Quines novetats ens trobem en els mercats?

14 jul. 2021

Article elaborat per Gescooperativo, Societat Gestora d’Institucions d’Inversió Col·lectiva del Grup de Caixes Rurals.

 

En l’aspecte institucional, la notícia va estar en la reunió del G7 on es va aconseguir un acord per a establir un tipus mínim en l’impost sobre societats del 15%. L’homogeneïtzació en aquest impost pretén evitar que les multinacionals traslladen els seus beneficis a paradisos fiscals i, d’aquesta manera, tributen de manera efectiva als països on han generat els ingressos, la qual cosa podria ajudar els països a recaptar més impostos de les grans empreses, beneficiant així les seues economies.

Quant a l’actualitat econòmica, cal ressaltar l’acceleració en el ritme d’expansió de l’economia americana, amb més consum davant l’obertura dels negocis i l’augment de la mobilitat. També hem conegut bones dades d’ocupació i un creixement intens en el sector serveis. A Europa les vendes minoristes d’abril mostren creixements significatius, especialment a Espanya amb un 41% interanual, la qual cosa donaria suport a la recuperació econòmica. També ha sigut ressenyable la dada de maig d’inflació en l’eurozona, que arriba al 2% per primera vegada des del 2018, influïda per l’augment del preu del petroli, que segueix a l’alça, impulsat per la decisió de l’OPEP i els seus aliats de mantindre la producció de manera controlada, adaptant-la de manera progressiva a la recuperació de la demanda.

A Espanya li corresponen una mica més de 140.000 milions d’euros entre transferències i préstecs. Ara com ara només hem sol·licitat 69.500 milions d’euros assignats en subsidis no reembossables i està previst que rebem 19.000 milions d’euros del fons de recuperació el 2021.

Una altra notícia rellevant aquest mes ha sigut l’anunci per part de la Comissió Europea de la primera emissió de deute per a finançar el Fons de Recuperació les primeres ajudes de la qual confia que arriben als estats membres a l’agost. Brussel·les aprovarà els plans de reformes i inversions dels països europeus, però amb el vistiplau de la Comissió no és prou, ja que cal, a més, que el pla de recuperació remés per cada Govern siga aprovat per la resta dels estats membres.

I com a dada positiva per a l’economia espanyola, el Banc d’Espanya ha millorat les previsions de creixement del PIB per als pròxims anys, atesa l’evolució sanitària, les perspectives econòmiques dels països de l’entorn i l’arribada dels fons europeus, els efectes dels quals començaran a notar-se principalment a partir del pròxim any.

Per part seua, el BCE va reiterar en la seua última reunió, una vegada més, el seu compromís amb el manteniment d’unes condicions financeres favorables, cosa que apunta al fet que no hi ha pressa per retirar els estímuls monetaris, dissipant així els dubtes del mercat.

Què passa amb les borses?

En l’últim mes hem assistit a un bon comportament de la renda variable tant europea com americana, amb els índexs de les borses de l’eurozona i americana, Eurostoxx 600 i S&P 500 respectivament, en màxims històrics, impulsats pels sectors més cíclics com ara automòbils, bancs i materials. A més, esperem en els pròxims trimestres que els resultats empresarials continuen millorant tant en vendes com en marges.

Després de la sana correcció dels mercats de la setmana passada, esperem que el comportament de la renda variable continue sent positiu. L’optimisme que es respira en les economies se sosté en indicadors com les vendes minoristes, la confiança del consumidor i en els paquets d’estímuls dels governs, pendents de la seua pròxima implementació amb l’objectiu d’impulsar infraestructures, energies verdes i la digitalització.

Quant a les inversions socialment responsables, cal destacar que, després d’un 2020 excepcional, els índexs sostenibles han registrat, en general, un comportament relatiu pitjor des de mitjan gener, motivat pel repunt en els tipus d’interés de llarg termini i en part, també, per la correcció després de les fortes pujades de l’any passat. No obstant això, creiem que és una temàtica que a mitjà/ llarg termini tindrà un comportament positiu.

Europa té molt clar que vol continuar liderant les inversions socialment responsables i els Estats Units mantenen un compromís ferm en aquest sentit.

La sostenibilitat és un procés transversal que aplica a tots els àmbits econòmics. La transformació de les economies ha començat, les empreses estan revisant els seus models de negoci pel que fa a qüestions mediambientals, socials i de bon govern. El procés és imparable.

 

Escrito el dc., 14/07/2021 - 10:37

Compartir este post

Artículos relacionados

La teua privacitat biomètrica: garantida en l’àmbit financer

La teua privacitat biomètrica: garantida en l’àmbit financer

La tecnologia biomètrica s’empra amb l’objectiu de resguardar la identitat dels clients i evitar qualsevol intent d’usurpació d’identitat o frau. 
El sector financer ha vist un augment en l’ús de dades biomètriques com a mesura de protecció d’identitat i prevenció de dades. Característiques úniques com les empremtes dactilars, el reconeixement facial o la veu s’utilitzen per a identificar i autenticar a cada individu de manera segura. Per aquesta raó, les entitats financeres han implementat aquest tipus de tecnologia amb la finalitat de salvaguardar les dades dels seus clients i previndre casos de suplantació d’identitat i frau. 
 

Descobreix la manera protegir les teues targetes bancàries del carding.

Descobreix la manera protegir les teues targetes bancàries del carding.

El carding és una activitat delictiva en ascens que implica l’adquisició i l’ús il·lícit de targetes bancàries. 


La preocupació pel frau amb targetes bancàries, particularment el carding, va en augment en l’entorn digital. Per a protegir-se d’aquesta amenaça, és essencial seguir directrius de seguretat i utilitzar les mesures aconsellades per Caixa Popular. Juntament amb això, també és important estar al dia de les últimes tendències en carding i les estratègies de prevenció mitjançant recursos en línia de confiança. 
 

Què significa i quina és la funció del SEPA?

Què significa i quina és la funció del SEPA?

El SEPA simplifica les operacions i les transferències internacionals en euros, eliminant obstacles i disminuint les despeses tant per als usuaris com per a les institucions financeres. 


La sigla SEPA significa Àrea Única de Pagaments en Euros en valencià i fa referència a una iniciativa impulsada per les autoritats i les institucions financeres de la Unió Europea. El seu propòsit principal és unificar i simplificar els pagaments en euros als països membres de la zona euro, així com en alguns països no pertanyents a la UE que han optat per adoptar aquest estàndard.