AL TEU COSTAT

Millora la teua protecció davant dels ciberdelictes

3 des. 2021

Les dades són determinants. A Espanya, segons el Centre Criptològic Nacional, l’any passat es van registrar 38.000 incidents de ciberseguretat. Entre els motius principals de l’increment d’aquests ciberdelictes s’ha detectat la falta de seguretat en els dispositius que utilitzem tots els ciutadans per a accedir als nostres comptes. Per exemple, es fan servir contrasenyes poc segures, no s’actualitzen periòdicament o es reben i s’obrin correus electrònics d’usuaris desconeguts.

Guia de bones pràctiques contra els ciberdelictes 

Malgrat que sembla impossible estar protegital 100%, l’opció més eficaç és posar en pràctica les recomanacions que ens faciliten des de l’Oficina de Seguretat de l’Internauta (OSI) de  l’Institut Nacional de Ciberseguretat.

1. Utilitza contrasenyes difícils, segures i robustes

La fórmula per a crear una contrasenya segura és combinar xifres, lletres majúscules, minúscules i símbols. És molt important usar diferents contrasenyes per als diferents serveis que utilitzes, ja que si un delinqüent aconseguirasaber la teua contrasenya, podria accedir a tots els teus comptes, mentre que si hi fas servir contrasenyes diferents no ho podrà fer.

Encara que és obvi, volem recordar que no s’han de compartir les contrasenyes amb ningú ni publicar-les en cap lloc web, encara que t’ho reclamen. Tingues en compte que cap empresa, com ara Caixa Popular, no et demanarà mai les contrasenyes per correu electrònic o per telèfon, i només les hauràs d’utilitzar en el nostre servei de Ruralvía web o en l’aplicació Ruralvía mòbil.

Abans d’introduir la contrasenya en qualsevol pàgina web, has de tindre la seguretat que és la pàgina correcta i no una suplantació d’identitat, també anomenada pesca.

2. No compartisques les teues dades privades

Abans de facilitar les dades personals i privades, analitza bé amb qui les comparteixes. La nostra recomanació és que utilitzes només les claus per a accedir a Ruralvía, el nostre servei de banca digital, des de la nostra pàgina web oficial o des de la nostra aplicació Ruralvía mòbil.

A més, evita enviar a cap contacte les teues claus a través d’imatges, ja que hi ha maneres de llegir-les i podrien arribar a identificar les teues contrasenyes.

3. Actualitza l’ordinador, els dispositius i el navegador

Els virus aprofiten els forats de seguretat dels sistemes operatius i dels navegadors per a infectar els dispositius. Per això, cal actualitzar el sistema operatiu dels ordinadors, dels mòbils i de les tauletes per estar protegitsrealment. Per aquest motiu, periòdicament se’n publica una actualització que hi hauràs d’instal·lar per a disposar de l’última versió i evitar els possibles forats de seguretat de les versions anteriors.

4. Antivirus en tots els dispositius i els ordinadors 

És clau que disposes d’un antivirus instal·lat en els teus dispositius i equips informàtics, perquè puga fer una anàlisi permanent del sistema, reconega el nombremés gran de virus i els elimine i, molt important també, perquè puga analitzar qualsevol descàrrega abans de fer-la.

5. Les còpies de seguretat són necessàries

És important, també, que faces còpies de seguretat de manera periòdica. D’aquesta manera, si patim cap atac o robatori, sempre tindrem l’opció de recuperar tota la informació.

6. Desconfia d’enllaços i perfils desconeguts

La precaució ha de ser sempre la teua millor aliada. Per tant, si un enllaç et sembla sospitós, val més que no hi faces clic. Tant és si trobes l’enllaç en una pàgina web, en una xarxa social, t’arriba per correu electrònic o a través d’un SMS o WhatsApp.

7. No baixes continguts i aplicacions d’origen desconegut

El contingut que descarreguem en els dispositius i en els ordinadors és un dels accessos principals dels ciberdelinqüents. No et precipites ni baixes tot el que hi veges, recorda que hi ha virus nous diàriament.

Els canals socials en el punt de mira

És una realitat que les xarxes socials són els canals més utilitzats per a buscar la informació que publiquen els usuaris de manera voluntària sense ser conscients de l’exposició que poden arribar a tindre. Per això, des de Caixa Popular us recomanem no publicar mai dades dels vostres comptes i serveis de banca, per a evitar facilitar una via d’accés als delinqüents.

Caixa Popular maximitza els esforços en seguretat

La nostra entitat financera, com totes les del Grup Caixa Rural, té molt en compte la seguretat dels clients. Per aquest motiu, disposem de mesures que garanteixen la confidencialitat de les comunicacions dels nostres clients i protegeixen les seues dades en totes les transaccions que efectuen a través de Ruralvía, el nostre servei de banca en línia.

Escrito el dv., 03/12/2021 - 14:04

Compartir este post

Artículos relacionados

La teua privacitat biomètrica: garantida en l’àmbit financer

La teua privacitat biomètrica: garantida en l’àmbit financer

La tecnologia biomètrica s’empra amb l’objectiu de resguardar la identitat dels clients i evitar qualsevol intent d’usurpació d’identitat o frau. 
El sector financer ha vist un augment en l’ús de dades biomètriques com a mesura de protecció d’identitat i prevenció de dades. Característiques úniques com les empremtes dactilars, el reconeixement facial o la veu s’utilitzen per a identificar i autenticar a cada individu de manera segura. Per aquesta raó, les entitats financeres han implementat aquest tipus de tecnologia amb la finalitat de salvaguardar les dades dels seus clients i previndre casos de suplantació d’identitat i frau. 
 

Descobreix la manera protegir les teues targetes bancàries del carding.

Descobreix la manera protegir les teues targetes bancàries del carding.

El carding és una activitat delictiva en ascens que implica l’adquisició i l’ús il·lícit de targetes bancàries. 


La preocupació pel frau amb targetes bancàries, particularment el carding, va en augment en l’entorn digital. Per a protegir-se d’aquesta amenaça, és essencial seguir directrius de seguretat i utilitzar les mesures aconsellades per Caixa Popular. Juntament amb això, també és important estar al dia de les últimes tendències en carding i les estratègies de prevenció mitjançant recursos en línia de confiança. 
 

Què significa i quina és la funció del SEPA?

Què significa i quina és la funció del SEPA?

El SEPA simplifica les operacions i les transferències internacionals en euros, eliminant obstacles i disminuint les despeses tant per als usuaris com per a les institucions financeres. 


La sigla SEPA significa Àrea Única de Pagaments en Euros en valencià i fa referència a una iniciativa impulsada per les autoritats i les institucions financeres de la Unió Europea. El seu propòsit principal és unificar i simplificar els pagaments en euros als països membres de la zona euro, així com en alguns països no pertanyents a la UE que han optat per adoptar aquest estàndard.