit d’aquests sectors, i de la borsa en general, s’han refugiat en el deute sobirà, en què s’han vist compres fortes en els diferents terminis, que han donat com a resultat un repunt dels preus dels bons i, per tant, una caiguda important de les seues rendibilitats.

Ahir coneixíem la dada d’inflació de la zona Euro, que se situava en el 4,9%, principalment per la pujada del cost de l’energia. A Alemanya arriba al 6% al novembre (no vist des del 1997) i a Espanya se situa en el 5,6% (el seu nivell més alt des de fa 29 anys). L’avanç de la inflació preocupa el BCE, ja que pot condicionar la seua política monetària expansiva per a impulsar la recuperació. Una política més restrictiva per part del BCE, a fi de controlar la inflació, podria suposar un llast per a la recuperació econòmica de la zona Euro, ja per si mateixa menys dinàmica que la dels EUA.

Quin ha sigut l’impacte en les borses?

Novembre no ha sigut un mes especialment negatiu per a les borses mundials. La primera quinzena va tindre una evolució molt positiva que s’ha vist eclipsada per l’aparició de la variant Òmicron. La notícia d’una variant més resistent a les vacunes està darrere de les caigudes generalitzades de finals de novembre, ja que el mercat ha descomptat un possible empitjorament de l’escenari macro, per la preocupació davant de més restriccions. Si bé, com déiem, el mes en el còmput global no ha sigut especialment negatiu.

A punt d’acabar la campanya de publicació de resultats empresarials, el creixement en els beneficis ha sigut sòlid, no obstant això, les guies de les companyies han sigut mixtes, alertant de la incertesa que està provocant els colls de botella per l’escassetat de matèries primeres en determinades indústries, a més d’una inflació que pot erosionar els marges empresarials en les empreses que no puguen traslladar les pujades de preus als seus clients.

Per als pròxims mesos és previsible que el comportament de les borses estiga molt influït tant per l’evolució de la pandèmia com per la velocitat de la retirada dels estímuls monetaris dels bancs centrals que, en el cas dels EUA, podria accelerar-se per contindre la inflació, mentre que a Europa, amb una recuperació econòmica més feble, no queda clar que s’accelere.

Des de la nostra perspectiva, el mercat de renda variable mundial pot continuar funcionant bé, amb algunes retallades dins de la tendència alcista, però suportat per la bona evolució dels resultats de les empreses i una política monetària laxa, especialment en la zona Euro.

 

Deixeu un comentari

X