Els reptes que ens esperen el 2021

7 des. 2021

Estem a punt d’acomiadar un any que difícilment podrem oblidar. El 2020 hem hagut d’afrontar el repte de fer front a una crisi sanitària global marcada per un virus, el COVID-19, que ha aconseguit parar a escala mundial l’activitat i transformar els nostres hàbits de vida, portant una de les pitjors crisis econòmiques en dècades.

L’actual crisi sanitària ha sorgit de manera abrupta i ha impactat tots els mercats, i ha provocat que el mes de març fora un dels pitjors que es recorden en caigudes dels índexs borsaris. La recuperació gradual de la normalitat a partir del mes de juny ha permés també la recuperació dels mercats. Especialment el mes de novembre serà inoblidable per la vertiginosa pujada en les borses i apunta a un 2021 apassionant.

Entre l’optimisme i la cautela

Ara que acaba l’any és important posar en valor que les principals incerteses que ens han acompanyat el 2020: l’aparició de vacunes eficaces contra el virus, la reactivació de les economies, el nou govern americà i el Brexit estan a poc a poc buidant-se.

Els laboratoris farmacèutics han treballat contra rellotge i sembla que veiem la llum al final del túnel. Les vacunes de Pfizer i BioNTech i Moderna han començat a administrar-se als EUA, i a Europa.

Estem davant l’inici de la fi d’aquesta pandèmia. Mentrestant, continuen les mesures restrictives per a frenar l’expansió del virus que segueix sense control i ens enfrontem a l’aparició al Regne Unit d’una soca nova, aparentment, més contagiosa i l’abast de la qual en l’efectivitat de les vacunes està sent investigada.

Estem davant una nova etapa i el 2021 serà l’any en què hàgem de posar tota la nostra obstinació a superar els reptes que ens ha marcat l’any que acaba.

El principal n’és, sens dubte, restablir la salut i el retorn al funcionament normal de les economies, fet que propiciaria un augment del PIB i, cosa que és més important, donaria viabilitat a les empreses i possibilitat de millora dels seus beneficis, que es traduiria en un bon presagi per als mercats financers. En tot cas, les incerteses i la volatilitat que han acompanyat el mercat aquest any històric es reduiran considerablement a mesura que la nova normalitat vaja prenent forma.

Estem vivint una autèntica revolució tecnològica i social amb una profunda transformació digital i un canvi d’hàbits de la societat que han impulsat tendències que ja existien, però que s’assentaran en els pròxims anys.

En el camp de les inversions, el futur s’albira de color verd. Un dels reptes principals per al pròxim exercici és l’impuls de les inversions socialment responsables i la integració dels criteris ASG en els processos d’inversió dels fons d’inversió de la nostra gestora. La Unió Europea ha reforçat el seu compromís amb la sostenibilitat, els governs, el conjunt de la societat i els inversors aposten per un futur verd per la qual cosa els criteris d’inversió basats en l’anàlisi dels riscos associats al canvi climàtic incrementaran el seu pes en la presa de decisions.

Els reptes de la nostra gestora el 2021

El repte principal a què ens enfrontem continuarà sent seguir aconseguint rendibilitats adequades i consistents per als nostres clients. En aquest nou escenari en què les oportunitats d’inversió en actius sense risc a penes existeixen, és fonamental continuar insistint en la diversificació i en la inversió a llarg termini. Continuarem acompanyant els nostres clients i posarem tota la nostra obstinació a traslladar el nostre profund convenciment que el fons d’inversió és la millor solució per a la inversió a mitjà i llarg termini.

Acompanyarem els nostres clients en els reptes del 2021, amb una àmplia gamma de fons que satisfaça les seues necessitats, i alhora siga transparent i senzilla, incorporant-hi les últimes tendències en la gestió d’actius.

I per acabar ens agradaria compartir la nostra aposta a futur. Creiem que la inversió sostenible no està renyida amb la rendibilitat, sinó més aviat al contrari, ja que ajuda a controlar i reduir riscos, i complementa amb el seu enfocament la presa de decisions d’inversió.

Hui dia, Gescooperatiu és una de les tres principals gestores nacionals per actius gestionats en fons sostenibles. Tenim 3 fons sostenibles per a perfils conservador, moderat i decidit, amb un volum de patrimoni que supera els 800 milions d’euros. A més, esperem que el 2021 aquest tipus d’inversió cobre un impuls important, gràcies al suport de la Comissió Europea.

Escrito el dt., 07/12/2021 - 11:51