17 set. 2019
Quan gestiones una empresa ets conscient que hi ha situacions d’incerteses imprevisibles, però també que hi ha riscos comuns o propis del sector mateix o del funcionament d’un negoci. Tindre un protocol d’actuació per a cada cas serà molt positiu per a afrontar, amb més encert, cada situació i impulsar la sostenibilitat de l’empresa.
Tipus de riscos per a una empresa: externs i interns
En general, quan es parla de riscos per a un negoci, se’n defineixen dues tipologies específiques: externs i interns. A més, podem trobar una altra classificació ben definida quan parlem de riscos de negoci, els que són estrictament empresarials, i els riscos accidentals, els que estan relacionats amb causes eventuals o contratemps. Des de Caixa Popular aprofundirem en els riscos catalogats com a externs i interns.
Els riscos externs d’una empresa s’originen pel mateix entorn en què opera el negoci i poden arribar a suposar una amenaça considerable per a la bona marxa del negoci. Vegem els tres tipus de riscos externs més comuns i que hem de tindre en compte sempre:
- Evolució del cicle econòmic del país. Conéixer el moment del cicle econòmic del país serà clau per a poder actuar en conseqüència, perquè les decisions més adequades per al teu negoci no seran les mateixes si és un moment de recessió o de creixement.
- Regulació marcada pel territori. Com saps, la localització del teu negoci serà determinant, també, pel que fa a les lleis i a altres tipus de regulacions que hauràs de conéixer i complir. Aquests tipus de regulacions, a vegades variables, poden afectar directament el bon desenvolupament de la teua empresa.
- Inesperades de gran envergadura. Ens referim a situacions com ara guerres, colps d’estat o desastres naturals. En definitiva, situacions que no són previsibles, la majoria de les vegades, i que estan fora de qualsevol control per part teua.
Els riscos interns, també anomenats estratègics, són els que estan relacionats directament amb les teues decisions com a gestor del negoci. A més, com es pot destacar, hi ha una sèrie de propulsors de riscos interns que poden portar-nos a prendre decisions precipitades. Veiem detalladament alguns d’aquests riscos econòmics categoritzats com a estratègics o interns:
- Riscos competitius derivats pels processos i els productes a comercialitzar, com ara el preu, la competència o la qualitat.
- Riscos de liquiditat per un excés de finançament, actius amb poca productivitat, problemes d’inventari o existències…
- Riscos de crèdit davant una possible falta d’accés a finançament, taxes d’interés inesperades…
- Riscos en sistemes informàtics i tecnològics, que són molt rellevants, ja que poden arribar a afectar la productivitat de la teua empresa.
- Riscos de recursos humans davant una rotació alta de personal o processos de contractació delicats.
- Riscos laborals per possibles accidents o malalties de treballadors.
Pla d’actuació per a previndre o tallar els riscos
Després d’haver dut a terme una vertadera anàlisi dels riscos externs i interns a què s’enfronta la teua empresa, és important precisar com s’actuarà davant de cadascun. Això és el que anomenem pla d’actuació, i és interessant plantejar una estratègia d’acció tant per a previndre els riscos com per a fitar-ne l’efecte negatiu.
En Caixa Popular apostem pels partner de confiança per a cobrir els riscos que són prevenibles, tot i que inesperats. Per exemple, amb les assegurances per a empreses de Seguros RGA, es poden protegir els béns de l’empresa i també incentivar la rendibilitat del seu personal.
La companyia asseguradora Seguros RGA posa a la disposició dels empresaris un catàleg ampli i personalitzable de solucions per a protegir els béns de l’empresa. Per exemple, hi ha l’Assegurança Multirisc Industrial, preparada per a pimes que despleguen una activitat industrial de fabricació, reparació, transformació de matèries, així com magatzems independents. També podria ser d’interés per als negocis de la regió l’Assegurança de Transports per a protegir les mercaderies per terra, mar o aire, o l’Assegurança Multirisc de Comerç, amb diferents modalitats de contractació i amb assistència 24 hores.
En el mateix web de Seguros RGA pots veure detalladament totes les opcions que ofereixen i, si ho prefereixes, pots acostar-te a una oficina de Caixa Popular i preguntar-nos per orientar-te sobre les possibilitats que s’adapten més bé a la casuística del teu negoci.
Escrito el dt., 17/09/2019 - 16:52
Compartir este post
Artículos relacionados

La teua privacitat biomètrica: garantida en l’àmbit financer
La tecnologia biomètrica s’empra amb l’objectiu de resguardar la identitat dels clients i evitar qualsevol intent d’usurpació d’identitat o frau.
El sector financer ha vist un augment en l’ús de dades biomètriques com a mesura de protecció d’identitat i prevenció de dades. Característiques úniques com les empremtes dactilars, el reconeixement facial o la veu s’utilitzen per a identificar i autenticar a cada individu de manera segura. Per aquesta raó, les entitats financeres han implementat aquest tipus de tecnologia amb la finalitat de salvaguardar les dades dels seus clients i previndre casos de suplantació d’identitat i frau.

Descobreix la manera protegir les teues targetes bancàries del carding.
El carding és una activitat delictiva en ascens que implica l’adquisició i l’ús il·lícit de targetes bancàries.
La preocupació pel frau amb targetes bancàries, particularment el carding, va en augment en l’entorn digital. Per a protegir-se d’aquesta amenaça, és essencial seguir directrius de seguretat i utilitzar les mesures aconsellades per Caixa Popular. Juntament amb això, també és important estar al dia de les últimes tendències en carding i les estratègies de prevenció mitjançant recursos en línia de confiança.

Què significa i quina és la funció del SEPA?
El SEPA simplifica les operacions i les transferències internacionals en euros, eliminant obstacles i disminuint les despeses tant per als usuaris com per a les institucions financeres.
La sigla SEPA significa Àrea Única de Pagaments en Euros en valencià i fa referència a una iniciativa impulsada per les autoritats i les institucions financeres de la Unió Europea. El seu propòsit principal és unificar i simplificar els pagaments en euros als països membres de la zona euro, així com en alguns països no pertanyents a la UE que han optat per adoptar aquest estàndard.