Entorn digital

En què consisteix el model de seguretat ‘Zero Trust’ i per què és tan important?

20 febr. 2023

De segur que alguna vegada has sentit a parlar del terme ‘Zero Trust’ en l’àmbit de la ciberseguretat i la protecció de dades. Tot i això, si encara no tens clar en què consisteix, te’n donarem un avançament, i és que aquest model de seguretat, a què s’uneixen cada vegada més empreses, proporciona la màxima protecció de les seues dades en Internet. Actualment, la informació més rellevant de qualsevol organització es localitza en l’entorn digital, per això és vital reforçar la seua seguretat. Vols saber més detalls sobre aquesta estratègia de ciberseguretat? Continua llegint aquest apunt!

Què és el sistema “Zero Trust”?

El model de seguretat Zero Trust parteix de la base que la seguretat digital en l’entorn corporatiu està constantment exposada a diverses ciberamenaces, tant internes com externes.

Amb aquesta finalitat es construeix aquesta arquitectura de seguretat, d’una banda, per eliminar tots els atacs cibernètics i, de l’altra, evitar les bretxes de dades que solen aprofitar els ciberatacants per a robar informació. 

Per què és necessari aquest model Zero Trust?

El terme Zero Trust és, en certa manera, una evolució de l’estratègia que anava mantenint-se fins a l’any 2010. En general, en anys anteriors, les companyies que tenien part de les seues dades en dispositius i serveis digitals es basaven en els principis de “confiar, però verificar”. 

Però el 2010, un analista d’investigació de Forrester va incentivar la necessitat d’accentuar aquest terme cap a Zero Trust amb la premissa de “mai confiar, sempre verificar”. Al final de l’any 2022, es van incrementar un 28% els ciberatacs en el món, una tendència que s’espera que continue creixent al llarg dels pròxims anys. 

És possible combatre contra els ciberdelictes i els problemes de seguretat amb aquest mètode?

La veritat és que, en tractar-se d’atacs cibernètics, no es pot parlar d’erradicar aquestes amenaces al 100%, però sí que cal assenyalar que les estratègies com el Zero Trust permeten que siga més difícil l’accés dels hackers a tota aquella informació privada d’una companyia.

Així mateix, és important saber que l’aprenentatge en l’ambient digital és continu, per això l’usuari ha de mantindre’s alerta, per evitar ser víctima dels secrets creats pels ciberdelinqüents.

Beneficis de l’estratègia Zero Trust

Els avantatges que té adoptar el model Zero Trust en una companyia són els següents:

●    Compartir amb seguretat la informació més delicada amb els teus clients i partners.
●    Preveure la sostracció d’informació o de diners 
●    Incrementar significativament la seguretat de les dades.
●    Menys vulnerabilitat als ciberatacs.
●    Augmentar la confiança en la xarxa corporativa.

Inconvenients principals

Ara bé, també l’arquitectura Zero Trust té les seues febleses, com les que et detallarem a continuació:

●    Desconfiança inicial dels empleats. Això és causat principalment per la poca accessibilitat d’aquests mateixos a una informació determinada. Per això, cal dur a terme una tasca d’evangelització i divulgació sobre la importància d’adoptar unes certes mesures de ciberseguretat.

●    Hui dia, no hi ha una tecnologia que garantisca la seguretat completa. En aquest sentit, implementar un model Zero Trust és bastant difícil, ja que no sols requereix sistemes de validació tradicionals, sinó també caldria adoptar mètodes d’autenticació multifactor, entre altres.

●    Suposa un cost addicional, però no sols per la instal•lació de programari, sinó també pel temps que necessiten els treballadors d’IT per a comprovar que el funcionament siga correcte. 

Posa al dia l’estratègia de ciberseguretat de la teua empresa

Un dels aspectes que han de tindre en compte totes les empreses, grans o menudes, és comptar amb una estratègia òptima de ciberseguretat. Malgrat el que pensen moltes persones, aquest servei no sols està dirigit a les grans companyies. És més, la gran part dels atacs cibernètics que es cometen cap a les pimes solen passar per la falta de recursos per a combatre aquestes amenaces. 

Entre els tipus de delictes cibernètics més comuns estan els fraus financers. Per això mateix, si sospites o eres víctima d’algun incident sospitós, en Caixa Popular et diem que has de fer i per fer-ho, disposem d’un telèfon disponible per a aquesta situació:

•    Si la teua telefonada és des d’Espanya: 913 346 780 / 900 822 670 
•    Si la teua telefonada és des de l’estranger: +(34) 913 346 780

En qualsevol cas, els nostres professionals donaran resposta a totes les teues preguntes i t’ajudaran a resoldre aquest tipus de problemes com més prompte millor. Per això, recorda que si estàs en una situació similar, pots contactar amb la nostra entitat immediatament per protegir les teues finances i evitar, d’aquesta manera, certs disgustos.


 

Escrito el dl., 20/02/2023 - 14:46