• Situación actual de los mercados

Quines novetats trobem en els mercats?

2021-07-30T14:21:31+02:00 23 de juliol de 2021|Uncategorized @ca|

Article elaborat per Gescooperativo, Societat Gestora d’Institucions d’Inversió Col·lectiva del Grup de Caixes Rurals.

Estem a punt de començar les vacances i toca fer balanç del que hem viscut en aquesta primera part de l’any.

Hem assistit a l’inici de la recuperació econòmica després d’un 2020 marcat per la pandèmia, en què la major part de les economies van patir caigudes mai vistes abans. Hem conegut indicadors macro que reflecteixen una acceleració en el creixement dels països desenvolupats. I això ha portat que el primer semestre de l’any haja sigut molt positiu per als inversors.

No obstant això, perquè es mantinga la senda de creixement impulsada per la reobertura de les economies i pels plans d’estímul, és clau l’avanç en el ritme de vacunació, sobretot als països emergents, i veure com es desenvolupa la variant delta que, de moment, mostra un impacte limitat en el mercat.

Diversos factors marcaran el rumb dels mercats en els pròxims mesos.

El primer és la inflació i la preocupació davant un possible repunt i com aquest podria afectar la política monetària dels bancs centrals, i és el risc principal, que hagueren d’avançar la retirada d’estímuls. No obstant això, els missatges tant per part del BCE com de la FED mantenen la seua tesi sobre la transitorietat de la inflació i la seua política de tipus d’interés baixos, sense mostrar pressa per començar a reduir els seus estímuls monetaris. En el cas americà, el mercat espera un anunci oficial de tapering abans de final d’any, que es començaria a implementar el 2022.

De la seua, el BCE reforçava dijous el seu compromís per a donar suport a l’economia de la zona euro mantenint els tipus d’interés en mínims, després de presentar fa poc la nova estratègia de política monetària, que resulta més tolerant amb la inflació i es mostra, a més, disposat a recalibrar el programa de compres antipandèmia, si calguera.

Un altre factor que amenaça la recuperació econòmica és la propagació de la variant delta del COVID-19, a què són els més vulnerables els mercats emergents. Confiem en l’opinió dels experts que esperen que la variant delta només supose un llast modest per al creixement als països amb altes taxes de vacunació.

I finalment, la Xina ha afegit també un focus d’incertesa addicional, pel fet de mostrar dubtes al voltant de la recuperació i reclamant el seu Banc Central més suport a l’economia.

Conseqüències per als inversors

Hem arrancat la segona quinzena de juliol amb dades més volàtils a escala macro. Tant els EUA com Europa mostren algunes dades per davall de les seues previsions, encara que continuen sent positius i indiquen expansió econòmica. Això ha provocat que els mercats hagen reaccionat amb moviments una mica més bruscos, tant en renda variable com en renda fixa.

La inestabilitat ha sigut la protagonista dels mercats en les últimes jornades, com queda patent en l’Ibex. En tres dies ha registrat una correcció del 2,40% i una pujada del 2,50%. Aquestes bandades coincideixen amb les primeres onades de resultats empresarials. I encara que el factor que ha desfermat més nerviosisme és l’amenaça econòmica que representen els nous contagis provocats per la variant delta del Covid, els resultats de la major part de les empreses han estat per damunt del que s’esperava, cosa que ha retornat la confiança als mercats.

La recuperació se sustenta en tres pilars: l’actuació dels bancs centrals, els plans d’estímuls dels governs i l’avanç en la vacunació. L’experiència adquirida en els últims mesos a escala mundial en matèria de contenció de la pandèmia hauria de marcar el camí cap a la recuperació, encara que no sembla estar exempt de dificultats.

En aquest context, l’actiu que mostra les millors perspectives continua sent la renda variable. I tot i que es continuaran produint episodis de volatilitat, a llarg termini continua sent atractiu invertir un percentatge del patrimoni en renda variable, si bé aquesta part de més risc ha d’estar d’acord amb el risc que cada inversor vulga assumir.

 

Deixeu un comentari

X