Entorn digital

Què són les stablecoins i de quina manera funcionen?

31 maig 2023

En què consisteixen les stablecoins?

Amb stablecoins es fa referència a una classe de criptomonedes que es van crear per mantindre’n el cost, sense experimentar canvis, al contrari que la resta de les monedes digitals, caracteritzades per la seua volatilitat. Perquè això siga possible, les stablecoins tenen el resguard d’actius físics, a imatge de l’euro, per exemple. Aquestes criptomonedes busquen ser una opció a les monedes convencionals sostingudes pels governs. És cert que encara no gaudeixen de la mateixa fama ni popularitat; no obstant això, és innegable que el seu maneig és cada dia més gran. Això es deu al fet que les stablecoins tenen més seguretat per als usuaris, a més d’agilitat en les compres i en les vendes. De la mateixa manera, poden utilitzar-se en el mercat internacional o per a invertir a llarg termini en mercats poc volàtils. No obstant això, les stablecoins, igual que la resta de les divises digitals, tenen certs riscos associats, i cal tindre’ls sempre en compte abans de prendre la decisió d’invertir en qualsevol d’aquestes monedes. Per exemple, és possible que la divisa que funciona com a assegurança experimente una deflació, i tindrà conseqüències, llavors, en el cost de la criptomoneda. Així mateix, sempre cal tindre en compte que cada estat té les seues pròpies regulacions quant a la declaració de criptodivises, inclusivament respecte de les stablecoins.

Per què són essencials les stablecoins?

Les criptomonedes estables, com ja hem comentat, tenen la particularitat que el seu valor no experimenta grans canvis en períodes curts de temps, pel fet que el seu cost està protegit per una reserva d’un actiu físic. Això la fa una divisa més segura per a les persones que vulguen invertir sense córrer els riscos que normalment comporten les criptomonedes més tradicionals. Unit a això, les stablecoins són una opció més bona per als que volen fer operacions comercials amb monedes digitals.

Quins reptes presenten les criptomonedes estables?

Les stablecoins són cada vegada més emprades en l’entorn de les criptodivises pel fet que comporten més seguretat per als inversors. Malgrat això, aquestes divises també van lligades a uns certs reptes i riscos. Per exemple, un dels més destacables és la falta de regulació en no pocs estats, cosa que fa augmentar els dubtes en els usuaris i dificulta moltes vegades el seu ús. Unit a això, trobem que no és senzill que una moneda digital estable no canvie de valor, ja que el seu suport pot variar de cost i fer que el seu propi canvie. De la mateixa manera, si aquestes stablecoins s’emeten en grans quantitats, el seu valor pot veure’s afectat i augmentar la volatilitat. Un altre factor a tindre en compte és que la seguretat i transparència són essencials, tant per a l’emissió d’aquestes monedes com per al seu suport. Si aquests fallen, la confiança depositada en les stablecoins es veuria perjudicada.

Quins tipus de stablecoins hi ha?

Es poden trobar diferents tipus de criptomonedes estables, totes amb les seues particularitats:

• Stablecoins emparades per mercaderia o per una cistella de mercaderies. En aquest cas, el seu cost està protegit per productes tangibles, fet que els proporciona més estabilitat, que, per exemple, les que tenen les que es recolzen en una divisa fiat.

• Stablecoins emparades per una moneda fiat. És a dir, que compten amb la protecció d’una moneda fiduciària, de manera que no cal que s’opere dins dels límits dels sistemes financers tradicionals.

• Stablecoins emparades per una criptomoneda. En aquest cas, es manipulen altres divises digitals, a imatge del bitcoin o de l’ethereum per assegurar la seua pròpia cotització. Aquesta característica li proporciona més flexibilitat, ja que no està limitada de la mateixa manera que ho estan els dos tipus anteriors: ni per les mercaderies ni per monedes fiduciàries.

