31 març 2023
El blockchain, també conegut com a ‘cadena de blocs’, és una de les tecnologies innovadores més recents. Igual que ho va fer Internet en el seu moment, aquesta tecnologia està transformant la forma com interactuem en el món digital, especialment en l’àmbit financer. Probablement, has sentit parlar d’aquest concepte més d’una vegada, però si encara no tens clar el seu significat i la seua funció, a continuació, t’ho expliquem amb detall.
Què és la tecnologia ‘blockchain’?
En termes generals, la tecnologia blockchain, és una base de dades descentralitzada que va actualitzant-se en temps real mitjançant una xarxa de nodes interconnectats. La seua característica distintiva és la capacitat per a emmagatzemar i compartir informació de manera segura i transparent. A causa de la seua versatilitat, l’ús del blockchain s’ha vinculat principalment amb el maneig de grans quantitats de dades. Així mateix, aquesta tecnologia ha transformat la manera com es fan les transaccions. En aquest sentit, l’estructura de blocs interconnectats que reflecteix el blockchain assegura la immutabilitat de la informació emmagatzemada, ja que qualsevol alteració en un bloc podria afectar tota la cadena. De fet, el blockchain utilitza tècniques de criptografia per a garantir la privacitat i la seguretat de la informació. Generalment, l’ús més habitual del blockchain és en criptomonedes, com el Bitcoin, utilitzat per a registrar qualsevol tipus de transacció de la moneda. No obstant això, aquesta tecnologia està implementant-se en altres àrees, com ara la gestió d’identitat digital, la traçabilitat de productes en la cadena de subministrament i la votació electrònica.
Quina és la funció del ‘blockchain’ o ‘cadena de blocs’?
El més destacat del blockchain és la seua naturalesa descentralitzada. És a dir, aquest tipus de tecnologia no està sota el control d’una autoritat central, sinó que és gestionat per la xarxa de nodes que el conformen. Aquesta característica proporciona una gran seguretat i resistència als atacs i els fraus, ja que cada node conté una versió completa i actualitzada del blockchain. Això fa que siga virtualment impossible obtindre les dades que hi ha emmagatzemades.
Quins tipus de ‘blockchain’ hi ha en l’actualitat?
Hi ha diferents modalitats de blockchain, cadascuna presenta característiques pròpies que s’ajusten a les diverses necessitats. Bàsicament, es poden identificar quatre tipus:
● Blockchain híbrida: la premissa d’aquest tipus de sistema és fusionar la descentralització de les blockchains públiques amb la seguretat i l’eficiència de les blockchains privades.
● Blockchain federada: implica que diferents organitzacions s’unisquen per establir una xarxa blockchain compartida. Cadascuna de les organitzacions posseeix la seua pròpia instància de blockchain privada, que és gestionada i controlada de manera centralitzada per ells mateixos. No obstant això, aquestes instàncies privades del blockchain s’interconnecten a través d’un protocol de consens, cosa que afavoreix la comunicació i les transaccions entre si.
● Blockchain pública: en aquest cas, la informació emmagatzemada en la blockchain és transparent i d’accés públic. Això vol dir que tots els usuaris poden observar qualsevol tipus de transacció registrada en la cadena de blocs.
● Blockchain privada: tant la gestió com el control de la xarxa recau en mans d’una entitat centralitzada. Generalment, es tracta d’una empresa o un govern, que té l’autoritat suficient per a decidir qui es pot integrar en la xarxa i com s’utilitzaran les dades que s’emmagatzemen en aquest sistema. Malgrat que les cadenes de bloc privades presenten diferències de les públiques pel que fa a la transparència, tenen avantatges com, per exemple, tindre més presència en el control de les dades.
Es pot dir que aquesta tecnologia és segura?
El blockchain és una innovació que ha arribat per quedar-se, però és important preguntar-se si és realment segur operar-hi. A pesar que els blockchains poden ser vulnerables a determinats atacs, amb els protocols de seguretat adequats i un manteniment continu de la xarxa, aquesta tecnologia és definitivament eficaç i segura. Això es deu a les qualitats que té per a protegir la privacitat i la integritat de les dades emmagatzemades. Com s’aplica el ‘blockchain’ en el sector econòmic? El sistema blockchain ha adquirit un paper destacat en el món de les finances. A què es deu aquest reconeixement? Aquesta tecnologia innovadora compta amb el gran avantatge de tindre un sistema de registres sense la necessitat de la intervenció de tercers. Així mateix, és en l’àmbit econòmic on està la major part del mercat global del blockchain, un fet que aclareix el ràpid canvi digital que està tenint. Aquest avanç ha aconseguit millorar l’experiència del client i augmentar la seguretat de les operacions de manera significativa.
En Caixa Popular fomentem la innovació i apostem per la tecnologia d’avantguarda
En Caixa Popular tenim en compte la ràpida transformació digital que vivim en aquests últims anys. El nostre objectiu és integrar la tecnologia d’avantguarda en els nostres servicis financers per oferir una experiència millor a l’usuari. N’és un exemple clar l’aplicació Ruralvía, el servici financer digital que ofereix una experiència senzilla i segura a tots els clients. A través d’aquesta plataforma es pot consultar i operar amb els comptes quan i on vulgues. A més, compta amb l’eina “Les meues finances”, amb què qualsevol client pot visualitzar la seua capacitat financera, els seus ingressos i les seues despeses categoritzts en un calendari, cosa que els ajuda a trobar fórmules d’estalvi de manera senzilla. Si estàs interessat/da a començar a usar l’app Ruralvía, has de saber que pots descarregar-la en Apple Store i Google play. Obtín-la i descobreix tots els seus beneficis!
Escrito el dv., 31/03/2023 - 13:15
Compartir este post
Artículos relacionados

Si el teu banc et demana una clau o un codi, no te’n fies!
Estigues atent a possibles atacs cibernètics amb la finalitat de previndre paranys, com el robatori d’identitat i les telefonades fraudulentes.
En un entorn digital cada vegada més interconnectat, els delinqüents cibernètics estan constantment a la cerca d’oportunitats per a aprofitar la ingenuïtat o la falta d’atenció d’usuaris desprevinguts. En aquesta era en què la tecnologia té un paper essencial en la nostra rutina, és de summa importància mantindre’ns alerta i ben informats per a evitar caure en els paranys ordits per aquests criminals digitals. Aprén a protegir-te en aquest entorn i no et deixes enganyar!

Maneres de restablir la teua estabilitat financera després de les vacances
Recupera la teua estabilitat econòmica després de les vacances i fes-ho amb cap! Redueix despeses importants, elimina les despeses menudes innecessàries i organitza els teus pagaments de manera planificada. Ajusta els teus hàbits financers, igual que ajustes el teu patró de somni.

Consells per a sortejar els reptes financers de setembre
El mes de setembre posa a prova l’estabilitat econòmica. No obstant això, a través de la planificació de pressupostos minuciosos, la reutilització de recursos i l’adopció de pràctiques d’estalvi, és possible enfrontar amb èxit els reptes financers d’aquest període.
Dins del cicle anual de despeses, setembre es destaca com un mes que planteja reptes a la planificació financera de nombroses famílies. Amb la tornada a l’escola i la recuperació de les rutines després de les vacances d’estiu, els costos poden augmentar de manera significativa. Per tant, per a afrontar aquest escenari, resulta fonamental comptar amb estratègies i recomanacions que possibiliten superar reeixidament les dificultats financeres de setembre. T’agradaria descobrir les estratègies per a gestionar les teues despeses sense comprometre la teua solidesa econòmica? Si és així, continua llegint aquest apunt.