3 des. 2021
De segur que, si has investigat conceptes d’educació financera, alguna vegada t’has trobat amb el terme “analfabetisme financer”. És normal, perquè cada vegada són més les persones que es deixen portar per la realitat de la seua faena i no paren atenció als conceptes que tenen a veure amb la llar: les factures de la llum, l’IVA, l’IBI…
Les dades del Global Financial Literacy Survey demostren que un 51% dels espanyols no tenen coneixements bàsics en finances ni saben la diferencia entre IPC i PIB, mentre que un 50,6% no saben què és ni què significa cada concepte. Aquesta informació és preocupant, sobretot si tenim en compte que el 35,6% de la població no sap explicar conceptes bàsics de la seua nòmina, com ara aportació a la Seguretat Social, IRPF, meritació, salari base o salari en espècie; mentre que un 45% asseguren que necessiten ajuda a l’hora de fer la declaració de renda.
Aquesta realitat és preocupant, però la veritat és que podem posar-hi remei per evitar que caiguem en l’analfabetisme financer. Si segueixes aquests consells, tindràs una bona base per a gaudir d’un nivell adequat de salut econòmica amb vista al futur. Vols saber com aconseguir-ho?
Comença a estalviar i aprén educació financera amb aquests consells
Comença la teua rutina familiar organitzant les teues partides per categories. En això pots servir-te de Les meues Finances, una eina que pots trobar en ruralvía mòbil, la banca digital dels clients de Caixa Popular. Amb això pots conéixer de prop cadascun dels teus ingressos i despeses, per prendre decisions conscients sobre els teus comptes, o programar metes d’estalvi perquè arribes en bones condicions a moments crítics de l’any, com Nadal.
A continuació, has de buscar mètodes perquè l’estalvi es convertisca en part del teu dia a dia. Obri un compte d’estalvi per depositar-hi una part dels teus ingressos, cosa que t’ajudarà a evitar la temptació de traure-ho si ho necessites, i posa en pràctica fórmules com el 50/20/30 o l’estalvi de Harv Eker, que et mantindran motivat i t’ajudaran a complir els objectius a llarg termini sense dificultats.
En tercer lloc, pots programar transferències automàtiques. Si vols complir els teus objectius d’estalvi des del principi, la millor cosa que pots fer és aconseguir que els teus diners vagen a aquest compte d’estalvi a principi de mes. Traspassa-ho si ho necessites, o trau-ho i guarda-ho en un pot amb una combinació que es dividisca entre tots els membres de la casa. D’aquesta manera, només podràs traure-ho quan hages de complir els objectius d’estalvi i realment hages d’emprar-ho en una cosa útil per a tota la família.
Eres de contraure crèdits? Millor deixa de fer-ho. Una de les característiques de l’analfabetisme financer és que ataca els comptes dels que utilitzen el seu crèdit o les seues targetes de crèdit per a despeses habituals menudes, com el supermercat, que van acumulant-se i generant interessos innecessaris que no poden sufragar-se. És important que utilitzes aquests productes bancaris per a compres grans que no esgoten tot el teu crèdit, i mantingues la despesa a ratlla perquè no afecte de manera innecessària la teua capacitat d’estalvi.
Un altre consell consisteix a proposar classes d’educació financera a casa. Reuneix els xiquets davant de la pantalla i busqueu vídeos en YouTube, compreu un joc de taula en una botiga local o prepareu les roses o borles de dacsa i vegeu algun documental en què s’expliquen què són les factures de la llar de manera amena i instructiva. Veuràs com, amb el pas del temps, aconsegueixes desenvolupar un hàbit inconscient que vos ajudarà molt a parlar còmodament sobre termes financers que abans desconeixíeu.
Ara només has d’unir l’estalvi amb la sostenibilitat, incorporant les rutines que et faran millorar la ciutat o el poble. Visques on visques, sempre pots afavorir una realitat ecològica i sostenible, utilitzant el transport sostenible, reciclant els teus residus en el contenidor corresponent o portant l’organització de totes les teues factures i rebuts en ruralvía mòbil per evitar consumir paper de més.
Finalment, pots completar el cercle fent un consum responsable dels aliments. Assegura’t de fer una llista sempre que vages al supermercat, amb productes verds, frescos i de temporada que beneficien la teua salut i els teus comptes. Inclou els teus xiquets en la teua realitat econòmica, donant-los diners perquè puguen gastar pel seu compte i començar a controlar els seus pressupostos. Amb tots aquests consells, ja estàs a punt per a combatre l’analfabetisme financer i gaudir d’una salut de ferro en la teua economia.
Escrito el dv., 03/12/2021 - 14:44
Compartir este post
Artículos relacionados

La teua privacitat biomètrica: garantida en l’àmbit financer
La tecnologia biomètrica s’empra amb l’objectiu de resguardar la identitat dels clients i evitar qualsevol intent d’usurpació d’identitat o frau.
El sector financer ha vist un augment en l’ús de dades biomètriques com a mesura de protecció d’identitat i prevenció de dades. Característiques úniques com les empremtes dactilars, el reconeixement facial o la veu s’utilitzen per a identificar i autenticar a cada individu de manera segura. Per aquesta raó, les entitats financeres han implementat aquest tipus de tecnologia amb la finalitat de salvaguardar les dades dels seus clients i previndre casos de suplantació d’identitat i frau.

Descobreix la manera protegir les teues targetes bancàries del carding.
El carding és una activitat delictiva en ascens que implica l’adquisició i l’ús il·lícit de targetes bancàries.
La preocupació pel frau amb targetes bancàries, particularment el carding, va en augment en l’entorn digital. Per a protegir-se d’aquesta amenaça, és essencial seguir directrius de seguretat i utilitzar les mesures aconsellades per Caixa Popular. Juntament amb això, també és important estar al dia de les últimes tendències en carding i les estratègies de prevenció mitjançant recursos en línia de confiança.

Què significa i quina és la funció del SEPA?
El SEPA simplifica les operacions i les transferències internacionals en euros, eliminant obstacles i disminuint les despeses tant per als usuaris com per a les institucions financeres.
La sigla SEPA significa Àrea Única de Pagaments en Euros en valencià i fa referència a una iniciativa impulsada per les autoritats i les institucions financeres de la Unió Europea. El seu propòsit principal és unificar i simplificar els pagaments en euros als països membres de la zona euro, així com en alguns països no pertanyents a la UE que han optat per adoptar aquest estàndard.