economica

Quines novetats trobem en els mercats?

20 abr. 2022

Article elaborat per Gescooperativo, Sociedad Gestora de Instituciones de Inversión Colectiva del Grupo Caja Rural.

En les últimes setmanes hem observat moviments significatius en els mercats borsaris a conseqüència de la guerra a Ucraïna, no obstant això, l’escenari d’una guerra mundial sembla estar descartat i el que es descompta en les borses és un alentiment econòmic. Pel que fa a la invasió russa, la major part dels països occidentals han imposat noves sancions a les importacions de carbó rus i s’estudien noves restriccions de gas i petroli després de les matances de civils en ciutats pròximes a Kíiv. D’altra banda, les restriccions a la Xina per a contindre la nova onada de Covid-19 estan provocant tensions addicionals en la cadena de subministraments.

L’encariment de l’energia, agreujat per la dependència europea del gas rus, té el seu impacte en les dades d’inflació dels principals països de l’eurozona. A Alemanya el nivell d’inflació se situa en màxims de fa quaranta anys i registra un 7,6%, mentre que a Espanya la dada de març s’acosta al 10% i a l’altra banda de l’Atlàntic arriba ja al 8,5% anual.

Els mercats de renda fixa en un escenari de pujada de tipus d’interés


En aquest context d’inflació, tensions geopolítiques i problemes en les cadenes de subministraments, el mercat espera una pujada de tipus del BCE en el segon semestre de l’any. A més, les dades d’ocupació als EUA, posen de manifest la fortalesa de la seua economia i del seu mercat laboral en particular i sustenten la seua aposta per l’enduriment de la seua política monetària, amb dues pujades consecutives almenys de tipus per part de la FED, fins a la reunió de juny.

La rendibilitat dels bons del tresor americà a 10 anys se situa en el 2,8%, mentre que el Bund alemany arriba a nivells de 0,82%, màxims des de setembre del 2015, en un escenari generalitzat de repunt dels tipus d’interés i de recuperació del crèdit.

Què passa amb les borses?


Els mercats borsaris mostren més volatilitat a causa de la política menys acomodatícia dels bancs centrals, la incertesa de les eleccions franceses i les noves sancions a Rússia.

Comença la campanya de publicació de resultats de les companyies, fins al moment els resultats han sigut, en general, millors del que s’esperava, i les estimacions de beneficis s’han revisades a l’alça, malgrat l’esclat de la guerra. Podem concloure, que les empreses han aconseguit traslladar l’increment de costos al consumidor, però, si la inflació persisteix, podria erosionar la capacitat adquisitiva de les llars i la demanda es veuria perjudicada.

Les grans beneficiades de l’entorn actual seran les companyies que operen en el negoci de la defensa, els fertilitzants i l’energia, negocis que estan experimentant un fort creixement arran del conflicte bèl·lic i pel repunt de les matèries primeres.

La importància de la diversificació


En aquest entorn de feblesa econòmica és important mantindre la perspectiva de llarg termini en les decisions d’inversió. En el passat s’ha demostrat que els conflictes bèl·lics, encara que tràgics, tenen un impacte poc durador en els mercats financers.

La diversificació de la inversió no evita les fluctuacions en el valor de les inversions, però reduiria el risc. Pel fet de distribuir la inversió entre diversos fons, els inversors poden esmorteir els efectes de la volatilitat. No oblidem, a més, que els fons d’inversió són gestionats per experts que, en la presa de decisions d’inversió, posen en valor la seua experiència i el seu coneixement en profunditat dels mercats.

En els nostres fons


En la gestió dels nostres fons de renda fixa mantenim una política conservadora i som prudents, mantenint uns certs nivells de liquiditat i més ponderació del deute públic davant del deute privat. Dins de la renda fixa privada, mantenim un pes majoritari en deute amb grau d’inversió i menys exposició en deute d’alt risc, en general, aquesta es limita a pagarés amb venciment a molt curt termini.

Quant als fons mixtos, tant els que inverteixen en la zona euro com els internacionals, després dels mínims registrats per la guerra a Ucraïna els resultats han sigut, en general, positius.

En tots els fons, la duració de la seua cartera de renda fixa és inferior a la del seu índex de referència, ja que considerem que en el futur veurem tires més altes i pensem estar centrats en la part més curta de la corba.

En renda variable, els sectors amb més pes en cartera són el sector financer, utilities, industrial i serveis de comunicació. Estem invertits en companyies de qualitat: líders en el seu sector, globals, diversificades i que tenen capacitat de fixació de preus. Aquelles que són capaces de mantindre els seus marges traslladant l’increment dels preus de producció als consumidors.

I en els fons de renda variable mantenim, en general, carteres molt diversificades. En els que tenen un àmbit geogràfic global, les inversions estan centrades fonamentalment als Estats Units i a Europa.

 

Escrito el dc., 20/04/2022 - 00:00