30 jun 2020
Des del 15 de març hem viscut en un estat d’alarma que es va acabar el 21 de juny. Han sigut quasi 100 dies durant els quals hem aprés a respectar una sèrie de mesures de seguretat i d’higiene per a evitar la propagació del COVID-19. Ara, en l’anomenada normalitat nova, haurem de seguir les normes, les mesures i les restriccions que marque la comunitat autònoma, i les mesures comunes a tot el país que determine el Govern central.
Normes establides des del Ministeri de Sanitat per a tot Espanya
La realitat és que, encara que visquem en una normalitat nova, el coronavirus continua circulant i hem d’estar-hi alerta per evitar-ne un rebrot. Durant aquests dies hem sentit casos com el de Pequín, Alemanya, el Marroc i unes quantes zones a Espanya.
Davant d’aquesta situació, des del Ministeri de Sanitat s’ha creat la regla DI-MA-MÀ: distància + màscara + mans.
- Distància
S’ha de mantindre una distància social d’1,5 metres, com a mínim.
- Màscara
Es manté l’obligatorietat d’utilitzar màscara en espais tancats amb accessos públics, en els transports públics i als espais i a les vies públiques on no es puga garantir la distància de seguretat entre persones d’1,5 metres.
Poden no fer servir la màscara els menors de 6 anys, persones amb dificultat respiratòria i les que facen exercici a l’aire lliure.
- Mans
La higiene és una altra de les regles d’or per a evitar els contagis i la propagació del coronavirus. Cal llavar-se les mans amb aigua i sabó durant almenys 20 segons. Després, es poden usar gels hidroalcohòlics.
Si hem de tossir o esternudar, és important tapar-nos la boca amb un mocador o amb la part de dins del braç.
A més, per a tot el territori nacional, el Ministeri de Treball manté la recomanació d’afavorir el teletreball i, si no és possible, programar un retorn d’empleats progressiu en què s’asseguren les mesures d’higiene i seguretat. La roba de treball és recomanable llavar-la cada dia.
Mesures per a la normalitat nova a la Comunitat Valenciana
Una vegada acabat l’estat d’alarma, el Govern de la Comunitat Valenciana ha definit una sèrie de mesures per a minimitzar “el risc per a la salut pública que han d’anar acompanyades per la prudència i la responsabilitat individuals”, tal com ha declarat la vicepresidenta Mónica Oltra.
Com a resum, s’estableixen les mesures següents per als ciutadans a la Comunitat Valenciana:
- Cal mantindre una distància mínima de seguretat d’1,5 metres entre persones. Si no es pot assegurar aquesta distància, és obligatori usar màscara i gels hidroalcohòlics per a desinfectar les mans.
- L’aforament màxim permés en espais tancats és del 75% de la capacitat corresponent, en què s’inclou la celebració de casaments i assistència a cines, teatres, auditoris, museus i sales d’exposicions. En comerç minorista, a més, es manté l’atenció prioritària a majors de 65 anys. Els centres comercials han de disposar d’un sistema de recompte i de control d’afluència per respectar l’aforament màxim d’un 60 % a les zones comunes i d’un 75 % dins dels locals.
- Es recomana netejar permanentment els locals i assegurar la ventilació constant de les instal·lacions. A més, en els negocis d’hostaleria i restauració s’ha d’assegurar una distància mínima entre taules de dos metres. A les terrasses, a més, es limita l’ocupació a un màxim de vint persones en cada taula.
- Dins de les discoteques i dels locals d’oci nocturn es pot acollir un terç de l’aforament, a les terrasses es poden ocupar totes les taules, si n’hi haguera, i no es permet habilitar les zones de ball.
- En hotels i allotjaments turístics hi ha una limitació per a les zones comunes del 75% de l’aforament i les activitats en grup estan limitades a 30 persones com a màxim.
- Tots els negocis que desenvolupen activitats d’oci i temps lliure han de disposar d’un pla de contingència, i també d’un procediment de vigilància, identificació i sospita de casos de coronavirus. En el cas dels gimnasos i de les instal·lacions esportives, l’aforament màxim és d’un usuari per cada 4 metres quadrats; es poden utilitzar els vestuaris i els lavabos, i fer activitats físiques de vint persones dins i fins a trenta, fora.
- Les vetles es poden fer amb un màxim de 50 persones en espais a l’aire lliure o de 25 en llocs tancats.
- Els mercats ambulants o mercats a l’aire lliure poden instal·lar el 75 % de les parades habituals; es prioritza les que venen productes de primera necessitat. A més, els compradors no poden manipular els aliments.
- En les atraccions que s’instal·len en les fires s’ha de respectar una ocupació del 50% de les files de seients, sempre que es mantinga l’1,5 metres entre els ocupants del seient.
- Estan permesos els espectacles a l’aire lliure, com ara festivals de música, amb un límit d’aforament que pot arribar fins a un 75% de la capacitat de l’espai i un màxim de 800 assistents.
- Es poden organitzar activitats de temps lliure per a xiquets i joves, amb la premissa del 75% d’aforament permés, i amb un màxim de 250 persones a l’aire lliure i de 100 en espais tancats, incloent-hi els monitors. Les activitats que es facen en grups poden incloure fins a 15 persones per grup com a màxim.
- Les piscines poden obrir amb el 75% de l’aforament i és possible que se sol·licite cita prèvia per controlar que es compleix aquesta mesura. Es permet fer servir les dutxes i els vestuaris.
- Les activitats nàutiques i la navegació d’esbarjo han de respectar l’aforament màxim del 75%, excepte en cas de persones que viuen al mateix domicili.
- El Consell ha autoritzat el pagament d’1,2 milions d’euros per a adquirir passarel·les desmuntables per a les platges i tractar de garantir així la distància mínima de seguretat. És responsabilitat de cada municipi establir les mesures de seguretat i la normativa que cal seguir en cada platja.
- De moment, les visites a residències de gent major, habitatges tutelats i centres de persones amb discapacitat es manté amb la limitació de dos familiars.
Escrito el dt., 30/06/2020 - 09:34
Compartir este post
Artículos relacionados

