7 des. 2021
Estem cada vegada més prop de Nadal, una època marcada per la felicitat, la il·lusió de veure els nostres éssers estimats… i la multitud de boles que circulen per les xarxes. En aquest mes de desembre és més important que mai entendre com podem defensar-nos dels missatges sospitosos que ens demanen informació com a part de les estafes.
Delictes com la pesca (phishing), el falsejament d’identitat (spoofing) i la pesca per SMS (smishing) amenacen el nostre dia a dia en les xarxes, suplantant la identitat de les empreses perquè els facilitem les nostres dades de la manera més fàcil possible. L’única manera de tindre la nostra informació fora de perill és previndre i desconfiar de la font si no és oficial.
Aquests consells t’ajudaran a evitar els ciberdelictes, especialment si has de fer les teues compres de Nadal i vols tindre un extra de seguretat. T’animes a posar-los en pràctica?
Aquest Nadal, navega amb seguretat sense preocupar-te per les estafes
L’Estudi sobre la cibercriminalitat a Espanya del 2019, que ha donat a conéixer el Ministeri de l’Interior, demostra que els ciberdelictes van ascendir un 35,8% més que el 2018, cosa que va suposar el doble que el 2017. Cada vegada es cometen més estafes, però és arran de la situació de la pandèmia que aquestes xifres han augmentat de manera exponencial. Aquestes són les mesures que pots dur a terme per defensar-te’n:
En primer lloc, has de buscar informació sobre els ciberdelictes més comuns. Ja t’hem parlat de la pesca, però la pesca per SMS fa el mateix a través d’una forma de comunicació hui dia minoritària i més perillosa com és l’SMS. El falsejament d’identitat, d’altra banda, aprofita les errades en el programari dels teus dispositius per a instal·lar-hi virus corruptes que els inutilitzen.
Un altre punt important que cal tindre en compte és que has d’evitar les boles coste el que coste. El 2019, una bola amb Correus com a protagonista demanava a la gent que pagara un càrrec en concepte d’enviament postal a una adreça desconeguda. Comprova sempre que aquest tipus de comunicacions vinguen de fonts oficials abans de fer res.
Sols col·laborar amb ONG? En aquest cas, ves amb compte. Una altra bola molt comuna és que Greenpeace o Metges sense Fronteres t’envien un missatge sense data d’emissió o amb dades errònies perquè piques. El primer que has de fer és comprovar que aquesta comunicació ve d’una pàgina oficial abans de continuar amb l’operació.
Las apps de fabricant desconegut no són només una font de virus, sinó que també són ideals per a amagar altres ciberdelictes. Vigila sempre que les apps tinguen valoracions i que el seu desenvolupador tinga una empresa o noms coneguts darrere, a més que la descàrrega es produïsca des de fonts oficials.
Molt de compte amb les targetes regal! Sempre que pugues, evita les targetes regal o els cupons regal sense fonts i fia’t d’alternatives com les que et proposa Caixa Popular, amb una targeta regal segura que et permet controlar la despesa per aconseguir tots els teus objectius d’estalvi.
Tingues en compte que, en les compres en línia, cal tindre el doble de protecció. No serveix de res anar amb cura, per exemple, si sempre utilitzes la mateixa contrasenya per a tots els nostres comptes. Els millors consells consisteixen a buscar mètodes de pagament òptims en el comerç, llegir les valoracions en webs de confiança o moure’t per pàgines segures (https) a través de wifis privades que respecten el teu dret a la privacitat.
La prevenció ciutadana ens ajuda a lluitar contra els ciberdelictes en l’època de Nadal. Ara que reunir-se serà una tasca més difícil, ens servirem de tots els nostres dispositius mòbils sovint per felicitar-nos aquestes dates.
Això significa que hem de desenvolupar una sèrie d’hàbits importants, com descarregar fitxers només després de comprovar-los al detall, utilitzar contrasenyes difícils d’esbrinar amb diferents caràcters especials o instal·lar un antivirus que mantinguem actualitzat constantment. Si segueixes aquestes recomanacions, gaudiràs d’una navegació segura en tot moment.
Escrito el dt., 07/12/2021 - 11:40
Compartir este post
Artículos relacionados

La teua privacitat biomètrica: garantida en l’àmbit financer
La tecnologia biomètrica s’empra amb l’objectiu de resguardar la identitat dels clients i evitar qualsevol intent d’usurpació d’identitat o frau.
El sector financer ha vist un augment en l’ús de dades biomètriques com a mesura de protecció d’identitat i prevenció de dades. Característiques úniques com les empremtes dactilars, el reconeixement facial o la veu s’utilitzen per a identificar i autenticar a cada individu de manera segura. Per aquesta raó, les entitats financeres han implementat aquest tipus de tecnologia amb la finalitat de salvaguardar les dades dels seus clients i previndre casos de suplantació d’identitat i frau.

Descobreix la manera protegir les teues targetes bancàries del carding.
El carding és una activitat delictiva en ascens que implica l’adquisició i l’ús il·lícit de targetes bancàries.
La preocupació pel frau amb targetes bancàries, particularment el carding, va en augment en l’entorn digital. Per a protegir-se d’aquesta amenaça, és essencial seguir directrius de seguretat i utilitzar les mesures aconsellades per Caixa Popular. Juntament amb això, també és important estar al dia de les últimes tendències en carding i les estratègies de prevenció mitjançant recursos en línia de confiança.

Què significa i quina és la funció del SEPA?
El SEPA simplifica les operacions i les transferències internacionals en euros, eliminant obstacles i disminuint les despeses tant per als usuaris com per a les institucions financeres.
La sigla SEPA significa Àrea Única de Pagaments en Euros en valencià i fa referència a una iniciativa impulsada per les autoritats i les institucions financeres de la Unió Europea. El seu propòsit principal és unificar i simplificar els pagaments en euros als països membres de la zona euro, així com en alguns països no pertanyents a la UE que han optat per adoptar aquest estàndard.