3 des. 2021
Hui volem parlar-vos del falsejament d’identitat o spoofing, una estafa en què el delinqüent suplanta la identitat d’una empresa o persona per robar informació privada de la víctima. La gran diferència amb la pesca o phishing és que el falsejament d’identitat pot causar danys en els equips informàtics i dispositius mòbils, a més de robar la informació privada de l’usuari.
Els delinqüents fa anys que van trobar en Internet un camí alternatiu per a tractar d’efectuar els seus robatoris. Aquest tipus de ciberdelictes han experimentat un increment des que es va iniciar la pandèmia de la COVID-19. Per això és molt important que tots estiguem informats sobre les tècniques que utilitzen per tractar de detectar els seus atacs i poder evitar-los i denunciar-los.
Els ciberdelinqüents treballen per millorar i sofisticar els seus mètodes de robatori de dades, i en el cas del falsejament d’identitat tracten d’aconseguir que una persona done uns diners al delinqüent o robar les claus necessàries perquè el delinqüent mateix faça la transacció econòmica. Ara veurem dos dels tipus de falsejament d’identitat que podries rebre actualment:
- Falsejament d’identitat a través de pàgines web
El delinqüent es fa passar per una pàgina web existent i de confiança. A més, es fan grans esforços de disseny perquè la imatge del web semble la mateixa que l’original, i hi ha vegades en què és realment difícil diferenciar la pàgina suplantada de la real.
L’objectiu del ciberdelinqüent en aquest cas és tractar d’obtindre les dades privades de la víctima, com el nom complet, DNI, contrasenyes, números de targetes… amb la intenció d’utilitzar-les en contra seua.
- Falsejament de correu electrònic
La font del ciberdelicte, en aquest cas, és el correu electrònic. Com en tot cas de pesca, el delinqüent tracta de suplantar la identitat d’una empresa de confiança, com podria ser la teua entitat financera, per enviar un correu en què se sol·licita a la possible víctima les seues dades i claus privades. Els missatges en aquesta mena de correus solen ser alarmistes i busquen provocar una reacció immediata en la víctima, perquè acabe el procés del delinqüent sense pensar-hi massa.
En el cas del falsejament d’identitat, a més de buscar informació, la cosa més habitual és que el correu electrònic porte implícit un programari maliciós que infecta tant ordenadors com dispositius mòbils.
Algunes recomanacions per a evitar ser víctima d’un ciberdelicte són:
- No òbrigues correus electrònics de desconeguts i, en cas de fer-ho, desconfia del seu propòsit, no descarregues fitxers adjunts i no cliques sobre enllaços inclosos.
- Si reps un correu electrònic de Caixa Popular, o d’una altra entitat financera, recorda que mai et sol·licitarem informació confidencial. Desconfia d’aquests correus electrònics que et demanen confirmar o completar les teues claus secretes, el número de la teua targeta…
- Empra una signatura digital o xifratge de correus. A més, a l’hora de llegir el correu pots comprovar que no inclou faltes d’ortografia o expressions mal formades. Davant qualsevol dubte, abans d’obrir el correu o respondre-hi, busca el nom de l’empresa que està contactant-te en Internet i comprova que existeix, quina n’és l’URL, quines són les seues dades de contacte i si coincideix amb l’emissor del correu electrònic sospitós.
- Mantín els equips informàtics i els dispositius mòbils actualitzats, així com els antivirus activats.
- Utilitza contrasenyes segures i no les digues a ningú.
- Quan hages de pujar informació al núvol, fes-ho amb sistemes de xifratge sempre.
- Revisa sempre l’URL de pàgines en què es tracten les teues dades o claus privades: desconfia de les URL que s’hi assemblen, però que no són les originals. A més, opera només en webs amb certificats de seguretat habilitats, és a dir, l’URL dels quals comença per https i apareix la icona d’un cadenat.
En Caixa Popular treballem per garantir la seguretat dels nostres clients
Els clients de Caixa Popular compten amb mesures que tracten de garantir la confidencialitat de totes les seues comunicacions amb la seua entitat financera, i protegeixen les seues dades en les transaccions que fan a través de Ruralvía, el nostre servei de banca digital.
- Cada client de Caixa Popular té claus d’accés personals i privades, a més de disposar d’una clau de signatura que utilitzarà per a confirmar les seues operacions amb la màxima garantia de seguretat.
- En Caixa Popular treballem amb el sistema més potent de protecció de dades d’un lloc web i està avalat per un certificat emés per Verisign. Gràcies a això, qualsevol informació del client viatja de manera xifrada utilitzant SSL a 128 bits.
- A més, els clients de Caixa Popular disposen de les mesures de verificació d’identitat específiques de la normativa europea PSD2. Gràcies a això, el client haurà d’aportar una informació extra abans de confirmar algunes operacions, revisar els moviments dels seus comptes d’un període ampli, i fins i tot per a accedir al seu compte en Ruralvía quan hagen passat 90 dies des que va confirmar la seua identitat. Aquesta informació serà un codi que rebrà el client en el seu dispositiu mòbil, quan siga requerida la doble autenticació, un mecanisme per a confirmar la identitat del client abans d’executar l’operació.
Escrito el dv., 03/12/2021 - 14:02
Compartir este post
Artículos relacionados

La teua privacitat biomètrica: garantida en l’àmbit financer
La tecnologia biomètrica s’empra amb l’objectiu de resguardar la identitat dels clients i evitar qualsevol intent d’usurpació d’identitat o frau.
El sector financer ha vist un augment en l’ús de dades biomètriques com a mesura de protecció d’identitat i prevenció de dades. Característiques úniques com les empremtes dactilars, el reconeixement facial o la veu s’utilitzen per a identificar i autenticar a cada individu de manera segura. Per aquesta raó, les entitats financeres han implementat aquest tipus de tecnologia amb la finalitat de salvaguardar les dades dels seus clients i previndre casos de suplantació d’identitat i frau.

Descobreix la manera protegir les teues targetes bancàries del carding.
El carding és una activitat delictiva en ascens que implica l’adquisició i l’ús il·lícit de targetes bancàries.
La preocupació pel frau amb targetes bancàries, particularment el carding, va en augment en l’entorn digital. Per a protegir-se d’aquesta amenaça, és essencial seguir directrius de seguretat i utilitzar les mesures aconsellades per Caixa Popular. Juntament amb això, també és important estar al dia de les últimes tendències en carding i les estratègies de prevenció mitjançant recursos en línia de confiança.

Què significa i quina és la funció del SEPA?
El SEPA simplifica les operacions i les transferències internacionals en euros, eliminant obstacles i disminuint les despeses tant per als usuaris com per a les institucions financeres.
La sigla SEPA significa Àrea Única de Pagaments en Euros en valencià i fa referència a una iniciativa impulsada per les autoritats i les institucions financeres de la Unió Europea. El seu propòsit principal és unificar i simplificar els pagaments en euros als països membres de la zona euro, així com en alguns països no pertanyents a la UE que han optat per adoptar aquest estàndard.