La teua privacitat biomètrica: garantida en l’àmbit financer
La tecnologia biomètrica s’empra amb l’objectiu de resguardar la identitat dels clients i evitar qualsevol intent d’usurpació d’identitat o frau.
El sector financer ha vist un augment en l’ús de dades biomètriques com a mesura de protecció d’identitat i prevenció de dades. Característiques úniques com les empremtes dactilars, el reconeixement facial o la veu s’utilitzen per a identificar i autenticar a cada individu de manera segura. Per aquesta raó, les entitats financeres han implementat aquest tipus de tecnologia amb la finalitat de salvaguardar les dades dels seus clients i previndre casos de suplantació d’identitat i frau.

Descobreix la manera protegir les teues targetes bancàries del carding.
El carding és una activitat delictiva en ascens que implica l’adquisició i l’ús il·lícit de targetes bancàries.
La preocupació pel frau amb targetes bancàries, particularment el carding, va en augment en l’entorn digital. Per a protegir-se d’aquesta amenaça, és essencial seguir directrius de seguretat i utilitzar les mesures aconsellades per Caixa Popular. Juntament amb això, també és important estar al dia de les últimes tendències en carding i les estratègies de prevenció mitjançant recursos en línia de confiança.

Què significa i quina és la funció del SEPA?
El SEPA simplifica les operacions i les transferències internacionals en euros, eliminant obstacles i disminuint les despeses tant per als usuaris com per a les institucions financeres.
La sigla SEPA significa Àrea Única de Pagaments en Euros en valencià i fa referència a una iniciativa impulsada per les autoritats i les institucions financeres de la Unió Europea. El seu propòsit principal és unificar i simplificar els pagaments en euros als països membres de la zona euro, així com en alguns països no pertanyents a la UE que han optat per adoptar aquest estàndard.