Entrevista associació de veïns i veïnes de Campanar

28 jun 2021

L’Associació de Veïns i Veïnes de Campanar està activa des dels anys setanta, tot i que ha tingut moments de gran dificultat. Part d’aquestes dificultats venen per la seua implicació més enllà de les reivindicacions pròpies que acostuma a tenir una associació de veïns, fent una forta defensa de l’horta. Preocupats pel manteniment de l’horta, han mantingut un treball constant amb els llauradors per conservar el patrimoni agrari, cultural i arquitectònic del territori.

Pep Benlloch és el president de l’Associació de Veïns i Veïnes de Campanar. “Elaboració d’una proposta alternativa participativa per als terrenys de l’antiga Horta del Pouet i l’alqueria del Rei” és un dels 11 projectes subvencionats amb les Ajudes a Projectes Interassociatius que atorguen Caixa Popular, Grupo Ugarte Automoción i la Fundació Horta Sud i que enguany arriben a la 27a edició. El projecte el duran a terme conjuntament amb l’AMPA del col·legi Giner de los Ríos, la Fundació Assut i Cantarranes.

 

En què consisteix el projecte interassociatiu que dureu a terme?

El projecte que duren a terme consisteix en l’elaboració d’una proposta per a rehabilitar i reaprofitar els terrenys de l’antiga Horta del Pouet i l’alqueria del Rei. Per fer-ho, durem a terme un procés participatiu real que integre el màxim de persones i col·lectius del territori. Volem ajudar la gent a comprendre la història de l’espai en què vivim, l’interés que té la preservació de l’horta i la necessitat de crear espais sostenibles i saludables per a tota la ciutadania.

Quines idees teniu presents per a la rehabilitació?

Les línies generals són que hi haja un espai per als xiquets i xiquetes, possiblement amb un parc d’aventura fet de fusta i que tinga cura de l’entorn. També un espai de conreu i desenvolupament de llavors autòctones i de prova per veure com funcionen i anar perfeccionant-les i implementant-les progressivament. A més, que s’aprofite l’Alqueria per a fer-hi una exposició permanent explicativa de què era el Pouet i les alqueries a través d’imatges i altres materials que permeteren mantindre’n viva la memòria i que siga un espai on poder reunir els llauradors de tant en tant, que facen tallers per a xics i xiques sobre l’horta, l’estat del regadiu, les llavors...

Quines accions seran les que es duran a terme amb l’ajuda dels interassociatius?

Primerament, un projecte de participació ciutadana amb veïnes i veïns de l’entorn, en què opinen sobre què hi volen fer. Es crearà un grup motor que coordinarà el projecte i, posteriorment, es farà el projecte de participació. Finalment, es plasmaran totes aquestes idees en un projecte que dirà exactament què opinen els veïns i veïnes que s’ha de fer i com.

Com es durà a terme aquest procés participatiu?

A través de grups de discussió. La Dula està dins la plataforma i seran els encarregats de gestionar el procés de participació, que està previst que siga presencial i que es faça al Centre Municipal de Joventut, però caldrà veure com evoluciona la situació sanitària...

“Volem plantejar una alternativa sostenible i ecològica per a l’espai de transició entre la ciutat i l’horta” - Pep Benlloch

Quin paper tindrà cada associació en aquest projecte interassociatiu?
Principalment, l’organització del projecte la durem a terme entre la Fundació Assut, Cantarranes i l’Associació de Veïns i Veïnes de Campanar. D’altra banda, l’AMPA del col·legi Giner de los Ríos s’encarregarà de fer la difusió en els àmbits dels col·legis públics del territori i els instituts.

Mitjançant la participació ciutadana, el projecte posarà l’ecologia i el respecte al medi ambient al centre, amb l’objectiu de reformular espais inutilitzats per a l’aprofitament per part de la ciutadania.

Més enllà de la participació, creieu que el projecte servirà per a conscienciar la població sobre la importància de la sostenibilitat i la cura del medi ambient?

Aquest és un dels objectius, perquè per a nosaltres és molt important que la gent prenga consciència sobre què és l’horta, la seua importància i la seua vinculació com a nexe d’unió amb la ciutat. La transició de la ciutat a l’horta ha de ser respectuosa i pensem que aquest projecte ajudarà molt a repensar el model de ciutat i que la gent puga reflexionar sobre la importància que aquests espais, que estan degradats, siguen espais sostenibles i saludables.

Aquest és un fragment de l’article publicat en “Solidaris”; pots llegir-lo complet en: https://www.levante-emv.com/solidarios/

Escrito el dl., 28/06/2021 - 13:55

Compartir este post

Artículos relacionados

Descobreix amb Caixa Popular els vectors d'atac més utilitzats pels ciberdelinqüents.

Descobreix amb Caixa Popular els vectors d'atac més utilitzats pels ciberdelinqüents.

Saps en què consisteixen els vectors d’atac? En ciberseguretat, aquests mitjans permeten als ciberdelinqüents fer atacs a un sistema i prendre el control total o parcial de l’equip, amb la finalitat de tindre certs beneficis econòmics o d’una altra índole. Des de Caixa Popular t’expliquem tot el que has de saber sobre aquests mètodes. 
Encara que el terme “vectors d’atac” s’utilitza habitualment en l’àmbit de la informàtica, l’origen es remunta a l’àmbit militar. En aquest sentit, fa referència a les bretxes o febleses de seguretat en les defenses de l’enemic, que poden ser aprofitades per a fer un atac determinat.
 

Descobreix com fer-te client de Caixa Popular en 4 passos senzills

Descobreix com fer-te client de Caixa Popular en 4 passos senzills

Fer-te client de Caixa Popular és més fàcil del que penses. Ara pots fer-ho des del mòbil quan i on vulgues. En aquesta infografia t’expliquem els quatre passos que has de seguir per aconseguir-ho. No t’ho perdes!
Vols fer-te client de la nostra entitat? En Caixa Popular volem facilitar-te la tasca perquè no perdes un minut de més en aquest procés, per això a continuació et mostrarem com fer-te’n client d’una manera fàcil i ràpida.