9 des. 2021
Article elaborat per Gescooperativo, Sociedad Gestora de Instituciones de Inversión Colectiva del Grup Caixa Rural.
Òmicron
A un mes perquè acabe el 2021, l’aparició de la nova variant del Covid ha causat una gran confusió, que ha provocat una correcció dels mercats que, d’altra banda, havien pujat amb força des del mes d’octubre.
En les últimes jornades, els dubtes sobre la recuperació econòmica i la possible imposició de noves restriccions per part dels governs s’han apoderat dels mercats. Ara mateix, és prompte per a dissipar les incerteses, passaran uns dies fins que coneguem la virulència i, sobretot, l’efectivitat de les vacunes. Encara que les informacions sobre els casos detectats semblen confirmar que, en general, no mostra símptomes més greus que les variants anteriors.
Les empreses farmacèutiques parlen que tardarien 2 o 3 mesos a desenvolupar una vacuna mRNA eficaç, ja que aquestes són molt més fàcils de modificar que les vacunes convencionals. Per tant, amb la informació que tenim fins al moment i, tenint en compte el nivell elevat de vacunació del món desenvolupat i els avanços des del punt de vista sanitari, en el pitjor dels casos estaríem davant un retard d’uns mesos de la recuperació de les economies.
En tot cas, la situació actual, dista molt de la que es va viure l’any passat, per la qual cosa creiem que la correcció dels mercats seria passatgera.
Les dades macro als EUA mostren una recuperació econòmica sòlida que, juntament amb la reelecció de Powell al capdavant de la Fed, dissipen en certa manera la incertesa davant un canvi en la seua política monetària.
Encara que el vigor inicial de la recuperació econòmica ha perdut força, les taxes de creixement per als pròxims anys continuen sent atractives.
Què hem vist en els mercats de renda fixa?
Les pors a més restriccions han irromput en uns mercats que, afrontaven amb esperança un dels períodes de més consum de l’any. Les previsions de beneficis empresarials podrien veure’s alterades, especialment, en els sectors cíclics, com ara empreses turístiques i aerolínies. Els diners que han eixit d’aquests sectors, i de la borsa en general, s’han refugiat en el deute sobirà, en què s’han vist compres fortes en els diferents terminis, que han donat com a resultat un repunt dels preus dels bons i, per tant, una caiguda important de les seues rendibilitats.
Ahir coneixíem la dada d’inflació de la zona Euro, que se situava en el 4,9%, principalment per la pujada del cost de l’energia. A Alemanya arriba al 6% al novembre (no vist des del 1997) i a Espanya se situa en el 5,6% (el seu nivell més alt des de fa 29 anys). L’avanç de la inflació preocupa el BCE, ja que pot condicionar la seua política monetària expansiva per a impulsar la recuperació. Una política més restrictiva per part del BCE, a fi de controlar la inflació, podria suposar un llast per a la recuperació econòmica de la zona Euro, ja per si mateixa menys dinàmica que la dels EUA.
Quin ha sigut l’impacte en les borses?
Novembre no ha sigut un mes especialment negatiu per a les borses mundials. La primera quinzena va tindre una evolució molt positiva que s’ha vist eclipsada per l’aparició de la variant Òmicron. La notícia d’una variant més resistent a les vacunes està darrere de les caigudes generalitzades de finals de novembre, ja que el mercat ha descomptat un possible empitjorament de l’escenari macro, per la preocupació davant de més restriccions. Si bé, com déiem, el mes en el còmput global no ha sigut especialment negatiu.
A punt d’acabar la campanya de publicació de resultats empresarials, el creixement en els beneficis ha sigut sòlid, no obstant això, les guies de les companyies han sigut mixtes, alertant de la incertesa que està provocant els colls de botella per l’escassetat de matèries primeres en determinades indústries, a més d’una inflació que pot erosionar els marges empresarials en les empreses que no puguen traslladar les pujades de preus als seus clients.
Per als pròxims mesos és previsible que el comportament de les borses estiga molt influït tant per l’evolució de la pandèmia com per la velocitat de la retirada dels estímuls monetaris dels bancs centrals que, en el cas dels EUA, podria accelerar-se per contindre la inflació, mentre que a Europa, amb una recuperació econòmica més feble, no queda clar que s’accelere.
Des de la nostra perspectiva, el mercat de renda variable mundial pot continuar funcionant bé, amb algunes retallades dins de la tendència alcista, però suportat per la bona evolució dels resultats de les empreses i una política monetària laxa, especialment en la zona Euro.
Escrito el dj., 09/12/2021 - 00:00
Compartir este post
Artículos relacionados

La teua privacitat biomètrica: garantida en l’àmbit financer
La tecnologia biomètrica s’empra amb l’objectiu de resguardar la identitat dels clients i evitar qualsevol intent d’usurpació d’identitat o frau.
El sector financer ha vist un augment en l’ús de dades biomètriques com a mesura de protecció d’identitat i prevenció de dades. Característiques úniques com les empremtes dactilars, el reconeixement facial o la veu s’utilitzen per a identificar i autenticar a cada individu de manera segura. Per aquesta raó, les entitats financeres han implementat aquest tipus de tecnologia amb la finalitat de salvaguardar les dades dels seus clients i previndre casos de suplantació d’identitat i frau.

Descobreix la manera protegir les teues targetes bancàries del carding.
El carding és una activitat delictiva en ascens que implica l’adquisició i l’ús il·lícit de targetes bancàries.
La preocupació pel frau amb targetes bancàries, particularment el carding, va en augment en l’entorn digital. Per a protegir-se d’aquesta amenaça, és essencial seguir directrius de seguretat i utilitzar les mesures aconsellades per Caixa Popular. Juntament amb això, també és important estar al dia de les últimes tendències en carding i les estratègies de prevenció mitjançant recursos en línia de confiança.

Què significa i quina és la funció del SEPA?
El SEPA simplifica les operacions i les transferències internacionals en euros, eliminant obstacles i disminuint les despeses tant per als usuaris com per a les institucions financeres.
La sigla SEPA significa Àrea Única de Pagaments en Euros en valencià i fa referència a una iniciativa impulsada per les autoritats i les institucions financeres de la Unió Europea. El seu propòsit principal és unificar i simplificar els pagaments en euros als països membres de la zona euro, així com en alguns països no pertanyents a la UE que han optat per adoptar aquest estàndard.