• Situación de los mercados

Quines novetats trobem en els mercats?

2020-06-25T13:55:59+02:00 26 de juny de 2020|Els teus diners|

Article elaborat per Gescooperatiu, Societat Gestora d’Institucions d’Inversió Col·lectiva del Grup de Caixes Rurals.

Acabem d’inaugurar l’etapa de la “normalitat nova”. Han passat 100 dies des que es van adoptar les mesures de confinament i restricció de l’activitat per a tractar de contindre la pandèmia causada pel coronavirus COVID-19. La fi de l’estat d’alarma a Espanya i la reobertura de les fronteres amb la UE apunten a una reactivació gradual de l’activitat econòmica, tot i que encara trobem moltes incerteses en l’àmbit sanitari i en l’econòmic.

Situació actual de la pandèmia

Amb més de 8 milions i mig d’infectats al món, 460.000 morts i 3 milions de persones recuperades, la pandèmia està lluny de ser controlada a escala mundial; de fet, el nombre de casos nous creix cada dia.

A Europa, el virus està més controlat, encara que es manté en alerta pel risc de rebrots. El focus de l’epidèmia s’ha traslladat a Amèrica i s’ha centrat als Estats Units i al Brasil, els països amb més contagis en els últims dies.

El volum dels recursos destinats a combatre el virus a escala mundial, tant des de l’àmbit públic com privat, no té precedents. El descobriment d’un tractament efectiu contra el coronavirus o d’una vacuna que es puga aplicar de manera massiva canviaria definitivament l’escenari, encara que les fases successives per les quals passa el procés de creació de la vacuna fan que siga difícil preveure que en disposem a curt termini.

El risc més destacat a què s’enfronten actualment les economies és el d’un rebrot del virus de tal magnitud que exigira tornar al confinament, per això la recuperació econòmica està lligada a l’evolució de la pandèmia.

Recuperació desigual

No totes les economies van implementant les mateixes mesures ni van al mateix ritme, per això l’impacte de la crisi és asimètric per països. Les polítiques expansives adoptades pels governs incrementaran els dèficits públics de manera notable. Els països més endeutats patiran més i la recuperació serà més complicada perquè el marge de maniobra serà més limitat.

En tot cas, el ritme de la recuperació econòmica serà determinant, en bona part per l’evolució que experimente la demanda interna; a Europa Occidental aquest epígraf té un pes del 70% del PIB.

Una notícia molt positiva a Europa ha sigut l’anunci del Fons de Reconstrucció Europeu, amb un volum de 750.000 milions d’euros, que esperem que siga aprovat per tots els estats membres amb les mínimes modificacions possibles. Com sabeu, els països més perjudicats per la pandèmia, com Itàlia i Espanya, serien els que rebrien la major part dels subsidis. A més, l’accés a aquests fons estaria subjecte a condicions i a un seguiment del compliment de les reformes que, a mitjà termini, afavorisquen el creixement econòmic.

El BCE, d’altra banda, amb l’objectiu d’estimular el consum i ajudar a la recuperació econòmica, ha augmentat la compra d’actius en els dos programes principals que té actualment en funcionament: 120.000 milions en el Programa de Compra d’Actius i 600.000 milions d’euros fins a 1,35 bilions en el Programa de Compres per l’Emergència de la Pandèmia.

La ràpida resposta dels bancs centrals i dels governs ha fet que els mercats s’hagen recuperat dels mínims des del març; no obstant això, aquesta pujada tan vertical descomptaria una recuperació en V de l’economia que, hui dia, sembla poc probable.

Què esperem en l’àmbit macroeconòmic…

Ens enfrontem a una recessió profunda en l’economia amb caigudes del PIB a escala mundial. Dimecres l’FMI comunicarà les seues previsions econòmiques actualitzades; tot apunta al fet que el seu pronòstic de recessió mundial podria ser pitjor que la caiguda del 3% en el PIB anunciada a l’abril.

El BCE ha actualitzat també les previsions econòmiques i espera que el PIB de la zona euro es contraga un 8,7% l’any 2020 i que es recupere al voltant d’un 5% l’any 2021, però aquest repunt estaria condicionat a l’èxit dels governs en la contenció del virus i a l’efectivitat de les mesures preses per a donar suport a l’economia.

