14 des. 2021
Eres autònom i estàs pensant de canviar la forma fiscal del teu negoci? Repassem totes les diferències, característiques i beneficis de cadascuna perquè pugues prendre la millor decisió.
He de passar d’autònom a SL?
Potser és el moment de canviar de forma jurídica i constituir la teua pròpia SL si ja estàs uns quants treballant com a autònom i veus com creix el teu negoci. No obstant això, passar de ser una persona física a una persona jurídica no és una decisió fàcil, hem de prendre-la amb tota la informació necessària.
Has de valorar si trauràs profit als avantatges que ofereix ser una societat limitada. Si, per exemple, vols ampliar la teua empresa, passar a ser una SL pot ser una bona decisió, perquè les societats limitades tenen accés a millors oportunitats de finançament que els autònoms.
També és molt important que analitzes el compte de resultats del teu negoci, per saber si els beneficis fiscals d’una SL et beneficien. En una assessoria, un expert avaluarà si la teua base imposable supera els 41.400 euros. Si és així, el canvi cap a una SL pot resultar avantatjós, ja que, a partir de certs ingressos anuals, la quantitat a pagar d’IRPF s’iguala a la de l’impost de societats (25%).
En conclusió, hem vist que el moment idoni per a passar d’autònom a SL és quan el teu negoci és sòlid i compta amb ingressos elevats i constants al llarg del temps.
És millor una forma jurídica que una altra?
Cada forma jurídica s’ajusta a les necessitats d’un tipus d’empresa, amb diferents volums de negoci, per la qual cosa cap és millor o pitjor, sinó més adequada a cada cas. A una activitat d’un solo empleat, amb uns beneficis anuals discrets, li interessa desenvolupar-se sota la figura de treballador autònom, mentre que a una pime amb uns quants empleats i 120.000 euros de beneficis anuals, li interessa fer el pas i constituir-se com a SL, pels beneficis que comporta, com veurem a continuació.
Cal tindre en compte que tindre una societat limitada comporta més maldecaps en matèria de comptabilitat. Fem un repàs de la documentació requerida per a cadascuna de les formes jurídiques:
El treballador autònom ha de tindre en regla tres documents:
- Un llibre de registre de les factures emeses.
- Un llibre de registre de les factures rebudes i les despeses.
- Presentar les declaracions trimestrals d’IVA i IRPF.
De la seua banda, una societat limitada, a més de tindre els registres anteriors, ha de tindre al dia dos grans informes:
- Un llibre de comptes anual en què queden reflectits els balanços, les pèrdues i els guanys.
- Una memòria d’activitats.
Com en el cas de qualsevol altra decisió important, hem de sospesar tots els pros i els contres que comportaria deixar de ser autònom i constituir una societat limitada, ja que aquest pas significa deixar de ser una persona física i convertir-se en una de jurídica, en termes fiscals i jurídics.
Altres diferències entre un autònom i una SL
Les diferències quant a responsabilitat social davant tercers són molt significatives. La responsabilitat de l’autònom és il·limitada i la de la SL, com el nom indica, és limitada.
Per tant, en el cas d’haver de fer front a deutes davant de tercers, l’autònom ha de respondre amb tot el seu capital personal. Mentrestant, davant les mateixes circumstàncies, una societat limitada respondria exclusivament amb el seu patrimoni, respectant els béns personals i familiars dels socis implicats.
Una altra de les grans diferències entre ser autònom o constituir una SL està en el capital social mínim. Per a donar-se d’alta en el règim de treballadors autònoms només cal emplenar la documentació requerida, però per a constituir una SL és obligatori tindre un capital financer mínim de 3.000 euros. En el cas d’una societat anònima el capital encara és encara més gran: pot constituir-se a partir de 60.000 euros.
Sigues autònom o tingues una SL, en totes les entitats de Caixa Popular tenim solucions de finançament ajustades a la grandària i els objectius del teu negoci, tant si vols dur a terme una ampliació, com si has d’enfrontar-te a un problema de liquiditat puntual. Línies d’inversió, garanties i avals per a fer créixer el teu negoci, siga com siga la seua figura fiscal.
A més, recorda que, en el nostre web, posem a la disposició de totes les cooperatives de la regió la possibilitat de sol·licitar ajuda i suport financer per part de Caixa Popular, una cooperativa de crèdit amb més de 40 anys d’història.
Escrito el dt., 14/12/2021 - 00:00
Compartir este post
Artículos relacionados

La teua privacitat biomètrica: garantida en l’àmbit financer
La tecnologia biomètrica s’empra amb l’objectiu de resguardar la identitat dels clients i evitar qualsevol intent d’usurpació d’identitat o frau.
El sector financer ha vist un augment en l’ús de dades biomètriques com a mesura de protecció d’identitat i prevenció de dades. Característiques úniques com les empremtes dactilars, el reconeixement facial o la veu s’utilitzen per a identificar i autenticar a cada individu de manera segura. Per aquesta raó, les entitats financeres han implementat aquest tipus de tecnologia amb la finalitat de salvaguardar les dades dels seus clients i previndre casos de suplantació d’identitat i frau.

Descobreix la manera protegir les teues targetes bancàries del carding.
El carding és una activitat delictiva en ascens que implica l’adquisició i l’ús il·lícit de targetes bancàries.
La preocupació pel frau amb targetes bancàries, particularment el carding, va en augment en l’entorn digital. Per a protegir-se d’aquesta amenaça, és essencial seguir directrius de seguretat i utilitzar les mesures aconsellades per Caixa Popular. Juntament amb això, també és important estar al dia de les últimes tendències en carding i les estratègies de prevenció mitjançant recursos en línia de confiança.

Què significa i quina és la funció del SEPA?
El SEPA simplifica les operacions i les transferències internacionals en euros, eliminant obstacles i disminuint les despeses tant per als usuaris com per a les institucions financeres.
La sigla SEPA significa Àrea Única de Pagaments en Euros en valencià i fa referència a una iniciativa impulsada per les autoritats i les institucions financeres de la Unió Europea. El seu propòsit principal és unificar i simplificar els pagaments en euros als països membres de la zona euro, així com en alguns països no pertanyents a la UE que han optat per adoptar aquest estàndard.