Si no entens la factura de la llum, aquest article és per a tu: aposta per l’estalvi sostenible

2021-07-22T22:28:39+02:00 29 de juliol de 2021|Els teus diners|

L’1 de juny va entrar en vigor la nova factura de la llum, amb la qual els usuaris de PVPC (preu voluntari al petit consumidor) han hagut d’acostumar-se a noves mesures enfocades a bonificar el consum eficient, aconseguir un bon nivell d’estalvi energètic i preparar el camí per a l’arribada del vehicle elèctric.

La gran mesura estrela és que el cost punta passa a estar a 0,24€/kWh, tot i que abans a penes arribava a 0,17€/kWh. Com a referència, podem veure que en la tarifa anterior el cost mitjà se situava en uns 0,15/kWh, cosa que s’ha convertit en el punt del cost pla, que està considerablement per davall del nou cost punta.

Hui volem explicar-te quins conceptes dominen la nova factura de la llum, i t’ensenyem a programar els teus aparells perquè pugues aconseguir un bon nivell d’estalvi en les hores més barates. D’aquesta manera podràs crear els teus propis pressupostos familiars, cosa que et permetrà aconseguir un nivell d’estalvi òptim fins al final de l’estiu.

 

L’estalvi en els nous trams en la factura de la llum: punta, pla i vall

Per conéixer el terme variable, hem de tindre en compte que el cost de l’energia que es consumeix arribarà fins al 75% de la factura per a l’usuari domèstic, davant del 60% que preval en l’actualitat. El terme fix, el que es paga per rebre el servei encara que no es consumisca segons els peatges de transports i distribució, càrrecs al sistema elèctric i impostos, ha abaixat del 40% al 25%.

Això provocarà que els consumidors amb una potència contractada inferior a 15 kW passaran a pagar sobre la base de tres trams horaris (punta, pla i vall) i tindran l’opció de contractar dues potències: una per als períodes punta i pla i una altra per al vall, fet que els permetrà ajustar-les a les seues necessitats.

Això permetrà que els consumidors siguen conscients de la despesa que fan, intentant que els costos energètics de les famílies aconseguisquen els trams que requereixen una inversió més menuda en infraestructures. Això permet estalviar als ciutadans, però també a l’Estat, que pot destinar aquest desemborsament a altres partides socials importants.

El tram punta va des de les 10.00 fins a les 14.00, i entre les 18.00 i les 22.00. El tram pla circula de les 8.00 a les 10.00 h i des de les 14.00 a les 18.00, però també de les 22.00 a les 24:00 h. Finalment, el tram de menys cost, el vall, serà entre les 24:00 i les 8.00, incloent-hi caps de setmana i festius.  

 

Les meues Finances, una eina per a organitzar la teua factura de la llum

Passa que, a vegades, els consumidors hem contractat més potència de la que necessitem i això encareix el rebut. Al final utilitzem molta energia, però mai arribem a la potència màxima contractada, cosa que significa que, encara que la potència estiga ben ajustada, podem ser d’aquests consumidors que en període de vall (a la nit i caps de setmana) demanem menys potència de la que tenim contractada.

D’aquesta manera, el que hem de fer per a estalviar és contractar dues potències, una per a les hores més cares i una altra per a les més barates, o viceversa, de manera que estalviem de manera automàtica. Això sí, has de tindre en compte que en contractar la potència del període de vall haurem de saber que aquesta serà també la que se’ns aplicarà els caps de setmana.

La bona notícia és que pots emprar l’eina Les meues Finances, en Ruralvía app, per a detectar en quins moments de l’any pugen els rebuts que paguem, com l’aigua, la calefacció i l’electricitat, de manera que pots analitzar com reduir el consum i la factura abans que acabe aquest 2021.

Entre les possibilitats que t’ofereix, està la categorització de les partides i les metes d’estalvi. Això t’ajudarà a definir cap a on vols dirigir els teus esforços econòmics, de manera que pugues aprofitar tots els diners que reserves per a diferents activitats, com gaudir d’unes bones vacances amb la família o programar la tornada al col·le dels xiquets al setembre. Pensa en les teues millors idees i veuràs que pots començar a estalviar en la factura de la llum perquè tots els teus objectius d’estalvi es complisquen amb vista al futur.

 

Deixeu un comentari

X