Entorn digital

Si el teu banc et demana una clau o un codi, no te’n fies!

12 set. 2023

Mantingues fora de perill les teues dades més valuoses: el que has de protegir dels ciberdelinqüents

En primer lloc, és essencial recordar que la teua entitat financera mai et demanarà informació confidencial. Mantindre aquesta premissa clara és una de les estratègies més efectives per a defensar-te dels ciberdelinqüents que intenten aprofitar-se de la imprudència d’algunes persones. Per a entendre millor quines dades busquen aquests criminals cibernètics, és crucial identificar les peces clau que podrien comprometre greument la seguretat de les teues dades personals i financeres. Entre la informació més valuosa per als ciberdelinqüents, s’inclouen els següents:

• Contrasenyes úniques d’un sol ús (OTP). Aquests codis, que generalment s’envien a través de missatges de text, s’usen per a verificar operacions en línia. Si els ciberdelinqüents aconsegueixen obtindre accés a aquests codis, podrien dur a terme transaccions en nom teu.

• Informació de la targeta. Els detalls de la teua targeta de crèdit o dèbit, incloent-hi el número, la data d’expiració i el codi de seguretat, són crítics per a fer operacions fraudulentes.

• Credencials de banca en línia (nom d’usuari/contrasenya). Aquestes dades permeten accedir al teu compte bancari. Els delinqüents cibernètics poden emprar aquesta informació per a ingressar en els teus fons i executar transaccions sense autorització.

• Número de mòbil. Els ciberdelinqüents poden aprofitar un número de telèfon associat als teus comptes per a fer atacs de suplantació d’identitat o interceptar missatges de verificació de doble factor.

• DNI/passaport. Aquests documents són de gran valor per als ciberdelinqüents, ja que els utilitzen per a robar identitats o cometre fraus en nom teu.

Tàctiques enganyoses emprades per ciberdelinqüents

Entre les tàctiques d’engany que més sovint empren els criminals cibernètics estan:

• Notificacions d’activitats sospitoses. Els atacants cibernètics envien missatges que adverteixen d’activitats inusuals en el compte de la víctima i sol·liciten que faça clic en un enllaç per verificar la seua identitat. Això pot induir la víctima a divulgar dades personals i financeres.

• Suplantació d’empreses d’enviament. Els delinqüents cibernètics es camuflen per companyies de missatgeria i demanen pagaments per aranzels duaners ficticis o per a finalitzar el lliurament d’un paquet. Això pot conduir al fet que la víctima efectue pagaments sense adonar-se de l’engany

• La suplantació del teu número de telèfon. Els cibercriminals emeten missatges utilitzant el número de telèfon de la víctima o validen accions per mitjà d’aquest telèfon. D’aquesta manera, pot induir la víctima a considerar que es tracta d’una comunicació genuïna.

• Converses fraudulentes. Aquest tipus de ciberdelinqüents efectuen telefonades des de números aparentment legítims, moltes vegades fingint ser empleats d’institucions financeres. Això pot portar la víctima a revelar detalls confidencials.

• Requeriment d’informació sensible. Els delinqüents cibernètics demanen a la víctima claus confidencials, codis únics o altres dades reservades que la víctima rep en el seu telèfon cel·lular. Posteriorment, aquesta informació s’empra per a accedir a comptes o dur a terme operacions financeres.

• Preteses millores de seguretat falses. Els delinqüents emeten missatges que simulen ser millorar de seguretat, instant la víctima a fer clic en un enllaç. En seguir la instrucció, la víctima pot descarregar un programari maliciós o ser dirigida a llocs web falsos per al robatori de la informació.

Com cal actuar si perceps la possibilitat d’un duplicat

És fonamental mantindre’s al corrent de les tàctiques enganyoses i romandre en estat d’alerta per a eludir els ardits dels cibercriminals, preservant d’aquesta manera les teues dades personals i econòmiques. En conseqüència, si sospites que el teu número de telèfon ha sigut duplicat:

• Reporta l’incident a les autoritats policials.

• Notifica a la teua institució financera la circumstància.

• Deixa un missatge en el teu correu de veu per advertir als que et telefonen.

• Silencia les telefonades de números que no coneixes.

• Estableix contacte amb el teu proveïdor telefònic per a implementar mesures de seguretat suplementàries.

Estratègies per a previndre ser el blanc dels cibercriminals

• Examina activitats desconegudes en els teus comptes. Si adverteixes transaccions o operacions en els teus comptes que no identifiques o que no recordes haver autoritzat, és recomanable que et poses en contacte directe amb el teu banc o assessor financer. Consulta els moviments i verifica la seua autenticitat. Aquesta acció et permetrà detectar potencials activitats fraudulentes en els teus comptes.

• Confirma les telefonades dubtoses. Si reps una telefonada que et resulta sospitosa, és aconsellable evitar compartir dades personals. En comptes d’això, suggereix que t’agradaria comunicar-te posteriorment i telefona directament a la institució financera per verificar l’autenticitat de la telefonada.

• Verifica les comunicacions electròniques. Si reps un correu electrònic o un missatge que exigeix alguna acció, com brindar informació personal o obrir un enllaç, alerta! És millor abstindre’s d’actuar immediatament. En compte d’això, contacta amb la teua entitat financera a través dels detalls de contacte legítims i verifica si el missatge és autèntic. Sovint, els cibercriminals intenten enganyar les persones mitjançant correus electrònics o missatges falsificats que simulen ser genuïns.

Escrito el dt., 12/09/2023 - 15:15

Compartir este post

Artículos relacionados

Si el teu banc et demana una clau o un codi, no te’n fies!

Si el teu banc et demana una clau o un codi, no te’n fies!

Estigues atent a possibles atacs cibernètics amb la finalitat de previndre paranys, com el robatori d’identitat i les telefonades fraudulentes. 
En un entorn digital cada vegada més interconnectat, els delinqüents cibernètics estan constantment a la cerca d’oportunitats per a aprofitar la ingenuïtat o la falta d’atenció d’usuaris desprevinguts. En aquesta era en què la tecnologia té un paper essencial en la nostra rutina, és de summa importància mantindre’ns alerta i ben informats per a evitar caure en els paranys ordits per aquests criminals digitals. Aprén a protegir-te en aquest entorn i no et deixes enganyar!
 

Consells per a sortejar els reptes financers de setembre

Consells per a sortejar els reptes financers de setembre

El mes de setembre posa a prova l’estabilitat econòmica. No obstant això, a través de la planificació de pressupostos minuciosos, la reutilització de recursos i l’adopció de pràctiques d’estalvi, és possible enfrontar amb èxit els reptes financers d’aquest període. 
Dins del cicle anual de despeses, setembre es destaca com un mes que planteja reptes a la planificació financera de nombroses famílies. Amb la tornada a l’escola i la recuperació de les rutines després de les vacances d’estiu, els costos poden augmentar de manera significativa. Per tant, per a afrontar aquest escenari, resulta fonamental comptar amb estratègies i recomanacions que possibiliten superar reeixidament les dificultats financeres de setembre. T’agradaria descobrir les estratègies per a gestionar les teues despeses sense comprometre la teua solidesa econòmica? Si és així, continua llegint aquest apunt.