14 jun 2023
Cada vegada més organitzacions inclouen protocols com el model Zero Trust i el marc normatiu de la Unió Europea (UE) conegut com a DORA (Digital Operational Resilience Act), que s’enfoca en la resiliència digital. Per això, al llarg d’aquest apunt, et proporcionem una explicació detallada sobre aquest tema perquè pugues comprendre en profunditat en què consisteix aquesta iniciativa.
Descobreix la resiliència digital: què és i per què és tan important?
La resiliència digital es defineix com l’habilitat d’una organització de mantindre la seguretat, la continuïtat dels servicis i la protecció de les dades enmig de desafiaments digitals. La protecció de dades és un component important de la resiliència digital, ja que les organitzacions han d’assegurar la seguretat i la privacitat de la informació que emmagatzemen. Així mateix, la continuïtat del negoci exerceix un paper crucial, atés que qualsevol interrupció en els servicis digitals podria implicar conseqüències adverses en termes de productivitat i rendibilitat per a l’organització. Convé emfatitzar que una resposta eficient enfront de possibles atacs cibernètics resulta essencial per a conservar la resiliència digital d’una empresa. Això comporta la implementació d’un pla de contingència i la disponibilitat d’un equip de resposta a incidents preparats degudament davant qualsevol imprevist d’emergència.
Seguretat digital: un desafiament clau per a les entitats empresarials
En l’actualitat, la seguretat en l’àmbit digital és d’importància vital per a les organitzacions empresarials. En aquest sentit, el Reglament de Resiliència Operativa Digital (DORA) representa una mesura significativa implementada per la Unió Europea (UE) per a enfortir la seguretat en l’entorn digital. Aquesta normativa té com a propòsit principal assegurar la resiliència operativa digital tant en entitats financeres com en infraestructures crítiques. Malgrat els avanços en seguretat de la informació i ciberseguretat, les empreses continuen afrontant una varietat de riscos i desafiaments. Per tant, és vital que estiguen alerta i prenguen mesures proactives per a reduir les possibles amenaces que es desenvolupen en l’entorn digital. Per exemple, ciberatacs, robatoris de dades i fraus digitals. Així mateix, és imprescindible implementar sistemes de detecció i resposta per a actuar ràpidament davant futurs incidents de ciberseguretat i poder resoldre així qualsevol incident que puga sorgir. A causa d’aquests factors, és important invertir en eines digitals i capacitar l’equip de resposta a incidents de ciberseguretat. Encara que aquestes inversions poden ser costoses, hi ha opcions de finançament disponibles, com l’ajuda pública del Kit Digital i els fons Next Generation de la Unió Europea . D’aquesta manera, les empreses poden assegurar la seua resiliència digital i ciberseguretat sense alterar la seua rendibilitat financera.
El marc legal de la UE per a la protecció digital
El propòsit principal de DORA és potenciar la seguretat en l’entorn digital de les entitats empresarials. Aquest marc normatiu fixa una sèrie de directrius i normes específiques que asseguren la protecció de dades i la capacitat de resposta davant possibles amenaces cibernètiques. La implementació d’aquest nou marc normatiu demostra la preocupació creixent de la Unió Europea per la seguretat digital, sobretot en un entorn en què les tecnologies digitals tenen un paper cada vegada més rellevant. Amb la normativa DORA, s’espera que les empreses puguen tindre més control sobre les seues operacions digitals i siguen capaces de respondre de manera àgil i efectiva als possibles riscos de ciberseguretat. DORA estableix requisits integrals que abasten diverses àrees per garantir la seguretat cibernètica. Aquests requisits inclouen la creació de polítiques i procediments de seguretat, la realització de proves d’estrés i l’adopció de mesures de mitigació i contingència. De fet, es requereix que les empreses informen immediatament les autoritats competents de qualsevol incident de seguretat cibernètica que s’esdevinga.
Aspectes essencials de DORA i la seua connexió amb la resiliència digital
Tal com hem comentat, l’objectiu principal de DORA és enfortir la capacitat d’adaptació digital d’empreses a tot Europa. Per fer-ho, és vital establir directrius i normes precises que permeten assegurar la salvaguarda de la informació i brindar una resposta efectiva davant eventuals amenaces cibernètiques. Amb el propòsit d’assolir aquests objectius, DORA s’enfoca en tres àrees: la gestió de riscos digitals, la protecció de dades i la continuïtat operativa. En primer lloc, la gestió de riscos digitals implica fixar directrius clares per identificar i abordar els riscos relacionats amb la tecnologia i la informació que les empreses manegen. En segon lloc, la protecció de dades se centra a garantir que les empreses adopten mesures de seguretat cibernètica apropiades, que complisquen el Reglament General de Protecció de Dades (GDPR) de la Unió Europea. Finalment, la continuïtat operativa es refereix a la capacitat de les empreses per a mantindre les seues operacions i servicis en línia davant la possibilitat d’incidents cibernètics.
En Caixa Popular, tenim un compromís clar amb la seguretat i la resiliència operativa
En Caixa Popular, la seguretat i la tranquil·litat dels nostres clients són pilars essencials. Ens dediquem a oferir un nivell alt de protecció en totes les transaccions i operacions que els usuaris facen a través de les nostres plataformes digitals. Atenent els desafiaments creixents de ciberseguretat a què com a entitat financera ens enfrontem, estem fermament compromesos a estar a l’avantguarda en l’adopció de mesures preventives i de protecció. Aquestes accions estan dissenyades per a garantir la integritat de les dades i la privacitat dels nostres clients, brindant-los una protecció sòlida contra possibles ciberatacs. Vols saber més informació sobre les nostres garanties de seguretat? Et convidem a visitar la nostra pàgina web per consultar tots els detalls.
Escrito el dc., 14/06/2023 - 13:41
Compartir este post
Artículos relacionados

La teua privacitat biomètrica: garantida en l’àmbit financer
La tecnologia biomètrica s’empra amb l’objectiu de resguardar la identitat dels clients i evitar qualsevol intent d’usurpació d’identitat o frau.
El sector financer ha vist un augment en l’ús de dades biomètriques com a mesura de protecció d’identitat i prevenció de dades. Característiques úniques com les empremtes dactilars, el reconeixement facial o la veu s’utilitzen per a identificar i autenticar a cada individu de manera segura. Per aquesta raó, les entitats financeres han implementat aquest tipus de tecnologia amb la finalitat de salvaguardar les dades dels seus clients i previndre casos de suplantació d’identitat i frau.

Descobreix la manera protegir les teues targetes bancàries del carding.
El carding és una activitat delictiva en ascens que implica l’adquisició i l’ús il·lícit de targetes bancàries.
La preocupació pel frau amb targetes bancàries, particularment el carding, va en augment en l’entorn digital. Per a protegir-se d’aquesta amenaça, és essencial seguir directrius de seguretat i utilitzar les mesures aconsellades per Caixa Popular. Juntament amb això, també és important estar al dia de les últimes tendències en carding i les estratègies de prevenció mitjançant recursos en línia de confiança.

Què significa i quina és la funció del SEPA?
El SEPA simplifica les operacions i les transferències internacionals en euros, eliminant obstacles i disminuint les despeses tant per als usuaris com per a les institucions financeres.
La sigla SEPA significa Àrea Única de Pagaments en Euros en valencià i fa referència a una iniciativa impulsada per les autoritats i les institucions financeres de la Unió Europea. El seu propòsit principal és unificar i simplificar els pagaments en euros als països membres de la zona euro, així com en alguns països no pertanyents a la UE que han optat per adoptar aquest estàndard.