Les dades a Espanya són menys falagueres, segons el Banc d’Espanya s’espera una contracció del PIB espanyol fins a l’11,6% per a enguany a causa de l’exposició de la nostra economia al sector serveis, especialment al turisme, que comportarà una recuperació més lenta que en el conjunt de la zona euro.

És prompte per a calibrar l’abast de la recessió actual, per això som cauts pel que fa a la recuperació que veiem en les borses, ja que les previsions de beneficis de les companyies estan envoltades d’incertesa i aquest reflex en la seua valoració també s’ha d’agafar amb cautela. A parer nostre, hem de continuar sent prudents, màximament si les companyies també es mostren contingudes quant a les seues estimacions de beneficis.

A tot això s’afig l’increment de la tensió entre els Estats Units i la Xina, a què hem assistit aquestes últimes setmanes i que, de moment, el mercat obvia, però en qualsevol moment podria provocar una correcció o una consolidació de nivells després d’aquesta forta pujada.

Per tot això, insistim a tindre carteres diversificades, que és la millor manera d’atenuar les possibles retallades, sense renunciar a les pujades, i centrar-nos en companyies de qualitat, amb nivells baixos de deute i amb una generació important de caixa de manera recurrent.

Les tendències que han vingut per quedar-s’hi…

La COVID-19 ha comportat canvis en els comportaments dels consumidors que es preveuen duradors i l’increment de l’ús de la tecnologia n’és un. Els patrons de consum després del confinament afavoreixen el desenvolupament de la digitalització, que s’aplica a sectors tan diversos com la distribució, l’alimentació, la salut o l’entreteniment.

Una altra de les tendències que ix enfortida d’aquesta crisi és la sostenibilitat. Els criteris ambientals, socials i de bon govern cada vegada són més importants per als inversors. De fet, el pressupost de la Unió Europea en el pla 2021-2027 vincula 1,85 bilions d’euros a l’economia sostenible. Les inversions sostenibles són una tendència que es va consolidant a Europa i l’interés per aquesta mena d’inversions s’incrementarà.

El sector de la salut ha demostrat ser un dels més rellevants, ja que durant aquest període ha actuat com a valor refugi. Hui dia continua creixent, impulsat per les tendències demogràfiques, com l’envelliment de la població en la major part dels països occidentals, o els avanços científics. A més, la preocupació creixent de la societat per la salut impulsarà el desenvolupament d’aquest sector i concedirà una superioritat estratègica als països amb millor tecnologia i capacitat innovadora.

També esperem que augmenten les inversions mediambientals i en energies renovables, així com la de productes i serveis que contribuïsquen a un món més net i eficient.

La visió de construir, entre tots, un món més sostenible ha anat penetrant a poc a poc en la societat: els mil·lennistes aspiren a treballar per un món millor, els governs llancen regulacions que obliguen les empreses a reportar informació més enllà de la financera, i també les empreses integren la sostenibilitat en el seu discurs.

La gestió en els nostres fons…

En l’actual entorn de mercat, la caiguda dels tipus d’interés, la contracció econòmica i la incertesa representen reptes importants i ara és l’hora d’ampliar l’horitzó d’inversió i buscar alternatives.

En Gescooperatiu mirem de buscar companyies generadores de caixa de manera consistent, amb balanços solvents, i això ho trobem en el sector tecnològic, en què hui dia estem sobreponderats en la majoria dels nostres fons.

Actualment tenim una posició de liquiditat una mica superior a l’habitual per a aprofitar la volatilitat típica del període estival. En els fons de renda fixa, el pes més gran de la inversió se situa en el deute públic espanyol; en els fons mixtos, s’ha reduït l’exposició d’alt rendiment (high-yield), i també s’han reduït les duracions de les carteres de renda fixa.

Quant als nostres fons mixtos conservadors, van evolucionant raonablement bé, especialment els mixtos internacionals. Pensem que la recuperació serà més ràpida i pronunciada fora de les nostres fronteres.

En resum, hem configurat una estratègia defensiva que consisteix a seleccionar inversions que a mitjà termini es vegen poc impactades per la situació actual i es troben a preus atractius.

Deixeu un comentari

X