Stablecoins recolzades en matèries primeres

Aquestes stablecoins que estan assegurades per matèries primeres són un tipus de criptodivises que empren aquest tipus de béns, o commodities, com a assegurança. És a dir, el valor de la divisa es fonamenta en les matèries primeres que es tenen com a reserva i fan possible que es mantinga estable la seua cotització. Un dels beneficis dels commodities com a assegurança és que es tracta de béns materials que és possible taxar i el cost dels quals és menys eteri que en el cas d’altres criptomonedes, cosa que els proporciona més seguretat i estabilitat. A més, dins d’aquestes stablecoins hi ha dos models diferents: les que usen com a assegurança tan sols un bé tangible i les que n’utilitzen uns quants. De tota manera, tant en un cas com en l’altre, el suport es du a terme mitjançant actius financers amb protecció per productes tangibles, com, per exemple, contractes d’opcions. Les stablecoins són una opció segura i atractiva per a les persones que decideixen invertir, ja que ofereixen protecció contra la volatilitat del mercat i com a inversió en matèries primeres. No obstant això, s’ha de considerar que el seu valor depén directament de l’oferta i la demanda dels béns subjacents, cosa que pot afectar el seu cost.

criptomonedes estables recolzades en fiat

Les stablecoins recolzades en divises fiduciàries es basen en l’import d’una moneda oficial, com el dòlar, l’euro o el ien. El seu objectiu primordial és posar a l’abast dels usuaris una opció segura i estable per a mantindre els seus diners en criptomonedes amb un valor previsible en el mercat, evitant així els canvis de valor comuns en les criptodivises no estables. Les criptomonedes estables són posades en circulació per empreses que asseguren la seua cotització gràcies a monedes fiduciàries en reserva perquè el seu valor no fluctue. Sempre que s’emet una stablecoin recolzada en fiat, se certifica que hi ha una quantitat igual del capital fiduciari protegint el seu import, cosa que es tradueix en una transacció més segura. Els seus beneficis principals són, d’una banda, que es poden manejar d’una manera més eficaç, de manera que els inversors i els operadors són capaços de controlar la seua inversió sense córrer perills de fluctuacions sobtades de valor. De la mateixa manera, són usades com un instrument per a la compravenda en els mercats internacionals, per la qual cosa no és necessari el canvi de la divisa i el perill consegüent de canvis de vàlua que això comporta.

Criptodivises amb empara criptogràfica

Les stablecoins protegides criptogràficament fan ús de tecnologia blockchain per a garantir la seua quantia. Matemàticament segura, la seua estructura descentralitzada brinda confiança en l’estabilitat del seu preu. No requereixen dependre de béns físics per a conservar una cotització segura en el mercat, a diferència de les recolzades en matèries primeres. La seua creació es basa en l’emissió de tokens lligats a criptomonedes, i el seu cost és constant a causa d’un control constant de preus, oferta i demanda en els diferents mercats. Les emparades per criptomonedes ofereixen un avantatge clau: seguretat i transparència. Això es deu al fet que són completament verificables, ja que la seua cadena de blocs és pública i descentralitzada. Algunes de les stablecoins més populars són Tether, USD Coin, TrueUSD, Gemini Dollar i DAI.

Escrito el dc., 31/05/2023 - 11:27

Compartir este post

Artículos relacionados

Si el teu banc et demana una clau o un codi, no te’n fies!

Si el teu banc et demana una clau o un codi, no te’n fies!

Estigues atent a possibles atacs cibernètics amb la finalitat de previndre paranys, com el robatori d’identitat i les telefonades fraudulentes. 
En un entorn digital cada vegada més interconnectat, els delinqüents cibernètics estan constantment a la cerca d’oportunitats per a aprofitar la ingenuïtat o la falta d’atenció d’usuaris desprevinguts. En aquesta era en què la tecnologia té un paper essencial en la nostra rutina, és de summa importància mantindre’ns alerta i ben informats per a evitar caure en els paranys ordits per aquests criminals digitals. Aprén a protegir-te en aquest entorn i no et deixes enganyar!
 

Consells per a sortejar els reptes financers de setembre

Consells per a sortejar els reptes financers de setembre

El mes de setembre posa a prova l’estabilitat econòmica. No obstant això, a través de la planificació de pressupostos minuciosos, la reutilització de recursos i l’adopció de pràctiques d’estalvi, és possible enfrontar amb èxit els reptes financers d’aquest període. 
Dins del cicle anual de despeses, setembre es destaca com un mes que planteja reptes a la planificació financera de nombroses famílies. Amb la tornada a l’escola i la recuperació de les rutines després de les vacances d’estiu, els costos poden augmentar de manera significativa. Per tant, per a afrontar aquest escenari, resulta fonamental comptar amb estratègies i recomanacions que possibiliten superar reeixidament les dificultats financeres de setembre. T’agradaria descobrir les estratègies per a gestionar les teues despeses sense comprometre la teua solidesa econòmica? Si és així, continua llegint aquest apunt.