Entrevista associació de veïns i veïnes de Campanar

28 jun 2021

L’Associació de Veïns i Veïnes de Campanar està activa des dels anys setanta, tot i que ha tingut moments de gran dificultat. Part d’aquestes dificultats venen per la seua implicació més enllà de les reivindicacions pròpies que acostuma a tenir una associació de veïns, fent una forta defensa de l’horta. Preocupats pel manteniment de l’horta, han mantingut un treball constant amb els llauradors per conservar el patrimoni agrari, cultural i arquitectònic del territori.

Pep Benlloch és el president de l’Associació de Veïns i Veïnes de Campanar. “Elaboració d’una proposta alternativa participativa per als terrenys de l’antiga Horta del Pouet i l’alqueria del Rei” és un dels 11 projectes subvencionats amb les Ajudes a Projectes Interassociatius que atorguen Caixa Popular, Grupo Ugarte Automoción i la Fundació Horta Sud i que enguany arriben a la 27a edició. El projecte el duran a terme conjuntament amb l’AMPA del col·legi Giner de los Ríos, la Fundació Assut i Cantarranes.

 

En què consisteix el projecte interassociatiu que dureu a terme?

El projecte que duren a terme consisteix en l’elaboració d’una proposta per a rehabilitar i reaprofitar els terrenys de l’antiga Horta del Pouet i l’alqueria del Rei. Per fer-ho, durem a terme un procés participatiu real que integre el màxim de persones i col·lectius del territori. Volem ajudar la gent a comprendre la història de l’espai en què vivim, l’interés que té la preservació de l’horta i la necessitat de crear espais sostenibles i saludables per a tota la ciutadania.

Quines idees teniu presents per a la rehabilitació?

Les línies generals són que hi haja un espai per als xiquets i xiquetes, possiblement amb un parc d’aventura fet de fusta i que tinga cura de l’entorn. També un espai de conreu i desenvolupament de llavors autòctones i de prova per veure com funcionen i anar perfeccionant-les i implementant-les progressivament. A més, que s’aprofite l’Alqueria per a fer-hi una exposició permanent explicativa de què era el Pouet i les alqueries a través d’imatges i altres materials que permeteren mantindre’n viva la memòria i que siga un espai on poder reunir els llauradors de tant en tant, que facen tallers per a xics i xiques sobre l’horta, l’estat del regadiu, les llavors...

Quines accions seran les que es duran a terme amb l’ajuda dels interassociatius?

Primerament, un projecte de participació ciutadana amb veïnes i veïns de l’entorn, en què opinen sobre què hi volen fer. Es crearà un grup motor que coordinarà el projecte i, posteriorment, es farà el projecte de participació. Finalment, es plasmaran totes aquestes idees en un projecte que dirà exactament què opinen els veïns i veïnes que s’ha de fer i com.

Com es durà a terme aquest procés participatiu?

A través de grups de discussió. La Dula està dins la plataforma i seran els encarregats de gestionar el procés de participació, que està previst que siga presencial i que es faça al Centre Municipal de Joventut, però caldrà veure com evoluciona la situació sanitària...

“Volem plantejar una alternativa sostenible i ecològica per a l’espai de transició entre la ciutat i l’horta” - Pep Benlloch

Quin paper tindrà cada associació en aquest projecte interassociatiu?
Principalment, l’organització del projecte la durem a terme entre la Fundació Assut, Cantarranes i l’Associació de Veïns i Veïnes de Campanar. D’altra banda, l’AMPA del col·legi Giner de los Ríos s’encarregarà de fer la difusió en els àmbits dels col·legis públics del territori i els instituts.

Mitjançant la participació ciutadana, el projecte posarà l’ecologia i el respecte al medi ambient al centre, amb l’objectiu de reformular espais inutilitzats per a l’aprofitament per part de la ciutadania.

Més enllà de la participació, creieu que el projecte servirà per a conscienciar la població sobre la importància de la sostenibilitat i la cura del medi ambient?

Aquest és un dels objectius, perquè per a nosaltres és molt important que la gent prenga consciència sobre què és l’horta, la seua importància i la seua vinculació com a nexe d’unió amb la ciutat. La transició de la ciutat a l’horta ha de ser respectuosa i pensem que aquest projecte ajudarà molt a repensar el model de ciutat i que la gent puga reflexionar sobre la importància que aquests espais, que estan degradats, siguen espais sostenibles i saludables.

Aquest és un fragment de l’article publicat en “Solidaris”; pots llegir-lo complet en: https://www.levante-emv.com/solidarios/

Escrito el dl., 28/06/2021 - 13:55

Compartir este post

Artículos relacionados

La teua privacitat biomètrica: garantida en l’àmbit financer

La teua privacitat biomètrica: garantida en l’àmbit financer

La tecnologia biomètrica s’empra amb l’objectiu de resguardar la identitat dels clients i evitar qualsevol intent d’usurpació d’identitat o frau. 
El sector financer ha vist un augment en l’ús de dades biomètriques com a mesura de protecció d’identitat i prevenció de dades. Característiques úniques com les empremtes dactilars, el reconeixement facial o la veu s’utilitzen per a identificar i autenticar a cada individu de manera segura. Per aquesta raó, les entitats financeres han implementat aquest tipus de tecnologia amb la finalitat de salvaguardar les dades dels seus clients i previndre casos de suplantació d’identitat i frau. 
 

Descobreix la manera protegir les teues targetes bancàries del carding.

Descobreix la manera protegir les teues targetes bancàries del carding.

El carding és una activitat delictiva en ascens que implica l’adquisició i l’ús il·lícit de targetes bancàries. 


La preocupació pel frau amb targetes bancàries, particularment el carding, va en augment en l’entorn digital. Per a protegir-se d’aquesta amenaça, és essencial seguir directrius de seguretat i utilitzar les mesures aconsellades per Caixa Popular. Juntament amb això, també és important estar al dia de les últimes tendències en carding i les estratègies de prevenció mitjançant recursos en línia de confiança. 
 

Què significa i quina és la funció del SEPA?

Què significa i quina és la funció del SEPA?

El SEPA simplifica les operacions i les transferències internacionals en euros, eliminant obstacles i disminuint les despeses tant per als usuaris com per a les institucions financeres. 


La sigla SEPA significa Àrea Única de Pagaments en Euros en valencià i fa referència a una iniciativa impulsada per les autoritats i les institucions financeres de la Unió Europea. El seu propòsit principal és unificar i simplificar els pagaments en euros als països membres de la zona euro, així com en alguns països no pertanyents a la UE que han optat per adoptar aquest estàndard.